Válogatott: Nem baj, ha térdre esünk és sírunk, csak álljunk is fel – Leekens

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.20. 21:15
null
Georges Leekens azt szeretné, hogy mindenki higgyen (Fotó: Török Attila)
Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott október végén kinevezett szövetségi kapitánya a molcsapat.hu-nak adott hosszabb interjút, amelyben a gyengén sikerült 2017-es évről, az előzetes elképzeléseiről és az elvárásokról beszélt.

 

Georges Leekens szerint kell, hogy a játékosok dühösek legyenek, amiért csak felkészülési meccseket játszanak a következő időszakban a világbajnokságra való készülődés helyett.

„Fontos, hogy fájdalmat érezzenek itt – mutatott a mellkasára a kapitány –, de nem szabad elkeseredni. Nem baj, ha térde esünk és sírunk, csak aztán álljunk is fel. Itt vagyok, segítek benne, de nem tudom megcsinálni a játékosok helyett. Én személy szerint edzőként még soha nem nyertem futballmeccset. Csak a játékosaim.”

A gyengén sikerült 2017-es esztendő után elég mélyen van a magyar labdarúgás, de Leekens pozitívan áll a feladathoz.

„Ha most sokaknak úgy is tűnik, nem csupán romokat találtam itt. Egy jól felépített, profin működő szövetség van Magyarországon, amely rengeteget tesz a futballért. Persze egy ilyen év után természetes, hogy sokan csak a negatívumokat látják, ám nekünk nem szabad ezzel foglalkoznunk. Nem a gyengeségekre, hanem az erősségekre kell koncentrálnunk. Arra kell építenünk, amiben jók vagyunk.”

Hogy mik ezek az erősségek, arra Leekens szerint majd a pályán ad választ az együttese, attól azonban óva intett, hogy azt gondoljuk, egyből megoldódik minden gond az új kapitány érkezésétől.

„Nem fogunk úgy futballozni, mint a spanyolok. Természetesen szeretek támadni, imádom a szép cseleket, de nekünk egyelőre nem ez az utunk. Jó az, ha valaki megcsinál egy szép cselt, egyelőre azonban inkább koncentráljunk arra, hogy kerüljük el a veszélyes labdavesztéseket. Hozzáteszem, a hibákért senkinek nem fogják fejét venni, ha közben a közönség is látja, hogy akar, küzd és mindent megtesz a csapatért az illető.”

„Nincs Ronaldónk sem, akire a válogatott játékát építhetnénk, ám én amúgy sem kedvelem a szólózenészeket. Egy szépen szóló zenekart többre tartok, és nekünk is erre kell törekednünk. Virtuózok nélkül is tudnia kell tiszta hangokat kiadnia az együttesünknek.”

Leekens elmondta, látja maga előtt, hová tart a csapatával és mit szeretne elérni.

„Amikor megérkeztem, a taxisofőrtől a pincérig mindenki a fejét csóválva kívánt nekem sok szerencsét. Én pedig mindenkinek azt mondtam: köszönöm, de nincs szükségem szerencsére. Tudom, mit akarunk elérni, és ha a játékosok megérzik a filozófiámat, sikerrel fogunk járni. Utálok veszíteni, és mindig mindent megteszek, hogy el is kerüljem.”

„Nem fogunk minden meccset megnyerni, ám azt megígérhetem, egyszer sem jövünk le úgy a pályáról, hogy ne tettünk volna meg mindent. Harcos, makacsul küzdő csapatot ígérhetek, amely maga mellé fogja állítani a közönséget. Rengeteg munka vár ránk, de én pont az ilyen kihívásokat szeretem. Ha nem hinnék benne, hogy sikerül, nem fogadtam volna el az elnök úr hívását. Igenis hiszek benne, és azt akarom, hogy mindenki higgyen.”

A belga szakember a március 23-ai, Kazahsztán elleni felkészülési mérkőzésen mutatkozik be a válogatott kispadján. A magyar együttes négy nappal később Skócia ellen is pályára lép, szintén hazai pályán.

A teljes interjút itt olvashatja el.

A VÁLOGATOTT TAVASZI PROGRAMJA
Március 23. (péntek), 19.00:
MAGYARORSZÁG–Kazahsztán (Groupama Aréna)
Március 27. (kedd), 20.00: MAGYARORSZÁG–Skócia (Groupama Aréna)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik