PIETSCH TIBOR
PIETSCH TIBOR
2020.09.29 08:32 Frissítve: 2020.09.29 10:51

Válogatott: A bolgárok elleni meccsre úgy tekintek, mint egy elődöntőre – Rossi

Az Európa-bajnoki pótselejtezőt bizakodva váró Marco Rossi szövetségi kapitány a megfelelő hozzáállásról, Szalai Ádám és Willi Orbán helyzetéről, valamint az elveiről is beszélt.

 

Marco Rossi úgy tekint a bolgárok elleni meccsre, mint egy elődöntőre (Fotó: Török Attila)

 

– Már csak kilenc nap! Sok vagy kevés?
– Éppen elég – indította a Nemzeti Sportnak a Puskás Arénában adott interjúját az október 8-i, Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre, valamint az azt követő két Nemzetek Ligája-mérkőzésre hétfőn keretet hirdető szövetségi kapitány, Marco Rossi. – Tudjuk, milyen fontos összecsapás vár ránk Szófiában, annak megfelelően készülünk. Az előző két mérkőzésünket részben annak szenteltük, hogy a bolgárok ellen minden klappoljon. A törökök és az oroszok ellen tapasztalt hozzáállás megnyugtatott, mert e két mérkőzés előtt bátor és kellőképpen agresszív, gólszerzési lehetőségeket kidolgozó csapatot akartam látni – és amit reméltem, megkaptam.

– Amit Sivasban mutatott a válogatott, valóban meggyőző volt. De vajon ami ott elég volt, elég lehet Szófiában is?
– Egyszerű a recept: arra kell ügyelnünk, hogy ne kövessünk el hibákat. Az Oroszország elleni mérkőzés a legjobb példa erre, két hiba két kapott gólba került. Két hasonló játékerőt képviselő együttes találkozik jövő csütörtökön, mellettünk az szól, hogy a ranglistán néhány hellyel előrébb állunk, a bolgárok mellett pedig az, hogy hazai pályán játszhatnak. Ha valami miatt aggódom, az a statisztika – legutóbb több mint hatvan évvel ezelőtt tudott nyerni a magyar válogatott Bulgáriában. Szerencsére Szófiában nem az eddigi mutatók döntenek majd, hanem az, hogy aznap ki lesz a jobb. Ha úgy futballozunk, ahogyan Törökországban, nagy az esélyünk.

KLEINHEISLER LÁSZLÓ: PÁLYÁN KÍVÜL MINDEN RENDBEN!

Megkerestük az NK Osijek középpályását, Kleinheisler Lászlót: vajon milyen ok miatt kérte, hogy a szövetségi kapitány ne válogassa be?

„Az előző idény végén jelentkező bokasérülésem után fizikailag még nem tudtam teljesen összeszedni magam. Érzésem szerint még nem vagyok százszázalékos állapotban, és nem szeretnék rásérülni, nem akarom, hogy esetleg súlyosabb legyen a helyzet. Sajnos bizonyos mozdulatok után a mai napig fájdalmat érzek, és bár fokozatosan javult az állapotom, továbbra sem érzem magam csúcsformában. A sérülésem mellett volt más egészségügyi gondom is, két-három hónapig allergiaproblémával küzdöttem, amely miatt nem tudtam teljes értékű edzésmunkát végezni. Szerencsére azon már túl vagyok, a pályán kívül minden rendben velem, a válogatott mindig fontos volt nekem. Azon dolgozom, hogy novemberre összeszedjem magam, és a következő meccsén már legjobb tudásom szerint segíthessem a nemzeti csapatot. Feltéve, hogy számít rám a szövetségi kapitány.”

B. A. B.

– A meghívottak névsorát elnézve megállapítható, nincs nagy meglepetés.
– Szerintem sincs. Van egy-két új név, de például Hangya Szilvesztert és Könyves Norbertet már korábban is figyeltük, eddig sérülések akadályozták meg őket abban, hogy csatlakozzanak a kerethez. Ami Könyves Norbertet illeti, lehet azt mondani, hogy nem látványos, ahogy futballozik, nem egy Marco van Basten, nem is fiatal, ugyanakkor igazi harcos. Márpedig most ilyen karakterekre van szükség. Viszont ha már a neveknél tartunk, szeretném elmondani, hogy Kleinheisler Lászlót csakúgy, mint legutóbb, ezúttal is szívesen láttam volna, ám ő személyes okok miatt kérte, hogy tekintsek el a beválogatásától.

– Szalai Ádám helyzete nem aggasztja?
– Szinte minden nap beszélünk, tudom, hogy jó állapotban van. Noha az első csapat keretéből kikerült, egy, legfeljebb két nap telt el úgy, hogy nem edzett. Ő ízig-vérig profi, jól kezeli ezt a szituációt is. Az a lényeg, hogy edzésben legyen, márpedig ez rendben van. Az angol után talán a német bajnokság a legerősebb, aki azon a szinten edz, nem lehet rossz állapotban. Willi Orbánra ugyanez igaz: ha a sérüléséből felépülve még nem is szerezte vissza a helyét az RB Leipzig kezdő tizenegyében, neki is helye van a válogatottban. Ha nem hívnám meg, letartóztathatnának, mondván, elment az eszem. Mindig a maximumra törekszik, jelen pillanatban ő a legjobb középső védőnk.

– Egy másik hátvéd, Kádár Tamás megint hiányzik.
– Sajátos helyzet ez. Miután tavaly októberben kikaptunk Horvátországban, összetört, és kérte, hogy ne hívjam meg. Azóta nem jelzett, hogy visszatérne.

VISSZATÉRHET A „FŐNÖK” IS

Ismét edzésbe állhat a bolgár válogatott tüdőgyulladásból felgyógyuló csapatkapitánya, Petar Zanev. A Tema szport beszámolója szerint a CSZKA Szófia 34 esztendős hátvédje a héten ismét részt vesz klubcsapata gyakorlásain, ám egyelőre csak fokozatos terhelést kaphat. Pozitív koronavírustesztje után a labdarúgó az elmúlt három hetet karanténban töltötte, a fertőzés szövődményeként tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, ám bízik benne, hogy októberben visszatérhet a pályára.

„Eddig csak a sétát engedélyezték, de remélem, mielőbb visszanyerem az erőmet – idézte a bolgár sportportál a nemzeti együttes csapatkapitányát. – Szerencsére a vérvétel és a tüdőgyógyászati vizsgálat is kedvező eredményeket hozott. Mivel azonban több hetet kihagytam, tudom, semmit sem siettethetek. Remélem, a szervezetem jól reagál a terhelésre, mert októbertől már a pályán szeretném segíteni a klubomat – és a válogatottat.”

B. A. B.

– Ön nem kereste?
– Én azokra figyelek, akik jönni akarnak, a jövőt tartom szem előtt. Két éve állok a válogatott élén, azóta alaposan kicserélődött, egyben megfiatalodott a keret. Úgy vélem, az eredményekre sem lehet panasz. Az is igaz, hogy ha nem jutunk ki az Eb-re, a szövetség megköszönheti a munkámat. Ha ne adj' isten így történne, akkor is emelt fővel mehetnék ki az utcára, mert ami tőlem telt, megtettem, az elveimhez hű maradtam.

– Ezért sem válogat az NB II-ből?
– Azért a magyar másodosztály nem annyira nívós, mint a német, az angol vagy az olasz. Elmondtam korábban is, tisztelem, hogy Dzsudzsák Balázs és Korhut Mihály segíteni akarja a Debrecent. Nincs kétségem afelől, mind a ketten sokat tehetnek azért, hogy a Loki ismét az élvonalban játsszon, ám egyfelől vannak szabályok, amelyekhez tartom magam, másfelől az NB II-es meccsek nem készítenek fel senkit arra a szintre, amit a Nemzetek Ligája vagy a Bulgária elleni mérkőzés megkövetel.

– Szófiában is a három–öt–kettes hadrendet alkalmazza?
– Vagy azt, vagy egy másikat… Jóllehet, ami működik, azon nem érdemes változtatni, így minden bizonnyal maradunk annál.

– Kapitányi karrierjében a szófiai mérkőzés lesz a legfontosabb?
– A bolgárok elleni meccsre úgy tekintek, mint egy elődöntőre – ha megnyerjük, következhetne az Izland vagy Románia elleni finálé. Ha kinézek az ablakon, azt a gyönyörű arénát látom, ahol megvívhatnánk azt a csatát. Na, az lenne a legfontosabb meccs!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók: Babati Benjamin (Zalaegerszegi TE FC), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

AZ EB-PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
A-LIGA

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45:
Izland–Románia
20.45: Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45: Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 2 2 6–3 +3 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–3   0  3
3. Törökország 2 1 1 0–1 –1 1
4. Szerbia 2 1 1 1–3 –2 1
2020.10.19 19:07:12

Magyar válogatott VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Babonás érzelmek kerítik hatalmába az embert.

2020.10.15 20:11:45

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Többen sokkal jobb futballisták, mint amilyennek látszottak.

2020.10.15 12:44:21

Magyar válogatott P. K.

A magyar válogatott két vereség után Izland ellen nyerhet először az új Puskás Arénában.