Utánpótlás: csak két U-válogatott érte meg a futballtavaszt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.25. 12:20
Labdarúgó utánpótlás-válogatottjaink közül csupán az U17-es és az U20-as legénység készülhet úgy, hogy tétmérkőzéseket kell játszania tavasszal – két korosztály leszerepelt, míg másik kettőre csak jövő ősszel vár tétmérkőzés, de az előjelek ott sem a legjobbak. Az utanpotlassport.hu körképéből kiderül, hol tart Európában a magyar utánpótlás.

Tajti Mátyás és az U17-es korosztály tavasszal folytatja az Eb-selejtezősorozatot (Fotó: utanpotlassport.hu)
Tajti Mátyás és az U17-es korosztály tavasszal folytatja az Eb-selejtezősorozatot (Fotó: utanpotlassport.hu)

AKIKNEK SIKERÜLT – VAGY LEGALÁBBIS FOGJUK RÁ…

 

Az U19-es Eb-n rendezőként alanyi jogon szerepelt a magyar válogatott, Mészöly Géza együttese ígéretes felkészülési mérkőzések után a tornán az osztrákok és a portugálok elleni vereség után Izraelt legyőzte, így kvalifikálta magát az U20-as világbajnokságra, amelyet májusban és júniusban Új-Zélandon rendeznek.

Idén ősszel Eb-selejtezőt vívott az 1998-as születésű játékosokból álló U17-es válogatott, és bár a mutatott játék az első két mérkőzésen hagyott kívánnivalót maga után, a magyar futball mai helyzetében nagyon is illik megbecsülni, hogy a csoport második helyén kivívta az elitkörbe jutást. Izraelt és Kazahsztánt is 1–0-ra győzte le Belvon Attila csapata, míg Horvátországtól 2–1-re kikapott, így várhatja a decemberi sorsolást. A tavaszi elitkörben szintén a kvartett első két helyezettje jut tovább egyenesen a tizenhat csapatos Európa-bajnokságra.

AKIK ELBUKTAK A SELEJTEZŐBEN

 

Az U21-es Eb-selejtezőből a mieink ezúttal sem jutottak el a nyolcas döntőbe, még pótselejtezős helyre sem sikerült odaférni. Spanyolország és Ausztria mögött a csoport harmadik helyén végeztek Róth Antal, illetve az őt váltó Dajka László irányításával a fiúk, ami papírforma, de az albánok elleni hazai zakó beleégett a futballkedvelők memóriájába. Szalai László a keretet az U19-es Eb-n szerepelt társasággal összegyúrva készíti fel az U20-as világbajnokságra, illetve az utána, ősszel kezdődő Eb-selejtezőkre.

A legfrissebb élményt az U19-esek szolgáltatják a hazai futball siralmas állapotairól. Az 1996-os korosztály két éve még remek kis csapatnak tűnt, hiszen csak a hosszabbításban kapott balszerencsés góllal maradt le az Eb nyolcas döntőjéről. Ehhez képest a pár napja véget ért selejtezőtornán egyetlen árva győzelem nélkül végzett Szlovákia és Azerbajdzsán (!) mögött a csoport harmadik helyén, így a kontinens 28 legjobb csapatának mezőnyébe sem fért be. A korosztály játékosai legközelebb az U21-es Eb-selejtezőkön szerepelhetnek, kérdés, lesz-e bárki is, aki befér az idősebbek közé?

A válogatottak legutóbbi kereteit, illetve az idén tétmeccset nem játszó korosztályok helyzetéről írt cikket is megtalálja az utanpotlassport.hu-n!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik