Pintér Attila: Koman megérdemli a segítő kezet, eleget tett érte

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.12. 18:20
null
Pintér Attila jól van, készen áll a válogatott felkészítésére (Fotó: Havran Zoltán)
Először tartott sajtótájékoztatót Pintér Attila szövetségi kapitány azóta, hogy a júniusi, Kazahsztán elleni felkészülési mérkőzés előtt rosszul lett és kórházba került. A válogatottért felelős szakember örül a külföldön mellőzött labdarúgók hazatérésének, míg Koman Vladimir meghívásáról azt mondta, sokat tett a magyar labdarúgásért, ezért megérdemli, hogy segítő kezet nyújtsanak felé.

„Köszönöm szépen, jól vagyok, bízom benne, hogy nem lesz ilyen többet. Nagyon köszönöm a szurkolóknak azt a hozzáállást, amit velem és a csapattal szemben tanúsítottak, de úgy gondolom, a magyar labdarúgásban nem csak akkor kellene összefogni, ha baj van" – mondta Pintér Attila Telkiben.

PÖLÖSKEIT APJA ELBESZÉLÉSEI INSPIRÁLJÁK

Pölöskei Zsolt édesapja, az 1982-es világbajnokságot megjáró, ott két gólt szerző Pölöskei Gábor elbeszélései miatt is fokozott erővel dolgozik azon, hogy válogatott legyen, és kijusson a 2016-os Európa-bajnokságra a nemzeti csapattal.

„Törökországban voltam az összetartáson, itthon is több edzőtáborban részt vettem, nagyjából összeállt bennem, mit szeretne megvalósítani a kapitány – mondta Pölöskei Zsolt Telkiben a magyar válogatott összetartásán. – Édesapám szerepelt világbajnokságon, sok szépet hallottam tőle, nagy álmom, hogy én is eljussak akár az Európa-bajnokságra is. Azt várom a csapattól, hogy mindent megtegyen ennek érdekében. Én is igyekszem, az NB I-ben minden fordulóban úgy játszom, hogy ezzel kiérdemeljem a válogatott meghívót, és egyszer pályára léphessek a nemzeti csapatban. Hiszek benne, hogy az NB I-ből is be lehet kerülni a válogatottba."

„Nagyon jól alakult a nyár, sikerült Győrbe szerződnöm, apuka lettem, élvezem minden pillanatát – fogalmazott Priskin Tamás. – Régóta gondolkoztam azon, hogy visszatérek az ETO-hoz, amely a szívem csücske. A bajnokság nem alakul jól, de bízom a jobb folytatásban. Három meccsből nem tudom levonni a következtetéseket, de az NB I-ben a játék és a stadionok terén is érezhető az előrelépés. Ami a válogatottat illeti, hasznosak az összetartások, biztos vagyok benne, hogy csúcsformába kerülünk az első meccsre. Nem könnyű a csoport, kiegyensúlyozott, de bízom benne, hogy hosszú évek után sikerrel járunk, és kijutunk. Kezd kialakulni egy gerinc, de a fiatalok előtt sincsen zárva a kapu. Aki jól teljesít, akár az NB I-ben is, annak helye lesz a válogatottban is, én is erre törekszem."

A válogatott nem játszik több felkészülési mérkőzést az Észak-Írország elleni szeptember 7-i Európa-bajnoki selejtező előtt, a csapat összetartásokon készül az Üllői úti meccsre. A keret lassan összeáll a kapitány fejében.

„Januárban elkezdtünk Törökországban egy folyamatos munkát, kitaláltunk egy rendszert, amelyben a válogatott játszhat. A fejünkben összeállt az a keret, amellyel neki tudunk vágni az Európa-bajnoki selejtezőknek – folytatta Pintér Attila. – Persze az északírek játékára is külön fel kell készülnünk, hiszen minden csapathoz alkalmazkodnunk kell. Megvan a saját játékrendszerünk, de a Ferencváros–Chelsea mérkőzésen láthattuk, hogy az angolok is nehezen találtak fogást a Ferencvároson. Az északír válogatott is hasonló játékot képvisel, az ötös fal előtt három középpályás nagyon fegyelmezett játékot mutatott."

Az összetartásokon csak a hazai bajnokságban szereplő játékosok vesznek részt, a légiósok közvetlenül a selejtező előtt utaznak haza.

„Egy hetünk lesz arra, hogy a külföldön játszó játékosokkal együtt felkészüljünk arra a speciális taktikára, amelynek köszönhetően megnyerhetjük ezt a rendkívül fontos mérkőzést – mondta Pintér. – A FIFA-naptár nem ad lehetőséget arra, hogy hivatalos felkészülési mérkőzést játsszunk a légiósaink bevonásával, de nincs kizárva, hogy egy klubcsapattal a jövő héten kétkapus játékot játsszunk. Törökországban elkezdtük kialakítani a háromvédős rendszert, de nem tudtuk befejezni a munkát, és a középpályán is van még tennivaló, két-három összetartás elmaradt, ami nagyon hiányzik, Két napunk és a jövő hetünk van rá, hogy összecsiszoljuk. Minden játékos fog a tervezett rendszerekben játszani, így megláthatjuk, hol vannak a hibák. Ma egymás közt kétkapuzunk, ha a játék úgy alakul, felkérünk egy klubcsapatot a jövő heti játékra, de lehet, hogy megint egymás között játszunk. A lényeg, hogy készen álljunk a selejtezőre."

Pintér Attila: Már nyolc-tíz éve alkalmazom ezt a rendszert

Gera Zoltán, Priskin Tamás és Feczesin Róbert is hazatért, aminek örül a kapitány.

DIBUSZ: AZ ELSŐ MECCS AZ ÖNBIZALOM MIATT FONTOS

„Nagyon kiegyenlített csoportba kerültünk. Az első két kalapból sorsoltak sem képviselnek sokkal nagyobb játékerőt nálunk, viszont a negyedik és ötödik kalapból sorsoltakat sem szabad leírni, félvállról vennünk. A legfontosabb az első mérkőzés, ez megadja az alaphangot. Ha itthon sikerül nyerni, akkor kellő önbizalommal tudunk a további találkozók elé tekinteni" – mondta Dibusz Dénes.

Mint ismert, a magyar válogatott a második kalapból várta a sorsolást, az első kalapból Görögországot, a harmadikból – azaz a miénken kívüli második legerősebből – Romániát kaptuk. Rajtuk kívül Finnországgal, Észak-Írországgal és Feröerrel kell megküzdenie a magyar válogatottnak.

„Úgy gondolom, nem vagyunk messze a görögöktől. Pár éve játszottunk a görögökkel egy szoros meccset, és nem produkáltak olyan meggyőző játékot. Kellő felkészüléssel pariban lehetünk velük. Nincs olyan sztárcsapat a csoportban, mint mondjuk a hollandok, amit láttunk, hogy azon a szinten még nem vagyunk" – tette hozzá Dibusz, aki szerint kapusposzton remekül állunk, de reméli, hogy hamarosan bemutatkozhat a magyar válogatottban.

Dibuszt a Ferencváros stadionavatójáról is kérdezték. Vasárnap a Chelsea volt a zöld-fehérek ellenfele.

„Nagyon jó érzés volt végre ott lenni és pályára lépni az új stadionban, örültünk, hogy sok néző kilátogatott. Annak ellenére, hogy a B-közép nem képviseltette magát, igen jó hangulat volt, noha ez a tévén keresztül nem is jött át, mert visszanézve a meccset, kicsit mást kaptam, mint ahogy megéltem a mérkőzést. Játékban meglepően jók voltunk, főleg a Pápa elleni meccshez képest nagy előrelépés volt, remélem azt, hogy az irány megmarad, a hétvégén a Győr ellen ki tudjuk javítani a Pápa elleni botlást. A tévén keresztül nem jött át az a remek hangulat, ami ott volt."

Mint ismert, a beléptetőrendszer ellen tiltakozó szurkolók a meccs napjára barátságos meccset szerveztek a Rapid Wien szurkolói ellen.

„Örülök neki, ha olyan játékosok jönnek haza, akik külföldön nem jutnak lehetőséghez, de a válogatottban számításba jöhetnek. Láthatjuk, hogy a kint mellőzött játékosok nem tudnak azonnal megfelelő teljesítményt nyújtani, nincsenek jó formában, nem tudnak húzóemberekké válni. – fogalmazott Pintér. – Bízom benne, hogy akik hazajönnek, formába lendülnek, Gera Zoltán például már Angliában azt mondta nekem, hogy szívesen játszik akár öt percet is a válogatottban. Az ilyen mentalitásra van szükség, Gera nagy hasznára lenne a csapatnak a rutinjával és a tapasztalatával, bízom benne, hogy megfelelő állapotba tud kerülni. A selejtezők eredményei apróságokon fognak múlni, ezért minden tapasztalt labdarúgónkra szükség lesz."

Arra, hogy a klub nélkül játszó Koman Vladimir miért kapott meghívót, ezt válaszolta Pintér: „Koman Vladimir tett már annyit a magyar labdarúgásért, hogy ha bajban van, segítő kezet nyújtsunk felé. Most nincs csapata, ki kell használnunk, hogy több időt eltölthet velünk, és pótolhatjuk vele azt, amit a korábbi összetartásokon, akár Törökországban, kihagyott, és jobban megérti a válogatott játékrendszerét. Hogy nincs klubja? Remélem, hamar eldől a sorsa, mert sok van a játékában, ha rendszeresen játszhat. A magyar válogatottnak szüksége van a tudására."

A háromvédős rendszer is szóba került.

„Nyolc-tíz éve Sopronban már alkalmaztam a háromvédős rendszert, és örömmel láttam, hogy a világbajnokságon használták az edzők. Ellenféltől függően kell hozzányúlni ehhez a rendszerhez, hogy nehezebben tudjanak átjutni rajtunk. Régen elővettek, hogy bunkerfutballt alkalmazunk, de eljött az a világ, amikor a csapatok nem engedhetik meg, hogy az ellenfél gólt szerezzen, főleg, ha ilyen hatalmas a tét, és nincs javítási lehetőség. A háromvédős rendszer valójában ötvédős rendszer, igen masszív védekezés alapja" – így a kapitány.

A légiósok kérdése továbbra is kényes kérdésnek tűnik.

„Azt, hogy mennyire lehet a légiósokra építeni, az alapján ítéljék meg, mennyien vannak kint, és mennyien játszanak. Senkit sem szeretnék megbántani. Bízom magamban, a stábban és a játékosokban" – zárta Pintér Attila.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Balogh János (Nyíregyháza), Dibusz Dénes (Ferencváros), Rózsa Dániel (Haladás)
Védők:
Heffler Tibor (MVM-Paks), Fiola Attila (MVM-Paks), Litauszki Róbert (Újpest FC), Lipták Zoltán (Győri ETO), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (DVTK), Lang Ádám (Győri ETO), Völgyi Dániel (Győri ETO)
Középpályások:
Balogh Balázs (Újpest FC), Sándor György (Videoton FC), Nagy Gábor (Újpest FC), Vécsei Bálint (Budapest Honvéd), Kovács István (Videoton FC), Koman Vladimir (csapat nélkül)
Támadók:
Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Varga Roland (Győri ETO), Simon Krisztián (Újpest FC), Rudolf Gergely (Győri ETO), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Priskin Tamás (Győri ETO)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik