Válogatott: „Böde a keretben van? Hátha nem lép pályára…”

Vágólapra másolva!
2016.09.05. 09:04
null
Böde Dániel legutóbb kétszer vette be a feröeriek kapuját (Fotó: Szabó Miklós)
Gunnar Nielsen, a feröeri labdarúgó-válogatott kapusa szerint telt ház fogadja majd a magyar válogatottat kedd este Tórshavnban a világbajnoki selejtező első fordulójában.

 

Feröer nem egy nyüzsgő hely, ezt eddig is tudtuk…

A TAKTIKAI TÁBLA TITKAI
A szerelésért felelős Hegyesi László vasárnap – szokásához híven – hamarabb indult útnak, és a válogatottat szállító charterjárat helyett menetrend szerint közlekedő gépekkel utazott Feröerre. A válogatott stábtagja kora délután már Tórshavnban landolt, hóna alatt azzal a taktikai táblával, amelyen a meccs előtti értekezleten Bernd Storck mutatja majd meg, kinek mi lesz a dolga.

Lakótelep nagyjából annyi van a szigeten, mint a diósdi kertvárosban felhőkarcoló, és autók sem dudálnak a dugóban az utakon. A repülőtérről mintegy ötven kilométerre fekvő Tórshavnba eljutni nem ördöngösség, attól legalábbis biztosan nem kell tartani, hogy az ember lépten-nyomon közlekedési lámpába botlik. Feröeren összesen három(!) van belőle, azok is a főváros központjában, nagyjából kétszáz méterre egymástól.

A Tórshavnba vezető úton jobbról és balról is birkák százai legelésznek, alighanem a mennyországban érezhetik magukat, szabad terület, ameddig a szem ellát… A város sem mondható zsúfoltnak, 13 ezren lakják, s vasárnap jó, ha összesen ötven embert látunk az utcákon.

Itt vagyunk tehát az Atlanti-óceán partján egy kifejezetten hangulatos, egyszerű és tiszta helyen.

Errefelé nem szeretik túlcifrázni a dolgokat.

HIDEG LESZ!
Alighanem jól tették a magyar válogatottnál, hogy fellocsolt műfüves pályán készültek a kedd esti találkozóra. Az időjósok hétfőre és keddre is szakadó esőt prognosztizálnak Tórshavnban, a hőmérséklet napközben legfeljebb tizenegy fok, estére, a meccs időpontjára pedig öt Celsius-fokig is süllyedhet.

A feröeri csapat szerda óta a helyi stadion szomszédságában található puritán, ám elegáns és praktikus hotelben megszállva készül a magyarok elleni kedd esti (20.45) világbajnoki selejtezőre, semmi fényűzés, semmi felhajtás, semmi szigor, olykor még a családtagok is bejöhetnek egy rövid beszélgetésre.

Gunnar Nielsen is közvetlen figura, a feröeriek kapusa a hét utolsó napján (természetesen külön engedéllyel) a hotel előtti parkban fogadott bennünket.

„Először jár itt? Na és hogy tetszik? – érdeklődött a feröeriek egyetlen futballistája, aki megfordult a Premier League-ben is, néhány éve a Manchester City alkalmazásában állt (s egy bajnokin pályára lépett). – Tórshavn nagyszerű hely, itt születtem, jó ilyenkor hazajönni. Látja, itt aztán senki sem rohan… A válogatottnál is nyugodt a légkör, nem szeretjük túlidegeskedni a dolgokat. A magyarok ellen sincsen veszítenivalónk, idehaza kezdjük a selejtezőt, ezért sem szeretnénk kikapni.”


SZAVAZÁS

Milyen eredményt ér el első vb-selejtezőjén, Feröer ellen a magyar labdarúgó-válogatott?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A mostanság már Izlandon védő kapus meglepő közvetlenséggel beszélt az itteni életről, sőt a telefonját előkapva még két gyönyörű kisgyermekét is megmutatta nekünk.

„Ők a legnagyobb szurkolóim – mosolygott a feröeriek első számú kapusa. – Kedd este ők is kint lesznek a meccsen, sőt már előre szóltak, minden válogatott mérkőzésemen ott akarnak lenni.”

Tórshavnban (is) a futball az első számú téma.

Kicsi ország Feröer, az emberek azonban nagy szívvel szeretik a labdarúgást, sőt azóta, amióta olykor nyernek is (legutóbb a görögöket verték meg oda-vissza), kezdenek megőrülni a sportágért.

„A magyarok ellen is telt ház lesz, az biztos – jelezte előre Gunnar Nielsen. – Nem mondom, hogy mi vagyunk a találkozó esélyesei, de sokat fejlődtünk az utóbbi években. Jól emlékszem a legutóbbi budapesti találkozóra is, a félidőben még mi vezettünk, nagyszerűen futballoztunk, mégis kikaptunk kettő egyre. Nem szokásom, de a meccs után olyan dühös voltam, hogy még a kesztyűmet is széttéptem.”

A huszonkilenc esztendős játékos a neki két gólt vágó Böde Dániel nevére már nem emlékezett, arra ellenben igen, hogy „Bivalyerős csatár. Egyszerűen nem tudtuk megfogni. Itt van most a keretben? Igen? Hátha nem lép pályára…”

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, MIT SZÓLT GUNNAR NIELSEN AHHOZ, HOGY AZ MLSZ A FERÖERI TALÁLKOZÓ MIATT A TÓRSHAVNIVAL AZONOS MÉRETŰ MŰFÜVES PÁLYÁT HÚZOTT FEL A TELKI EDZŐKOMPLEXUMBAN, ÉS HOGY MIKÉNT ÉRTÉKELTE A MAGYAROK EB-SZEREPLÉSÉT, KERESSE A NEMZETI SPORT HÉTFŐI SZÁMÁT!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A FERÖER ELLENI VB-SELEJTEZŐRE (szeptember 6.)
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Kálnoki-Kis Dávid (Újpest), Korcsmár Zsolt (Vasas), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Videoton)
Középpályások: Bognár István (DVTK), Elek Ákos (DVTK), Kalmár Zsolt (RB Leipzig – Németország), Kovács István (Videoton), Kleinheisler László (Darmstadt – Németország), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Vida Máté (Vasas)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Németh Krisztián (al-Garafa – Katar), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Stieber Zoltán (Kaiserslautern – Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

VB-SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA , A B-CSOPORT MENETRENDJE

2016. szeptember 6., kedd
20.45: Feröer–Magyarország

20.45: Andorra–Lettország
20.45: Svájc–Portugália

2016. október 7., péntek
20.45: Magyarország–Svájc

20.45: Lettország–Feröer
20.45: Portugália–Andorra

2016. október 10., hétfő
20.45: Lettország–Magyarország

20.45: Andorra–Svájc
20.45: Feröer–Portugália

2016. november 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Andorra

20.45: Portugália–Lettország
20.45: Svájc–Feröer

2017. március 25., szombat
20.45: Portugália–Magyarország

18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország

2017. június 9., péntek
20.45: Andorra–Magyarország

20.45: Feröer–Svájc
20.45: Lettország–Portugália

2017. augusztus 31., csütörtök
20.45: Magyarország–Lettország

20.45: Portugália–Feröer
20.45: Svájc–Andorra

2017. szeptember 3., vasárnap
20.45: Magyarország–Portugália

18.00: Feröer–Andorra
20.45: Lettország–Svájc

2017. október 7., szombat
20.45: Svájc–Magyarország

18.00: Feröer–Lettország
18.00: Andorra–Portugália

2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik