nemzetisport.hu 2017.05.30 23:51 Frissítve: 2017.05.31 00:06

Válogatott: Ukrajna nyerte az 1992-es meccs „visszavágóját”

A magyar jubileumi válogatott kedd délután Ungváron mérkőzött meg az ukránok öregfiúk-válogatottjával, az 1992-es ukrán–magyar mérkőzés 25. évfordulója alkalmából. Ezúttal 3–1-re a hazaiak nyertek.

Közös csapatkép (Fotók: mlsz.hu)

 

Az 1992-es ukrán–magyar válogatott mérkőzés történelmi jelentőségű volt az ukránok számára: a mieink ellen játszotta első nemzetközi meccsét a szomszédos ország nemzeti csapata. Negyed évszázaddal ezelőtt a mieink Kiprich József duplájával és Sallói István góljával 3–1-re nyerni tudtak, majd négy hónappal később, Nyíregyházán ismét legyőzték Ukrajnát, akkor 2– 1-re – kezdődik az mlsz.hu beszámolója.

A magyar csapat tagjai hétfőn találkoztak egymással, és egynapos „edzőtáborba” vonultak Nyíregyházán, ahol a jubileumi mérkőzésen az együttest irányító korábbi szövetségi kapitány, Gellei Imre délután megbeszélést, majd edzést tartott a játékosoknak, akik jó hangulatú egymás közti játékkal készültek fel az ungvári összecsapásra.

Az 1992-es ukrán–magyar mérkőzés napja ma már az ukrán labdarúgás napja is egyben, részben ennek köszönhetően óriási érdeklődés övezte a találkozót, mintegy 6000 néző látogatott ki a mérkőzésre, amelyre elutazott Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is, és a meccs előtt az ukrán szövetség vezetőjével, Andrij Pavelkóval találkozott. A mérkőzés felvezetéseként emléktáblát avattak az ungvári stadion bejáratánál a 25 évvel ezelőtti meccs tiszteletére, majd a két elnök is köszöntötte a nézőket. Csányi Sándor a kezdő sípszó előtt rövid beszédében kiemelte, hogy a két szövetség nagyszerű kapcsolatot ápol egymással, ennek egyik bizonyítéka ez a jubileumi mérkőzés, de az is, hogy az MLSZ támogatja a kárpátaljai labdarúgást.

A találkozó előtt Andrij Pavelko ajándékot adott át a 25 évvel ezelőtti meccs szervezőinek, köztük a magyar delegációval tartó Laczkó Mihály volt MLSZ-elnöknek, illetve Magyar Zoltánnak és Varga Sándornak.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Gellei Imre az Andrusch József – Mónos Tamás, Telek András, Mészöly Géza, Cseh András – Halmai Gábor, Márton Gábor – Dombi Tibor, Détári Lajos, Tököli Attila – Sallói István összetételű tizenegyet küldte pályára, csereként Fehér Csaba, Vincze Ottó, Sallai Sándor, Waltner Róbert, Vlaszák Géza, Jenei Sándor, Véber György és Éger László állt be. Az ukránok jobban felkészültek a mérkőzésre, több fiatallal álltak fel, mint a mieink, ennek tudható be, hogy gyorsaságban felülmúlták a mieinket, és 3–1-re megnyerték a találkozót. A gólokat Andrij Vorobej, Ivan Hecko, Szerhij Lazarenko és Fehér Csaba szerezték.

„Magam is meglepődtem, mennyire örültek egymásnak a játékosok, és milyen gyorsan újraértelmeződtek a régi barátságok az egykori csapattársak között – fogalmazott Gellei Imre a túra végén. – Végig a jó hangulat, a baráti légkör jellemezte a túrát, és az ukrajnai szervezők is kitettek magukért, nagyon barátságos fogadtatásban részesültünk. A játékosok nagyszerű hozzáállását már a meghívás során is megtapasztalhattam, mindenki nagyon szívesen vállalta az utazást, és minden egyes kerettag odatette magát a pályán is. Az ukránok jobban odafigyeltek arra, hogy legyenek olyan játékosaik, akik lehúzzák az átlagéletkort, és végül ez döntött a javukra, megérdemelten nyertek. Öröm volt irányítani ezt a csapatot, remélem, sok alkalom lesz még, amikor ez a társaság összeállhat hasonló gálamérkőzésekre, például ennek a mérkőzésnek a tervezett visszavágóján.”

„Szenzációs hangulatú mérkőzés volt, barátságos volt a fogadtatás, nagyon jó érzés volt ismét a régi társakkal együtt játszani. Örülök, hogy eljöttünk erre a mérkőzésre, nagyon jól éreztem magam, a meccs egyik szervezőjét, Magyar Zoltánt felkértük, hogy máskor is hozzon össze hasonló túrákat” – mondta a meccs után Telek András, aki 1992-ben is ott volt az ungvári mérkőzésen.

„Megtiszteltetés, ha a válogatottba meghívják az embert, még ha öregfiúk szinten is. Jó volt a régi legendákkal játszani, mint amilyen például Détári Lajos, de említhetném bármelyik csapattársamat, mindannyian nagyszerű játékosok voltak. Nem vagyunk már olyan erőben, mint egy-két évtizede, és a 30 fok sem segítette a gyors játékot, így hát udvarias vendégek voltunk, engedtük nyerni a néhány gyors, fiatalabb játékossal felálló ellenfelet” – fogalmazott a meccs után Halmai Gábor.

A meccset követő fogadáson a két szövetség vezetői megállapodtak abban, hogy nem egyszeri alkalom volt a két öregfiúk-válogatott mérkőzése, és még idén megszervezik a magyarországi visszavágót.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.19 00:09:05

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Engem nem érdekel a gazdagságod, a celeb léted és már az sem, miért a pénzt választottad a karrier helyett. Már nem zavar, hogy egy még Magyarországról nézve is semmilyen, a fejlődést aligha szolgáló bajnokságban játszol hétről hétre. Ez a te utad. Viseld a következményeit! Az viszont fontos számomra, számunkra, hogy te még nem léphetsz le a süllyedő hajóról, mert szükség van rád.

2017.11.18 09:14:19

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

Farkas János az 1966-os angliai vb-n – szerintünk – a torna gólját lőtte kapásból a brazilok hálójába.

2017.11.17 23:54:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Rajongók, szakemberek tartják számon világszerte a nagy magyar labdarúgóhoz köthető dátumokat.

2017.11.16 23:49:28

Magyar válogatott TŐKE JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A következő években a futball-vb- és Eb-selejtezőcsoportok sorsolásakor már én is csak egy mondatot mormoltam magamban: „Csak ne a szerbeket!” Apám néha hozzátette: „meg a románokat se”, de ez utóbbi nem mindig jött be.

2017.11.16 13:26:11

Magyar válogatott PÓR KÁROLY

Kádár több gólt és gólpasszt jegyzett, mint Nagy Ádám – ők játszották a legtöbbet. Pátkai a jövő embere?