Válogatott: Kádár játéka kérdéses, Storck fejében nagyjából összeállt a csapat

SOMOGYI ZSOLT (ANDORRA)SOMOGYI ZSOLT (ANDORRA)
Vágólapra másolva!
2017.06.08. 19:39
null
Itt lép pályára pénteken a magyar válogatott (Fotó: Somogyi Zsolt)
Megtartotta mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját Bernd Storck, az Andorra elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A német szakember elmondta, hogy Kádár Tamás játéka kisebb sérülés miatt kérdéses. Storck mellett Dzsudzsák Balázs és Gyurcsó Ádám állt a sajtó képviselőinek rendelkezésére.

 

„Nehéz meccs lesz.”

Érezni lehetett, Bernd Storck nem mentegetőzni akart, csupán őszintén beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatón.

KOLDO ÁLVAREZ: A MAGYAR CSAPAT MÁS SZINT

Miközben a magyar csapat edzett a péntek esti vb-selejtező helyszínén, Koldo Álvarez, az andorrai válogatott szövetségi kapitánya is találkozott a média képviselőivel.

„Magyarország nemzeti csapata nagyon erős, jó csapat a magyar, gyors játékosok alkotják, határozott védősor előtt olyan középpályás sor játszik, amelyben megvan az egyensúly a támadás és a védekezés között. Gyors szélsők, veszélyes centerek, szóval, pontosan tudjuk, mennyire nehéz mérkőzésre számíthatunk. Az előző két meccsünk ragyogóan sikerült: San Marinót legyőztük, Feröer ellen döntetlent értünk el, vagyis egyszerű a képlet: azt kell folytatnunk, amit ezen a két meccsen megtettünk. Persze, tudjuk, a magyar csapat más szint, más minőség, de mindent kiadunk magunkból, ez bizonyos. Szeretnénk megnehezíteni a magyar csapat dolgát.”

Újságírói kérdésre az andorrai kapitány elmondta, Cristian Martínez a sajtótájékoztatón nem részletezett „személyes okokból” biztosan hiányzik a csapatból. Koldo Álvarez azzal fejezte be, amivel Bernd Storck: sok fiatal van a keretben, itt az esély, hogy bizonyítsanak...

Ildefonso Lima elmondta: játszott azon a meccsen, amelyen Andorrában öt gólt kaptak a mieinktől, így pontosan tudja, melyik csapat az esélyes.

„Több sérült és eltiltott van, úgy fest, pénteken derül ki, melyik tizenegy játékos léphet pályára” – mondta a csapatkapitány.

De győzni akarunk, ez azért nem lehetett kérdéses.

„Budapesten sem volt könnyű Andorra ellen – mondta a magyar válogatott német szövetségi kapitánya. – A szurkolók talán már csak arra emlékeznek, hogy négy góllal győztünk, ezért pénteken is simán nyernünk kell, de az a helyzet, hogy az első fél óra a Groupama Arénában sem volt könnyű ellenük. Kemények, szervezettek, fizikailag erős ellenfélről beszélünk, de az persze igaz: az első gól után könnyebb dolgunk volt már, és sikerült újabb találatokat szereznünk.”

Lapunk megkérdezte: van-e olyan játékos, akire számított volna a világbajnoki selejtezőn, de a nagyon rosszul sikerült Oroszország elleni hétfői, felkészülési meccsen (0–3) az illető ,,kiírta magát” a kapitány tervezett csapatából.

„Nos, ez titok – mosolygott Bernd Storck. – Minden elképzelést nem részleteznék itt, de az biztos: leginkább a sérülések befolyásolhatják a kezdőcsapat összeállítását. Kádár Tamásnak például fáj a lába, nem is edzett most velünk, speciális kezelést kap, péntek délelőtt teszteljük, mennyire súlyos a probléma, vállalhatja-e a játékot. A sérülések miatt is eleve sok fiatal került a keretbe, de számunkra az a fontos, hogy aki itt van, ragadja meg a lehetőséget. Mutassa meg, hogy közénk akar tartozni, itt a helye, a teljesítménye miatt folyamatosan kaphasson meghívót, vagyis ez sok játékosnak remek alkalom, hogy igazolja, nem ok nélkül került a csapatba.”

A pénteki meccsről a szövetségi kapitány elmondta: bizonyos abban, hogy komoly önbizalmat adott az andorrai együttesnek a Feröer elleni pontszerzés. Hosszú idő után sikerült elkerülnie a vereséget az ellenfelünknek, ez mentálisan sokat lendíthet a házigazdán – de ettől még meg kell nyernünk a mérkőzést.

„Természetesen nagyjából kialakult a fejemben, hogyan, kikkel állunk fel a pénteki összecsapáson – vélekedett Bernd Storck. – Biztosan arra törekszenek, hogy a saját stílusukban futballozzanak. Azt nem tudom, többet támadnak-e, mint a budapesti találkozásunk alkalmával, de több önbizalma lesz Andorrának. Ugyanakkor felkészültünk erre, és az a célunk, hogy szervezett, egységes játékkal a mi akaratunk érvényesüljön.”

+++

INTERJÚ DZSUDZSÁK BALÁZZSAL

– Fáj még az oroszok elleni vereség?
– Muszáj a hátunk mögött hagyni a hétfői mérkőzést – mondta Dzsudzsák Balázs, a magyar válogatott csapatkapitánya. – Nem is lehet most más választásunk, egy világbajnoki selejtezőre érkeztünk, ezt szeretnénk megnyerni, hogy harcolhassunk tovább. Van esély a vb-kijutásra, tudjuk, hogy mennyi, de azért küzdünk, hogy megmaradjon, amennyi most van. Nincs kérdés, nincs válasz: kell a három pont, a többi nem érdekes.

– Műfüvön lesz a mérkőzés. Számít ez? Miben számít? Mi más ilyen talajon, mint a hagyományos gyepszőnyegen?
– Tök felesleges ezzel foglalkozni. Feröeren belementünk ebbe a témába, hogy csúszik a műfű, fúj a szél, de ez most nem az az alkalom, amikor kifogásokat lehet keresni. A feladatra kell összpontosítani, minél előbb meg kell szerezzük a vezetést, mert nyilvánvaló, akkor könnyíthetjük meg a saját dolgunkat. Hullhat hó, lehet kánikula, tornádó, nem számít, csak az, hogy győzzünk – minden más csak olyan mellékkörülmény, amelynek most nem szabad szerepet kapnia.

GYURCSÓ: JÓ EMLÉK, HOGY GÓLT SZEREZTEM

„Jó emlék, hogy gólt szereztem Andorra ellen, ez adhat némi plusz önbizalmat, de igazából minden mérkőzésre úgy megy fel az ember, hogy meg akarja szerezni a győzelmet, és a lehető legtöbbet akar hozzátenni a csapat sikeréhez. Nem az a fontos, hogy én gólt lövök-e: örülnék neki, nagyon is, de sokkal fontosabb, hogy a három pontot megszerezzük. Ha valaki más rúg gólt, akár többet is, de én nem találok be, ám nyerünk, maradéktalanul boldog leszek. Saját magunkra kell figyelnünk, nyugodtan, türelmesen kell futballoznunk.”

– Milyen ellenfélre számít?
– Ismerjük a stílusukat. Keményen rúgnak, ha kell, ha nem – fejben erősnek kell lennünk, hogy az esetleges durvaság ne zökkentsen ki senkit a ritmusból. Nem gondolom, hogy köntörfalazni kellene: brutálisan odalépnek az andorraiak, szépíthetjük, de ez így van. Ez nem okozhat meglepetést, ez az esélyük: szervezetten bekkelni, és várni egy hibára, egy kontralehetőségre, és adott esetben megfélemlítenek, hogy ne menj rájuk egy az egyben, ne merj cselezni, elmenjen a kedved a játéktól. Ha megfelelően koncentrálunk, akkor ez nem okozhat problémát: Budapesten már a meccs elején felhergelték Kleinheisler Lászlót, ő sajnos hagyta magát provokálni, és a sárga lappal Lacika ki is zárta magát a lisszaboni mérkőzésből – ez is tanulságos eset volt, oda kell figyelni, hogy ilyesmi nem történjen meg velünk pénteken este.

– Hogy zajlottak az Andorrában töltött napok?
– Utazással, pihenéssel. Két óra negyven percet repültünk Barcelonába, utána könnyű három óra buszút ide, Andorrába, ráadásul a szerdai edzésre is nyolcvan percet kellett utazni, mert nem kaptunk máshol pályát – de nincs ezzel gond, volt időnk kipihenni az utazás okozta fáradalmakat. Minél előbb gólt szerezni, ez jár a fejünkben.

VB 2018, SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 6. FORDULÓ (június 9., péntek)
20.45: ANDORRA–MAGYARORSZÁG – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Andorra la Vella,
Nemzeti Stadion (Tv: M4 Sport). Vezeti: Kalogeropulosz (görög)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
ANDORRA:
Josep Gómes – Jesús Rubio, Ildefons Lima, Max Llovera, Moisés San Nicolás – Marc Vales, Marc Rebés – Ludovic Clemente, Marc Pujol, Jordi Aláez – Gabi Riera. Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
MAGYARORSZÁG: Gulácsi Péter – Bese Barnabás, Lang Ádám, Paulo Vinícius, Kádár Tamás – Nagy Ádám, Márkvárt Dávid – Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László, Gyurcsó Ádám – Eppel Márton. Szövetségi kapitány: Bernd Storck

A csoport további programja
20.45:
Feröer–Svájc – élőben az NSO-n!
20.45: Lettország–Portugália (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT ANDORRA ELLENI BŐ KERETE
Kapusok: Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország), Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Kleisz Márk (Vasas FC), Kocsis Gergő (FC DAC 1904 Dunaszerdahely – Szlovákia), Lang Ádám (Dijon FCO – Franciaország), Tóth Bence (Puskás Akadémia FC), Vinícius Paulo (Videoton FC)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Kalmár Zsolt (Bröndby IF – Dánia), Kleinheisler László (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (Palermo – Olaszország), Stieber Zoltán (1. FC Kaiserslautern – Németország), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók: Eppel Márton (Budapest Honvéd), Balogh Norbert (Palermo)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 5 5 10–3 +7 15
2. Portugália 5 4 1 19–3 +16 12
3. MAGYARORSZÁG 5 2 1 2 8–6 +2 7
4. Feröer 5 1 2 2 2–8 –6 5
5. Lettország 5 1 4 2–9 –7 3
6. Andorra 5 1 4 1–13 –12 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik