HIRDETÉS
BODNÁR ZALÁN, HUBER TAMÁS (Breszt) 2018.06.06 18:43 Frissítve: 2018.06.06 23:28

Csak annak lehet örülni, hogy nem kaptunk ki Bresztben

A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 1–1-es döntetlent játszott Fehéroroszországban. Georges Leekens irányításával továbbra is nyeretlen a gárda, két vereség után ez volt az első iksz.

Kleinheisler László a fehéroroszok szorításában – a galéria megnyitásához kattintson a képre! (Fotó: Koncz György)

FELKÉSZÜLÉS
FEHÉROROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–1)

Breszt, GOSZK Stadion. V: Szergej Lapocskin (orosz).
FEHÉROROSZORSZÁG: Gorbunov – Sitov, Poljakov, Szivakov, Vologyko – Dragun, Kiszljak (Karnickij, 62.) – Szavickij (Kovaljov, 72.), Majevszkij, Sztaszevics (Szkavis, 83.) – Szaroka (Lapcev, 71.). Szövetségi kapitány: Ihar Krjusenko
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics G., Vinícius, Kádár, Szabó J. – Elek (Pátkai, 70.) – Varga R., Nagy Á. (Vadócz, a szünetben), Kleinheisler (Varga J., 78.), Dzsudzsák (Sallai, 65.) – Szalai (Böde, 65.). Szövetségi kapitány: Georges Leekens
Gólszerző: Szaroka (26.), ill. Varga R. (28.)

ONLIVE TUDÓSÍTÁS ITT!

A fehéroroszoknak volt egy kémjük. A mérkőzés hivatalos műsorfüzetében ugyanis nem válogatottunk valamely tagját faggatták a futballunkról, hanem az NB I-ből frissen kiesett Balmazújváros 29 éves, munkácsi születésű játékosát, Jurij Habovdát, aki két teljes oldalon osztotta meg az ismereteit. Bízhattunk benne, hogy Igor Krjusenko fehérorosz szövetségi kapitányt, aki kedden még Nikolics Nemanja veszélyes támadásainak megállításán ötletelt fennhangon, az már nem érte meglepetésként, hogy az ukrán légióst nem találta a magyar kezdőben...

 
Értékelje a Leekens-legények teljesítményét!

A tízezres breszti stadionban a mintegy nyolcezer néző – köztük huszonöt-harminc magyar drukker, továbbá Orbán Viktor miniszterelnök vagy Csányi Sándor MLSZ-elnök – előtt pályára futó csapatok szinte teljesen úgy álltak fel, ahogy az elmúlt napok kommunikációs morzsaszemeiből előzetesen is össze tudtuk csipegetni. Talán csak Kleinheisler László kezdőbe kerülése volt váratlan, az Asztana légiósának a 4–2–3–1-es szisztémában a hármas közepén, vagyis kulcspozícióban jutott fontos feladatkör.

Az első negyedórában a támadásokat lényegében kizárólag a jobb szélen vezette a magyar együttes, a védő Lovrencsics Gergő és a szélső Varga Roland volt kifejezetten sokat játékban, míg a hazaiak által leginkább félt Dzsudzsák Balázshoz a túloldalra alig-alig ment labda – talán Georges Leekens szövetségi kapitány tervének része volt, hogy aztán majd meglepetés legyen a bevonása a játékba? Cserébe a fehéroroszok célirányosan a bal oldalon rohamoztak, főleg a szőke copfos Makszim Vologyko beadásaiban volt ott a veszély. Már-már kezdtük azt gyanítani, hogy esetleg a főtribün által árnyékossá tett oldalt keresi mindkét együttes, de a 14 Celsius-fokos hűvös idő ezt sem indokolta.

A hazaiaktól a 10. percben Pavel Szavickijnek, a mieinktől k egy perccel később Kleinheisler Lászlónak volt egy viszonylag jó, ám eredménytelen lövése, ám valamivel veszélyesebben, bátrabban játszott a fehérorosz válogatott, így keveseket lephetett meg, hogy a 27. percben vezetést szerzett. Ám ahogy Anton Szaroka találata, úgy a következő percben megszülető magyar gól is rögzített játékhelyzetből esett: előbb egy szöglet, majd egy szabadrúgás után voltak eredményesek a csapatok.

Varga Roland Dzsudzsák Balázs beívelése után bólintott a kapuba.

Az azért mindkét gárdán látszott, hogy nem szeretné a saját védelme kezébe tenni a sorsát, igyekeztek akciózni a felek, azonban elöl itt is, ott is sok hiba csúszott a támadásépítésekbe, így kevés, helyzetnek nevezhető szituáció alakult ki. Kivétel volt ez alól a 39. perc jelenetsora, amikor Gulácsi Péternek kellett nagyot védenie Ivan Majevszkij közeli lövésénél, majd az ellentámadásból megint Kleinheisler László kínálta meg Andrej Gorbunovot, és megint kiszámíthatóan középre lőve a labdát.

A hét év után a válogatott keretbe visszakerülő Vadócz Krisztiánt is kipróbálta a szövetségi kapitány, aki Nagy Ádám helyére küldte be a Hongkongban légióskodó középpályást. Nem a csere folytán, de sokkal jobban kezdte a második félidőt a hazai együttes, amely kétszer is óriási gólhelyzetbe került negyedórán belül. Utóbbi bizonyult veszélyesebbnek, Gulácsi Pétertől ismét nagy bravúrra volt szükség, hogy védhesse Szegej Kiszljak 13 méterről küldött, kissé jobbról érkező kapáslövését.

A belga edző Sallai Roland és Böde Dániel pályára küldésével igyekezett frissíteni a csapatot, előbbi a megsérülő Dzsudzsák Balázst váltotta, utóbbi beállásával Szalai Ádám kapott pihenőt az ausztrálok elleni erőpróba előtt. No meg a hórihorgas támadó amúgy sem élete meccsét játszotta, alig-alig jutott labdához, lényegében megjátszhatatlan volt (nem csupán az ő hibájából).

A továbbiakban is fölényben játszott a hazai együttes, a DASK Bresztszkij Stadion közönsége pedig viharos hullámzásba és földrengésszerű lábdobogásba kezdett, mert érezte, hogy ebben a periódusban „belekergetheti" csapatát a góllövésbe, hiszen már sokadszor kellett a remekül védő magyar kapusnak megmentenie a kapuját. A közönség leleményessége nem ismert határt: egyszer csak mindenki a magasba emelte világító telefonját, majd ritmusosan „felelgetni" kezdtek egymásnak a hol felfénylő, hol elsötétülő lelátóoldalak. A fehérorosz együttes játéka is egyre ritmusosabbá vált, azt lehetett érezni, hogy ezt az időszakot úgy kell átvészelni, mint a jégkorongban a kétperces kiállítást.

Ezt a célt sikerült teljesíteni, de többre nem futotta... Kereken száz évvel a történelemnek új irányt adó, 1918-as breszt-litovszki béke után a magyar válogatott is egy veszély előképét hordozó békés döntetlennel távozott Bresztből. A harmadik meccsén két vereség után először játszott döntetlent Georges Leekens irányítása alatt a csapat, ám a jelek szerint messze még az az idő, amikor – a belga szakember bemutatkozásakor használatos kifejezése szerint – gyűlölnek majd ellenünk játszani az ellenfelek.

Most úgy tűnt, a fehéroroszok kifejezetten élvezték ezt a felkészülési meccset...

Gyorsan jött a magyar válasz a hazai gólra

A VÁLOGATOTT JÚNIUSI PROGRAMJA
Június 6. (szerda), Breszt: Fehéroroszország–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–1)
Június 9. (szombat), 17.30, Budapest, Groupama Aréna: MAGYARORSZÁG–Ausztrália (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰKÍTETT KERETE
KAPUS: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Hegedűs János (Puskás Akadémia FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korcsmár Zsolt (FC Midtjylland – Dánia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Szabó János (Paksi FC), Tóth Bence (Videoton FC), Vinícius (Videoton FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Videoton FC), Szoboszlai Dominik (FC Liefering – Ausztria), Vadócz Krisztián (Kitchee SC – Hongkong), Varga József (Videoton FC)
TÁMADÓK: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Kevin (Debreceni VSC), Varga Roland (Ferencváros)

 

2019.01.16 17:42:58

Magyar válogatott P. K.

Ha kijutunk, akár sorsolás is dönthet a németek elleni csata helyszínéről. Női BL-döntő 1000 forintért!

2019.01.06 23:15:05

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Nemcsak a futball honi, hanem a magyar szurkoló lélektana is tökéletesen egyedi ugyanis, hogy lenne párja a világon, nehezen hiszem el.

2019.01.06 08:52:48

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

„Örülök az otthonról érkező jó híreknek. Van kikre építenie Marco Rossinak.”

2019.01.05 23:28:21

Magyar válogatott VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Kicsit szomorúan figyelem a trendet, hogy az élvonalban futball­bábel uralkodik…

2019.01.05 21:49:04

Magyar válogatott nemzetisport.hu