CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2019.11.13 18:23 Frissítve: 2019.11.14 06:55

Válogatott: egyetlen könyvben a nemzeti tizenegy 1001 játékosa

Sporttörténeti alapmű született: a Dénes Tamás és Dlusztus Imre tollából megjelent Meggypiros mezben a magyar válogatott évtizedeit mutatja be rendkívüli alapossággal.

 

Olyan kötetet mutattak be kedden a Testnevelési Egyetemen a magyar labdarúgás történetéről, amelyre már megjelenésének pillanatában elmondhatjuk, súlya van. Nemcsak vaskos, több mint 710 oldalas terjedelme és tekintélyes tömege, hanem a benne foglalt sporttörténeti tudás, lenyűgöző adattár és kulturális tartalom miatt is: Dénes Tamás és Dlusztus Imre Meggypiros mezben című munkája méltó folytatása, újragondolása az éppen ötven éve megjelent, Alberttől Zsákig című kultuszkönyvnek. Annak anekdotaszerű megközelítését a mai kor információigényeihez igazítva, sporttörténészi alapossággal írja felül és aktualizálja, a magyar válogatottban 1902 óta pályára lépő 1001 labdarúgó rövid portréját, az eddig lejátszott 939 mérkőzés részletes statisztikáját kínálja, a folyamatok megértését segítő, sportkultrális háttércikkekkel kiegészítve.

„Bár ezeregy játékos szerepel a könyvben, remélem, nem kell ezeregy éjszaka ahhoz, hogy elolvassák – mondta a Magyar Sportújságírók Szövetsége sajtótermében Dénes Tamás, a könyv szerzője, lapunk korábbi főszerkesztője. – Aki kézbe veszi, remélhetőleg feleleveníthet emlékeket, nevezetes jeleneteket, újságírók esetében fontos tudósításokat. A magyar futball és a munkánk iránti szeretet vezérelt minket, nem botránykönyvet akartunk. Bár tisztában vagyunk a különböző korszakok válogatottja közötti minőségi eltéréssel, hisszük, hogy a nemzet aktuálisan legerősebb csapatába bekerülni mindig büszkeséget jelent.”

Dlusztus Imre, az ötletgazda és társszerző, a könyvet megjelentető Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője felidézte szerzői pályafutásának rendhagyó kezdetét, a Várady Béla iránti rajongásból született, spirálfüzetbe írt-ragasztott fiatalkori emlékgyűjteményt, majd hangsúlyozta: „A sporttörténet és a kultúrtörténet egybevág, a magyar kultúra – mint cseppben a tenger – benne van a futballban.”

A részben a Nagy Béla Program támogatásával megvalósult kötetet Szöllősi György, lapunk főszerkesztője, az MSÚSZ elnöke méltatta, egyúttal reményét fejezte ki, hogy hasonló szellemben megszületik előbb-utóbb a külföldön játszó magyar futballisták történetét feldolgozó, Kalandozó magyar labdarúgók című könyv folytatása is. Mint a könyvbemutatón elhangzott, a Meggypiros mezben című munka támaszkodott a Nemzeti Sport olvasószerkesztője, Rochy Zoltán által több évtizedes munkával gyűjtött és vezetett válogatott statisztikákra. Külön érdekesség, hogy a könyvben az ábécérendes játékosbemutatásnál megtalálható lapunk futballrovatának oszlopos tagja, a kétszeres válogatott Zombori András is, akiről kiderül, nála hosszabb ideig válogatott játékos nem dolgozott a sportlapnál.

2020.10.19 19:07:12

Magyar válogatott VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Babonás érzelmek kerítik hatalmába az embert.

2020.10.15 20:11:45

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Többen sokkal jobb futballisták, mint amilyennek látszottak.

2020.10.15 12:44:21

Magyar válogatott P. K.

A magyar válogatott két vereség után Izland ellen nyerhet először az új Puskás Arénában.