Válogatott: az egész világon Magyarországé a 3. leghosszabb veretlenség

Vágólapra másolva!
2023.10.18. 11:58
null
Azzal, hogy 0–2-ről egyenlíteni tudott kedden a magyar válogatott, megőrizte tavaly szeptember óta tartó, most már tíz mérkőzést számláló veretlenségi sorozatát (Fotó: Szabó Miklós)
A Nemzeti Sport Online-on már megszokhatták olvasóink, hogy a magyar labdarúgó-válogatott aktuális mérkőzései után összefoglaljuk a meccsekhez kapcsolódó érdekességeket, történeti statisztikákat.

 

 

♦ A szerbek elleni győzelem és a litvánok elleni döntetlen után amolyan „félig tele a pohár, félig üres” érzése lehet a szurkolóknak, hiszen az első számú riválisnak számító szerbeket másodszor is megvertük, az Eb-kijutást azonban még nem sikerült biztosítani. Viszont a hátralévő két meccsen az egy pont megszerzése nem tűnik kimondottan nehéz feladatnak, tekintve, hogy legközelebb az eddig még győzelem nélkül, két ponttal a csoport utolsó helyén álló Bulgária lesz az ellenfél Szófiában, majd itthon fejezzük be a sorozatot Montenegró ellen. Ha a két meccs közül bármelyiken szerzünk legalább egy pontot, akkor biztosan kijutunk az Eb-re. Ha legalább két pontot szerzünk, akkor a csoportelsőég is megvan. Továbbá még arra is van esélye a magyar válogatottnak, hogy továbbjutás esetén az 1. kalapból sorsolják ki decemberben az Eb csoportbeosztásánál, amihez az öt legjobb csoportelső közé kellene kerülni, erre leginkább két győzelemmel lenne reális sansz.

♦ Az egyik alapvető célt mindenesetre elérte a válogatott az októberi meccseken: megőrizte idei veretlenségét, most már tíz mérkőzés óta nem kapott ki a válogatott. Legutóbb tavaly szeptember 26-án, az olaszoktól szenvedtünk (2–0-s) vereséget a Nemzetek Ligájában, tehát 13 hónapja veretlenek vagyunk. Amennyiben a hátralévő két idei mérkőzésen sem kapunk ki, úgy két csúcsot is felállít a csapat: a Rossi-érában először produkálhatunk 12 meccses veretlenségi sorozatot (11 meccs volt eddig a csúcs 2020–2021-ben), és 1976 után zárhatnánk ismét vereség nélkül egy naptári esztendőt.

Európában jelenleg a magyar válogatotté a leghosszabb veretlenségi sorozat, tíz mérkőzéssel. A második Románia kilenc meccsel, a harmadik Anglia, Belgium és Portugália nyolc mérkőzéssel – utóbbi három válogatott a vb-n kapott ki legutóbb. Az egész világon két válogatottnak van a miénknél hosszabb veretlenségi szériája. A világbajnok argentinoknak, akik a Szaúd-Arábia elleni vb-meccs óta 14 mérkőzésen maradtak veretlenek, és a vb-ről lemaradó Algériának, amely ugyancsak 14 meccse nem kapott ki (igaz, van egy hosszabbítás után, tizenegyesekkel elszenvedett veresége ebben a szériában, de azt nem vettük figyelembe).

♦ A magyar válogatottal Kaunasban nyolc mérkőzés után fordult elő ismét, hogy egy találkozón két gólt kapott (legutóbb Luxemburgban volt erre példa, amikor tavaly novemberben 2–2-t játszottunk). Litvániában annyi gólt kaptunk, mint a megelőző öt Eb-selejtezőn összesen (az első öt meccsen csak a szerbek találtak be ellenünk, Belgrádban és Budapesten is egyszer – igaz, Szerbiában nem is ők lőtték a gólt, hiszen Szalai Attila talált be a kapunkba).

♦ A tényeknél maradva: amióta Willi Orbán megsérült és le kellett cserélni a csehek elleni mérkőzésen, három találkozón (a csehek elleni meccs utolsó fél óráját is ide véve), 210 perc alatt négy gólt kaptunk. Azt megelőzően, Orbánnal a csapatban hét mérkőzésen (a csehek elleni meccs első hatvan percét ide számítva), 600 perc alatt csupán kettőt.

♦ Az októberi meccseken pályára lépett játékosok közül a mindkét mérkőzést végigjátszó Nagy Ádám büszkélkedhet a legtöbb válogatottsággal, most már 75-tel, ezzel beérte a válogatottság számban az FTC aranylabdás legendáját Albert Flóriánt és az MTK legendás játékosát, Sándor Károlyt.

♦ A mostani keretből a legtöbb gólt a 46-szoros válogatott Sallai Roland szerezte, akinek a szerbek elleni volt a 12. találata címeres mezben. A második a kedden, a 36. válogatott mérkőzésén büntetőből eredményes Szoboszlai Dominik nyolccal, míg a jelenlegi selejtezősorozatban Varga Barnabás vezeti a házi góllövőlistánkat, négy góllal (a 3. forduló óta mindegyik Eb-selejtezőn betalált).

♦ Marco Rossinak a litvánok elleni volt az 57. meccse a magyar válogatott szövetségi kapitányaként – a mérkőzések számát tekintve az örökrangsorban ezzel négy meccsre megközelítette a 3. helyen álló Mészöly Kálmánt, aki több ciklusban 61 találkozón irányíthatta nemzeti csapatunkat. Rossi 28 győzelmet számlál (a győzelmek számát nézve 3. az örökrangsorban – 22 győzelemre van a 2. helyen álló Sebes Gusztávtól) a magyar válogatott élén, 13 döntetlen és 16 vereség mellett.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ
G-CSOPORT
Litvánia–Magyarország 2–2 (2–0)
Kaunas,Dariaus ir Girėno Stadion 4000 néző. Vezette: Xhaja (albán)
LITVÁNIA: Zubas – Lasickas,Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (El. Jankauskas, 65.) – G. Paulauskas. Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas
MAGYARORSZÁG:Dibusz – Fiola, Szalai Attila, Lang – Nego (Csoboth K., 62.), Nagy Á.,Szoboszlai D., Kerkez (Nagy Zs., a szünetben) – Sallai R. (Bolla, 90+2.), Gazdag (Styles, a szünetben) – Varga Barnabás (Ádám M., 90+2.). Szövetségi kapitány:Marco Rossi
Gólszerző: Cernych (20.), Sirvys (36.), ill. Szoboszlai D. (67. – 11-esből), Varga Barnabás (82.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

7. FORDULÓ
Magyarország–Szerbia 2–1 (2–1)

Budapest,
Puskás Aréna, 58 215 néző. Vezette: Letexier (francia)
MAGYARORSZÁG:Dibusz – Fiola (Botka, 74.), Lang, Szalai Attila – Nego (Bolla, 63.), Nagy Á., Styles (Kalmár Zs., 63.), Kerkez – Sallai R. (Kata, 74.), Szoboszlai D. – Varga Barnabás (Ádám M., 84.)Szövetségi kapitány:Marco Rossi
SZERBIA:V. Milinkovics-Szavics – Erakovics (Tadics, a szünetben), Milenkovics, Pavlovics – Zsivkovics (Radonjics, 74.), Gudelj, Sz. Milinkovics-Szavics, Terzics (Kosztics, a szünetben) – Lukics (Ratkov, 84.), A. Mitrovics, Gacsinovics (Djuricsics, 67.).Szövetségi kapitány:Dragan Sztojkovics
Gólszerző: Varga B. (20.), Sallai R. (34.), ill. Pavlovics (33.)
Kiállítva: Kalmár Zs. (a lefújást követően)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 6 4 2 11– 4 +7 14
2. Szerbia 7 4 1 2 13– 7 +6 13
3. Montenegró 6 2 2 2 6– 8 –2 8
4. Litvánia 7 1 3 3 8–12 –4 6
5. Bulgária 6 2 4 3–10 –7 2


A CSOPORT HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik