MALONYAI PÉTER, THURY GÁBOR 2019.12.17 20:23 Frissítve: 2019.12.17 21:47

Orbán Viktor köszöntötte a korábbi klasszis labdarúgókat – Fotók

Tizenegyedszer hívta meg karácsonyt köszöntve a korábbi remek futballistákat Jakab János, az idei összejövetelnek a Puskás Aréna volt a helyszíne, és Orbán Viktor miniszterelnök is megtisztelte jelenlétével a klasszisokat.

GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG! (Fotók: Szabó Miklós, Miniszterelnökség)

 

Ahogy az már lenni szokott, a megjelentek ki sem fogytak a történetekből, miközben örömmel lapogatták egymás hátát, ezerszer is elmondva: jó újra együtt lenni! Lévén a Puskás Aréna a helyszín, a meghívottak közül néhányat arról kérdeztünk, mi az első élményük – a Népstadionról.

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntötte a korábbi klasszis labdarúgókat (Fotó: Miniszterelnökség)

ESTERHÁZY MÁRTON, 29-szeres válogatott (született: 1956, főbb magyar csapatai: Ferencváros, Vasas Izzó, Bp. Honvéd)

„Első NB I-es bajnokimon, 1977 augusztusában a Fradival a Bp. Honvéddal játszottunk. Nyertünk 2–1-re, engem a 65. percben lecseréltek, később azonban voltak jobb meccseim is a Népstadionban. Például a brazilok elleni, a nyolcvanhatos vébé előtt. De az elsőre is mindig emlékezni fogok.” (Népsport, 1977, FTC–Bp. Honvéd 2–1: „Esterházynak a szélsőjátékhoz nincs meg a megfelelő gyorsasága. 1986, Magyarország–Brazília 3:0: „Esterházy (...) viharos gyorsasággal futott el a széleken, jól cselezett, jók voltak a beadásai.”)

Honvédosok egymás közt: Esterházy Márton, Nagy Antal és Pintér Sándor

GÖRÖCS JÁNOS, 62-szeres válogatott (született: 1939, főbb csapatai: Újpesti Dózsa, Tatabánya)

„Ötvenhét augusztusában itt mutatkoztam be az NB I-ben, az én gólommal szereztünk vezetést a Salgótarján ellen, aztán kaptunk rá hármat. Tizennyolc éves voltam, nem is ment rosszul, de hát kikaptunk... Nem úgy a svédek ellen ötvenkilencben, amikor a két gólommal és a gólpasszommal nyertünk három kettőre. Egyébként imádtam a Népstadionban játszani.” (Népsport, 1957, Ú Dózsa–SBTC 1:3: „Göröcs volt a legjobb, ez azonban csak néhány szép alakításában és a góljában nyilvánult meg.” 1959, Magyarország–Svédország 3:2: „Göröcs változatos, színes csatárjátékot nyújtott. Két gólt lőtt, közülük az első klasszis csatárra valló teljesítmény volt.”)

Szűcs Lajos, Jakab János, Orbán Viktor és Rákosi Gyula

NYILASI TIBOR, 70-szeres válogatott (született: 1955, magyar csapata: Ferencváros)

„Egy csehszlovákiai ifitornát megnyertünk, s jutalmul Csanádi Feri bácsi becserélt a Komló ellen 1973 májusában. Annyira izgultam, hogy melegítés közben elbújtam, hátha mégsem kell bemennem, de aztán nem volt mese, én pedig csetlettem-botlottam izgalmamban, elügyetlenkedtem sok mindent. De a Népstadionban játszhattam!” (Népsport, 1973, Ferencváros–Komló 1:0: „A fiatal Nyilasi szemmel láthatóan lámpalázas volt, így nem tudta azt a játékot nyújtani, amit tehetsége révén elvárhatunk tőle.”)

STRASSZER LÁSZLÓ (született: 1944, csapata: MTK)

„Első meccsem az MTK-ban a Ferencváros ellen volt a Népstadionban, nulla nulla lett a vége, védő lévén nem lehettem elégedetlen. Főként, hogy a Fradi végül bajnok lett, mi viszont csak tizenegyedikek. Izgultam, de Jenei Pista azzal nyugtatgatott, hogy odaát is emberek futballoznak... Közhely, de hatott.” (Népsport, 1968, Ferencváros–MTK 0:0: „Strasszer fegyelmezetten fogott embert, jól tartotta Branikovitsot.”)

NOVOTNY ZOLTÁN rádióriporter:

„Nem tudom, mikor közvetítettem először a Népstadionból, de az első válogatott meccsem a Magyarország–Hollandia volt 1967 májusában. Az első félidő volt az enyém, a második Szepesié. Nyertünk 2:1-re, mindkét gólunk a szünet előtt esett, így nekem jutott. Ez azért örök élmény.”

REMÉNY A JÖVŐNEK

A 11. alkalommal rendezett Futball-legendák karácsonyát lapunk főszerkesztője, a MSÚSZ elnöke, Szöllősi György moderálta. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki bevezetőjében kiemelte: a legendák végre a saját otthonukban ünnepelhetnek, elvégre a Puskás Aréna a magyar labdarúgás otthona, melegét maguk a játékosok adják. A miniszterelnök kifejtette, a sportág iránti személyes tartozását is lerója azzal, hogy igyekszik tenni a magyar futballért. Egykori csapata, a Székesfehérvári MÁV Előre edzője, Pemmer György azzal indította útjára együttesét, hogy aki megijed, azt lehívja a pályáról, egy másik trénerében, a jelen lévő Németh Jánosban ugyancsak az őszinteségét tisztelte. Azt vallotta: amit meg kell mondani, azt el is kell mondani.

A miniszterelnök kifejtette, fontosak az idős futballisták, mert múlt nélkül nincsen jövő, nálunk egyértelműen a múltbeli megkérdőjelezhetetlen teljesítményre kell építeni – annál is inkább, mert a jelen messze elmarad a múlttól. Az általa felvetett kérdésre –  „Lesz-e még magyar futball?” – ő maga adta meg a választ: a futballközösségnek össze kell szednie magát, már csak azért is, mert ha a korábbi labdarúgók eljutottak a világ élvonalába – ezzel „a reményt adták a jövőnek” – a maiak miért ne lennének képesek rá.

„Igenis van értelme a futballért folytatott küzdelemnek!” – mondta a miniszterelnök, aki hangsúlyozta, a nevelés része kell hogy legyen felkelteni a fiatalok érdeklődését a sport, a labdarúgás iránt.

A rendezvény létrejöttében évről évre oroszlánrészt vállaló Jakab János hívta meg a kormányfőt, aki örömmel jött a különleges alkalomhoz illő helyszínre, ám várható érkezését a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke titokban tartotta, hogy az meglepetés  legyen a vendégeknek.

„Nagy örömmel, barátként és sporttársként jött közénk” – árulta el az egykor a Tatabányában és a Budafokban játszó középcsatár, aki az esemény ötletgazdája is egyben.

Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója felhívta a figyelmet, hogy Isten irgalma őriz bennünket, ezért „A mi karácsonyunk legyen istenes karácsony”.

Végezetül Varró Krisztián Kubala László életéről szóló könyvét – amelyet a jelenlévő legendák írtak alá – a legidősebb válogatott futballista, Raduly József adta át Orbán Viktornak.

2020.02.16 20:35:34

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Manapság az ilyesmi lehetetlen, ahogy az is, hogy a szurkoló kiballagjon kedvenc csapata edzésére, s figyelje a gyakorlást.

2020.02.10 21:23:46

Magyar válogatott L. P. I.

2020.02.10 21:40:40

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Ha nő a játékideje és elkezdi termelni a gólokat, valóban lesz értelme a beszélgetésnek

2020.02.08 11:32:56

Magyar válogatott Sz. Gy.

Évi száznál több rendezvényre, egymillió vendégre és megtérülő üzemeltetésre számítanak a Nemzeti Sportközpontoknál.

2020.02.06 07:20:54

Magyar válogatott SZELI MÁTYÁS

Az UEFA Eb-rendezésért is felelős igazgatója szerint idővel BL-döntőnek adhat otthont a magyar főváros.