U21: Mindenkinek kötelessége a maximumra törekedni – Gera

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2019.08.14. 10:34
A 2021-es Eb-re készülő U21-es válogatott munkába állt, a csapat szövetségi edzője, Gera Zoltán még a lila fölénnyel is megbirkózik.
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

„Jó a hajam?”

Hiába, egy edzőnek a megjelenésére is ügyelnie kell. Gera Zoltán persze a rá jellemző mosollyal tette fel a kérdést az interjúhoz éppen „beálló” televíziós riporternek, és miután megnyugtató választ kapott („Igen!”), fordult a kocka: a következő kérdést már a 40 esztendős szakemberhez intézték.

Volt miről beszélni, hiszen az általa vezetett U21-es válogatott elkezdte a felkészülést a 2021-es Európa-bajnokságra. Arra a tornára, amelynek, ugyebár, Szlovénia mellett Magyarország adhat otthont, így a kvalifikációs sorozat alatt nem lesz ok izgalomra, a házigazda jogával élve a mieink már biztos résztvevőnek számítanak. Jóllehet ez nem jelenti azt, hogy a 2021. június 13-i nyitó mérkőzést hátradőlve várja a Gera-csapat, olyannyira nem, hogy már hétfőn, azaz 671 nappal a rajt előtt edzésbe állt – a hét első két napján gyakorolt Telkiben.

„Az első összetartás javarészt az ismerkedés jegyében zajlik – újságolta lapunknak a kedd délelőtti tréning előtt Gera Zoltán. Az alapelveket mindjárt az elején lefektettük, elmondtuk a játékosoknak, mit várunk el tőlük. Fontos volt, hogy mihamarabb nekivághassunk a közös munkának, részint mert több mint fél éve nem volt edzése ennek a csapatnak, részint mert azok a válogatottak, amelyek megméretnek a selejtezősorozatban, már korábban elkezdték a felkészülést, s így előttünk járnak. Érdemi munkáról még nem beszélhetünk, ez a két nap elsősorban arról szól, hogy egymásra hangolódjunk. Azt azonban mindenképpen szerettük volna már most tudatni a futballistákkal, hogy milyen elképzelésekkel indulunk neki az előttünk álló két évnek. A légiósok ezúttal nem lehetnek itt, ugyanakkor ezúton szeretném megköszönni a magyar kluboknak, hogy elengedték a játékosokat, holott nem lett volna kötelességük. Ez nem megszokott, ezért is törekszünk arra, hogy éljünk a bizalmukkal. Vigyázunk a futballistáikra, mindent megteszünk annak érdekében, hogy legalább olyan jó állapotban térjenek vissza a csapataikban, amilyenben jöttek.”

HÁROM HÓNAP, HAT MECCS
Nemcsak a stáb, az őszi menetrend is összeállt. A csapat sajtófőnökétől, Bokor Pétertől kapott tájékoztatás szerint az idén hat felkészülési mérkőzés vár az U21-es válogatottra. Gera Zoltán és csapata szeptember 6-án, a Dánia elleni aalborgi meccsen mutatkozhat be, míg négy nappal később a hazai premierre kerül sor, Norvégia ellen a felcsúti Pancho Arénában. Október 11-én már a ZTE Aréna lesz a helyszíne a Horvátország elleni találkozónak, míg 15-én Celjében rendezik a Szlovénia–Magyarország mérkőzést. Novemberre is jut két összecsapás, 14-én Észak-Írországban, 18-án idehaza egy később kijelölendő helyszínen Ausztria ellen játszanak a mieink.

A fiatalok lelkesedésére jellemző, hogy az ETO FC Győr támadója, Szánthó Regő kisebb sérülése ellenére is végig a csapattal volt, míg a Vasasból meghívott öt játékos annak ellenére csatlakozott a társakhoz, hogy hétfő este még a Békéscsaba elleni idegenbeli bajnokin kellett megjelenniük. Hogy hajnali kettőre értek be a szállásra, mit sem zavarta őket, a lényeg, hogy kedden már magukra húzhatták a válogatott edzőszerelését.

„A mentalitás sorsdöntő lehet – szögezte le a szövetségi edző. – Mondhatjuk, hogy az Eb-ig »csak« barátságos mérkőzések várnak ránk, de mi nem állhatunk így hozzá. El kell érnünk, hogy a játékosok minden felkészülési találkozóra úgy tekintsenek, mintha tétmeccset vívnának. Arról nem szólva, hogy aki címeres mezt visel, nem futhat ki úgy a pályára, hogy ez csupán barátságos mérkőzés. Ez más, mint egy edzőmeccs a klubcsapatoddal, itt még akkor is egy országot képviselsz, ha papíron nincs tétje az összecsapásnak. Mindenkinek kötelessége a maximumra törekedni, ha megadatik neki az a lehetőség, hogy a válogatottban játszhat. Ez kitüntetés.”

Abban a reményben, hogy Európa-bajnoki szereplésével U21-es együttesünk egy-két fejezetet követel majd magának a magyar labdarúgás históriás könyvében, rögzítsük: Gera Zoltán 2019. augusztus 7-én hirdette ki első keretét. Akadnak olyanok, akik már pályára léptek az U21-es válogatottban (Demjén Patrik, Tóth Bence és Kundrák Norbert), és természetesen vannak újoncok is. Az 1998-as és az 1999-es korosztály legjobbjai ugyanúgy képviseltetik magukat, mint a 2000-ben született tehetségek. Apró (bár nem is annyira apró…) szépséghiba, hogy az élvonalban nem sokan játszanak közülük, ha nagyon őszinték akarunk lenni, ma még csak a Diósgyőrt erősítő Tajti Mátyás vallhatja magát stabil első osztályú spílernek.

„Nyilván az lenne a jó, ha minél többen jutnának szóhoz folyamatosan az NB I-ben, a fejlődésüket is ez szolgálná – jegyezte meg Gera Zoltán. – A kerethirdetés nem volt könnyű, mérlegelni, majd dönteni kellett. Talán hozzá sem kellene tennem, hogy ez nem a végleges névsor, éppúgy be lehet kerülni, mint ki. Abban bízom, hogy kikerülni nehezebb lesz, mert ez azt jelentené, hogy akik itt vannak, jól teljesítenek. Az elmúlt hetekben folyamatosan jártuk a pályákat a kollégáimmal, igyekeztünk minél több meccset a helyszínen megnézni. Mozgalmasan teltek a napjaink, de ez így is van rendjén. És a java csak most jön! Bevallom, az összetartás előtt izgultam valamelyest, mégiscsak ez az első alkalom, hogy vezetőedzőként dolgozom. Hétfőn viszont arra is rádöbbentem, olyan ez, mint a meccs előtti drukk: elmúlik, amint felmegy a pályára az ember. Ahogy elkezdődött a munka, átszellemültem, kizárólag az lebegett a szemem előtt, hogy amit csinálunk, jól csináljuk.”

Ha hiszik, ha nem, a korábbi ferencvárosi közönségkedvenc dolgát még az sem nehezíti, hogy két exújpesti segíti a munkáját. Na persze, Gera Zoltán magának köszönheti, hogy lila-fehér fölény van a szakmai stábban, Sándor Györgyöt és Vanczák Vilmost ő szerette volna segítőnek.

„Egyelőre bírok velük – árulta el nevetve. – Örülök, hogy Gyuri és Vili is elfogadta a felkérést. Különböző karakterek vagyunk, ezért jól kiegészítjük egymást. Egyébként is elégedett lehetek azzal a csapattal, amely körülvesz: amit a kinevezésemkor elképzeltem, megvalósult, remek stábbal dolgozhatok. Minden adva van ahhoz, hogy jó munkát végezzünk – innentől kezdve rajtunk múlik, mire visszük.”

Az edzésre érkező futballistákat gondosan előkészített terep fogadta. Gera Zoltán, Sándor György és Vanczák Vilmos (csupán a miheztartás végett: hárman együtt 185-ször voltak válogatottak) a kezdőkörben állva vette át még egyszer a következő bő egy óra programját. Percről percre, centiről centire megterveztek mindent, helyzetüket könnyítette, hogy a hétfői kánikulát keddre elfújta a szél – a labdarúgáshoz is konyító meteorológus megállapíthatta volna, hogy ideális futballidő van. A zöld felsőben, fekete nadrágban és fehér sportszárban befutó játékosok előbb egy pörgős bemelegítéssel indítottak, majd miután Gáspár László erőnléti edző közölte velük, hogy „...oké, gyerekek, lehet menni”, a pálya másik sarka felé vették az irányt. Na, ott már előkerültek a bóják, a kapuk és értelemszerűen a labdák is, az edzők szinte semmit sem hagytak szó nélkül.

„Elkezdődött az edzés, figyelj!”

„Ne kapkodj, legyél precíz!”

„Bravó, ez az!”

„Passz, átvétel, passz! Kemény legyen az a passz!”

„Most már fektetett lövés. Legyen benne erő! Legyen lövés!”

„Gyors, pörgős mozgás, srácok!”

„A belső védő csak akkor lépjen ki, ha biztos a dolgában.”

„A védekezés rendben van, de támadásban figyeljünk jobban. Kevés a gól, legyen már gól!”

...és így ment ez egészen addig, amíg Gera Zoltán ki nem jelentette a végén: „Ez szép munka volt!”

Ha ő mondja…

AZ U21-ES VÁLOGATOTT SZAKMAI STÁBJA
Szövetségi edző:
Gera Zoltán
Pályaedző: Sándor György, Vanczák Vilmos
Kapusedző: Végh Zoltán
Erőnléti edző: Gáspár László
Videoelemző: Beregi István
Fizioterapeuta: Smeló Dávid, Selyem István
Szerelésfelelős: Arany Zoltán
Orvos: dr. Kollár Iván, dr. Tarr Márton
Csapatmenedzser: Teodoru Bence

A MAGYAR U21-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Demjén Patrik (ZTE), Varga Ádám (Soroksár), Bese Balázs (MTK Budapest), Zöldesi Illés (Kisvárda)
Védők: Bolla Bendegúz (ZTE), Kovács Krisztián (Győri ETO), Takács Zsombor (Ferencváros), Szilágyi Zoltán (Vasas), Nagy Zsombor (MTK Budapest), Tóth Bence (Vasas), Gergényi Bence (ZTE), Deutsch László (Csákvár), Szalai András (Paksi FC)
Középpályások: Csonka András (Soroksár SC), Hinora Kristóf (Vasas), Kovács Milán (Vasas), Tajti Mátyás (DVTK), Banó-Szabó Bence (Budapest Honvéd), Szabó Bence (DVTK), Daróczi Zoltán (Vasas), Kiss Bence (Haladás)
Támadók: Csernik Kornél (Soroksár SC), Kiss Tamás (Puskás Akadémia), Kovácsréti Márk (Kisvárda), Szánthó Regő (Győri ETO), Kundrák Norbert (Soroksár SC), Bíró Bence (Guimaraes – Portugália), Dragóner Filip (Mezőkövesd)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik