Válogatott: Gazdagban van hiányérzet; a spanyolokkal szívesen játszana az Eb-n

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.11.18. 17:59
null
Gazdag Dánielnek a németországi lehet az első Európa-bajnoksága, az előzőn sérülés miatt nem léphetett pályára (Fotó: Török Attila, archív)
A Montenegró elleni vasárnapi Eb-selejtező előtt a magyar válogatott támadója, Gazdag Dániel egy sajtóbeszélgetés kertében válaszolt az újságírók kérdéseire.

– Ha egy szóval kellene jellemeznie a maguk mögött hagyott két-három napot, mi lenne az?
– Fantasztikus – vágta rá a szombati sajtóbeszélgetésen Gazdag Dániel, a Philadelphia Union 27 esztendős támadója, aki vasárnap Montenegró ellen huszonkettedszer húzhatja magára a válogatott mezét.

– A Szófiából hazafelé tartó repülőúton a buli is az volt?

– Megünnepeltük a kijutást, fogalmazzunk úgy... Már a lefújást követően az öltözőben, és igazából egészen hazáig tartott az ünnep, de ennek ilyenkor így kell lennie. A nagy dolgokat muszáj megünnepelni! Célunk volt az egyenes ágon való kijutás, és ha kínkeservesen is, de Bulgáriában elértük a célunkat. A játék lehetett volna jobb, de ezúttal valóban csak az eredmény számított.

– Mire gondolt, amikor látta, hogy a labda a bolgár védő fejéről a saját kapujában landol?

– Elképesztő érzelmi hullámvasút volt a mérkőzés. Abban a pillanatban az futott át az agyamon, végre nekem is lesz lehetőségem Európa-bajnokságon pályára lépnem. A csütörtöki meccs első húsz perce után azt éreztem, három, négy góllal is győzhetünk, nem is igen tudtak kijönni a térfelükről. A végén mégis izgulnunk kellett, miután megszerezték a vezetést, némileg pánikolni kezdtünk, de a lényeg, hogy minden jól alakult. Ha a szófiai egy pont nem ért volna kijutást, csalódottak lennénk, de így az öröm mindent felülírt.

– Vasárnap az utolsó selejtezőn lépnek pályára. Melyik volt a mostani sorozat legnehezebb meccse?

– Többet is említhetnék... A két szerbek elleni meccs mind közül kiemelkedett, ugyan mind a kétszer mi nyertünk, mégis pokolian nehéz kilencven perc volt mind a kettő. Utólag belegondolva Montenegróban is fontos pontot szereztünk, az akkori játékunkból kihoztuk a maximumot.

– A válogatott eljutott odáig, hogy a ki-ki mérkőzéseken nem veszít, és képes a sírból visszahozni a meccseket.

– A mi generációnk úgy nőtt fel, hogy nem igazán láttuk a válogatottat nagy világeseményen. A 2016-os Európa-bajnokság aztán mindent megváltoztatott. Utána már úgy mentünk bele a következő selejtező sorozatba, hogy egyáltalán nem lehetetlen a kvalifikáció. A mostani gyerekek pedig azt látják, hogy folyamatosan ott vagyunk az Európa-bajnokságokon.

– Álmodik a jövő nyári tornáról? Ha választhatna egy csapatot, amelyikkel szívesen megmérkőzne, melyik lenne az?

– Az angolok. Őket úgyis megvernénk... A viccet félretéve, a spanyolok ellen nem játszottunk az elmúlt években, és miután amúgy is kedvelem a futballjukat, közel áll hozzám a stílusuk, nem bánnám, ha Spanyolország ott lenne a mi csoportunkban. A legutóbbi Európa-bajnokságot sajnos sérülés miatt ki kellett hagynom, az ausztriai edzőtáborban Szoboszlai Dominikkal próbáltuk összedrótozni magunkat, ám sajnos egyikőnknek sem sikerült. Most mind a ketten nagyon boldogok vagyunk, hogy ismét kijutottunk az Eb-re.

– Klubcsapatában meghatározó játékos, a válogatottban viszont jobbára kiegészítő ember. Miként emészti ezt meg?
– Valóban teljesen más a szerepem itt a válogatottban, mint a klubcsapatomban. Philadelphiában én vagyok az első számú játékosa a csapatomnak, a válogatottnál jobbára a kispadról szállok be. A klubomban könnyebb játszanom, tudom, soha nem fognak lecserélni, éppen ezért nagyobb az önbizalmam is.

– A válogatottnál kevesebb?!

– Igen. Ha kevesebb szerepet kap egy játékos, tudja, hogy csereként számolnak vele, nyilvánvaló, hogy kevesebb az önbizalma. Szerintem ez minden játékosnál így van. Ez teljesen természetes dolog.

– Az Európa-bajnoki selejtező sorozatban pályára lépett a Litvánia elleni két találkozón, valamint csütörtökön Bulgáriában. Elégedett a teljesítményével? Több volt, van önben?

– Van bennem hiányérzet. Szerettem volna többet, jobban játszani a sorozatban. De örülök, hogy tagja vagyok a válogatottnak, a jövőben pedig próbálok bizonyítani, és mindent kiadni magamból.

– Egyetértünk abban, ha Bulgáriában kikaptunk volna, most kínkeserves meccs várna ránk Montenegró ellen...

Abszolút! A mi hangulatunk is teljesen más lenne. Itt Telkiben érthetően felszabadultak, mosolygósak, vidámak vagyunk, hiszen teljesítettük a célunkat. Szerencsére nem kell megtudjuk, mi várna ránk, ha Montenegró ellen az Eb-részvételért kellene játszanunk.

– A nyári Európa-bajnokságig miben kell leginkább fejlődnie a válogatottnak?

A Nemzetek Ligájában olyan csapatokkal találkoztunk, ahol nem domináltunk, ebben a selejtezősorozatban többet volt nálunk a labda. Ebből a szempontból sikerült előrelépni, a bolgárok és litvánok elleni hazai mérkőzéseken kilencven percen át uraltuk a mezőnyt, nem volt kérdés, melyik a jobb csapat. De természetesen van még miben fejlődni, mindig van előrelépési lehetőség.

– Családja hazajött Magyarországra, kint lesznek vasárnap a Puskás Arénában?
– Nem jöttek haza. A nagyobb fiam elkezdte az iskolát, a téli szünetben így is sokat hiányzik majd. A távolból szorítottak most nekem és a csapatnak.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
10. FORDULÓ
November 19., vasárnap
15.00: MAGYARORSZÁG–Montenegró, Budapest, Puskás Aréna (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
15.00:Szerbia–Bulgária, Leskovac
Szabadnapos: Litvánia

A MAGYAR VÁLOGATOTT NOVEMBERI KERETE

KAPUSOK:Demjén Patrik(MTK Budapest),Dibusz Dénes(Ferencváros),Szappanos Péter(Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond(Parma),Botka Endre(Ferencváros),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Mocsi Attila(Caykur Rizespor – Törökország),Szalai Attila(Hoffenheim – Németország),Szalai Gábor(Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Bolla Bendegúz (Servette – Svájc),Kalmár Zsolt(Fehérvár FC),Kata Mihály(MTK Budapest),Nagy Ádám(Pisa – Olaszország),Nagy Zsolt(Puskás Akadémia FC),Loic Nego(Le Havre – Franciaország),Callum Styles(Barnsley – Anglia),Szuhodovszki Soma(Kecskeméti TE)
TÁMADÓK: Ádám Martin(Ulszan Hyundai – Dél-Korea),Csoboth Kevin(Újpest FC),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Horváth Krisztofer(Kecskeméti TE),Németh András(Hamburger SV – Németország),Szoboszlai Dominik(Liverpool FC – Anglia)
Sérülés miatt nem edz a csapattal:Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Sallai Roland(Freiburg – Németország)
Eltiltott: Kerkez Milos(AFC Bournemouth)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG74313– 6+715
2. Szerbia741213– 7+613
3. Montenegró7322 8– 8 011
4. Litvánia8134 8–14–6 6
5. Bulgária734 5–12–7 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik