Válogatott: Antifutball, bunkerfoci nem szerepel az elképzelésemben – Szélesi

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.10.27. 07:31
A két mérkőzésre megbízott szövetségi kapitány, Szélesi Zoltán is futballozott az új Haladás-stadion tesztmeccsén, majd elmondta, milyen érzésekkel várja a Luxemburg és a Costa Rica elleni összecsapást.

Szélesi Zoltán visszatért a futballpályára…

A hamarosan megnyíló Haladás Arénában a szombathelyi klub öregfiúi a magyar válogatott korábbi labdarúgóival játszottak kimondottan barátságos mérkőzést. Mint arról beszámoltunk, a találkozó valójában a megnyitóra készülő új stadion főpróbája volt. Mégiscsak kell egy meccs ahhoz, hogy úgymond élesben ki lehessen próbálni, működik-e a világítás, a szurkolók beléptetése és minden, ami egy futballmérkőzéshez szükséges.

Nem is olyan régen még válogatott mezben küzdött Szélesi Zoltán, ma már ő irányíthat (Fotó: Dömötör Csaba)
Nem is olyan régen még válogatott mezben küzdött Szélesi Zoltán, ma már ő irányíthat (Fotó: Dömötör Csaba)

Ami szintúgy fontos: ezen az eseményen találkozhattunk Szélesi Zoltánnal, akit a múlt héten ideiglenesen szövetségi kapitánynak nevezett ki a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), és az Újpest korábbi védője már kihirdette keretét a Luxemburg elleni idegenbeli összecsapásra (november 9.) és a Costa Rica (november 14.) elleni, Groupama Arénában sorra kerülő meccsre. A szombathelyi gálamérkőzés előtt néhány percünk volt rá, hogy szót váltsunk az új kapitánnyal – először természetesen az érzéseire voltunk kíváncsiak, arra, miként élte meg a kinevezést.

„A válasszal biztosan nem szerzek meglepetést: óriási megtiszteltetés számomra a felkérés – mondta Szélesi Zoltán, aki az elmúlt időszakban Bernd Storck, nemrég menesztett szövetségi kapitány edzői stábjában is dolgozott. – A pletykákat én is hallottam, de nem foglalkoztam velük, aztán megcsörrent a telefon. Vági Márton, a szövetség főtitkára keresett, és elmondta, olyan embert keresnek, aki ismeri a keretet, képben van az elmúlt időszak történéseivel kapcsolatban, ezért erre a két mérkőzésre rám gondoltak, én pedig természetesen gondolkodás nélkül örömmel vállaltam a feladatot.”

Érdekes helyzet, hiszen Szélesi Zoltán 2015-ben a Litvánia elleni debreceni felkészülési mérkőzésen még pályára lépett az akkori kapitány, Dárdai Pál csapatában, aztán néhány héttel később befejezte a futballt, és rögtön edzőnek állt – két évvel később (ha csak két mérkőzésre is) már szövetségi kapitánynak mondhatja magát.

„Gyerekként nyilván eljátszik az ember a gondolattal, hol szeretne futballozni. Szerepelhettem külföldön, voltam a válogatott játékosa, szóval mondhatom, hogy az álmaim teljesültek. Amikor edző lettem, fel sem vetődött bennem, hogy most az év vége felé abba a helyzetbe kerülhetek, hogy nekem kell összeállítanom a keretet. Pontosan tisztában vagyok azzal, nekem még tanulnom kell, nem is keveset, és ez a két mérkőzés is nehéz periódusa lesz ennek a bizonyos tanulási folyamatnak, de természetesen nagyon örülök, hogy felkértek a feladatra.”

Szélesi Zoltán már kihirdette a keretet az előttünk álló két mérkőzésre, és a szurkolók talán Nikolics Nemanja neve olvastán kapták fel leginkább a fejüket. A Chicago Fire támadója nem fért bele Bernd Storck elképzeléseibe, miközben Lengyelországban és az Egyesült Államokban is gólkirályi címet szerzett, ám most meghívót kapott, így visszatérhet a válogatottba.

„Furcsa helyzet állt elő, hiszen amikor kineveztek, még nem lehetett tudni, meddig jut el a Chicago Fire az amerikai labdarúgó-bajnokság rájátszásában. Mivel a Chicago csütörtökre virradóra vereséget szenvedett, így számára véget ért az idény, vagyis Niko csatlakozhat hozzánk. Ahogy a többi kerettagot, őt is felhívtam, és elmondtam neki, számítok rá. Ő azt válaszolta, nagyon szívesen jön, és rendkívül motivált, mert szeretne a válogatottban is gólokat rúgni, így neki is nagyon fontos ez a két mérkőzés.”

SZAVAZÁS

Mire jut Szélesi Zoltánnal a válogatott Luxemburg és Costa Rica ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mi a cél? Ha választani lehet, mire voksolna Szélesi Zoltán? Két felkészülési meccs áll a magyar válogatott előtt, nyögvenyelős futballt játszva nyerjünk egy szerencsés góllal, vagy jó produkciót nyújtva, szervezett csapatjátékkal legyünk kevésbé eredményesek?

„A nemzeti csapatnál az eredmény mindig fontos. Luxemburgot sem szabad lebecsülnünk, de Costa Rica ellen sem lépünk feltett kézzel a pályára. Minden játékosnak odaadóan, szorgalmasan kell tennie a dolgát. A rendelkezésre álló néhány nap alatt megbeszéljük, milyen játékot várok a csapattól támadásban és védekezésben, és amit megbeszélünk, azt természetesen szeretném viszontlátni a pályán. Antifutball, bunkerfoci azonban nem szerepel az elképzelésemben. Azt szeretném, hogy jó focit játsszon a csapat. A legfontosabb, hogy a lehető legjobban felkészüljünk erre a két találkozóra, és jó teljesítményt nyújtson a csapat.”

HALADÁS-ÖREGFIÚK–MAGYAR ÖREGFIÚK-VÁLOGATOTT 2–0 (2–0)
Szombathely, 4000
néző. Vezette: ifj. Szarka Zoltán (Molnár J., Tiszai M.)
HALADÁS-ÖREGFIÚK: Hegedűs P. – Kaj, Vörös Cs., Horváth R., Tóth P. – Somfalvi Cs., Molnár B., Tóth Miklós – Sipos N., Kenesei K., Illés B. Csere: Németh G. (kapus), Kovács Zs., Hegyi, Iszak, Jagodics Z., Topor, Seper, Vidóczi
MAGYAR ÖREGFIÚK-VÁLOGATOTT: Brockhauser – Szélesi, Mészöly G., Dragóner, Keller – Fehér Cs., Márton, Détári – Waltner, Halmai, Vincze O. Csere: Végh Z. (kapus), Telek, Sallói I., Véber, Molnár B., Illés B., Hámori
Gólszerző: Kenesei K. (2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik