U21-es Eb-sel.: Prosser-dupla és döntetlen Albániával

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.13. 20:36
null
Csak szépen, sorban – albán gólöröm (Fotó: Hegedüs Gábor)
A magyar U21-es labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn hazai pályán 2–2-es döntetlent játszott Albániával, miután Prosser Dániel révén kétszer is képes volt az egyenlítésre.


Felemás érzésekkel készülhetett a magyar válogatott az albánok elleni kedd esti Eb-selejtezőre, hiszen szeptember elején Liechtenstein otthonában 6–0-ra győzött, míg múlt pénteken – több kulcsemberét nélkülözve – 2–0-s vereséget szenvedett Portugáliában. Albánia – a magyarokhoz hasonlóan – győzött Liechtensteinben (2–0), emellett hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott a görögökkel, és súlyos, 6–1-es vereséget szenvedett el a portugáloktól.

Az első hazai selejtezőre Felcsúton, a Pancho Arénában került sor, ahol az összecsapás első húsz percében nem igazán forogtak veszélyben a kapuk, csak egy-két távoli szabadrúgásnál kellett a kapusoknak közbeavatkozniuk.

A 20. percben Kalmár Zsolt szöglete után Kleinheisler László csúsztatta kapura a labdát az ötös sarkáról, a gólvonalon álló védőben azonban elakadt a fejes. Ellenben a 24. percben már megszületett a mérkőzés első gólja. Endri Cekici ment el a bal oldalon, majd az alapvonal közeléből az ötösön belülre adta be a labdát, ahol Rey Manaj lőtt kapásból, lövésébe pedig már csak belekapni tudott Nagy Gergely (0–1).

Nem kellett azonban sokat várni a magyar válaszra, hiszen a 28. percben egy felívelt labda után nem tudott felszabadítani egy vendégvédő, így a labda Prosser Dániel elé került, aki egy kis igazítás után, 15 méterről gyönyörűen tekert az albán kapu jobb felső sarkába (1–1).

Az egyenlítő találat után előbb Prosser, majd Kalmár szabadrúgása után is bravúrral védett az albán kapus, gólt azonban megint a vendégek szereztek. A 43. percben Cekici ezúttal a jobb oldalról adott be mintaszerűen, Liridon Latifi érkezett jó ütemben, és öt méterről a bal alsó sarokba lőtte a labdát (1–2).

A 63. percben kissé váratlanul, de újra sikerült az egyenlítés. Bal oldali szöglet után sem a vendégek kapusa, sem a védelmük nem tudott felszabadítani, így a labda Prosser Dániel elé került, aki a tizenegyespontról, nagy erővel a jobb alsóba lőtt, megszerezve ezzel csapata és saját maga második gólját is (2–2).

Prosser Dávid lába kétszer is elsült (Fotó: Hegedüs Gábor)
Prosser Dávid lába kétszer is elsült (Fotó: Hegedüs Gábor)

A hátralévő időben a magyar válogatott távoli lövésekkel, míg az albánok inkább kontrákkal próbálkoztak (Prosser pedig sikertelenül reklamált egy büntetőt), de újabb találat már nem született, így maradt a 2–2-es döntetlen.

A mai napon a 4-es csoportban még egy találkozót rendeztek, amelyen Görögország hazai pályán 4–0-ra kikapott a portugáloktól, akik így hibátlan mérleggel vezetik a csoportot.

 

A mérkőzést követően a duplázó Prosser Dániel és a magyar válogatott szövetségi edzője, Robert Kilin értékelte a találkozón történteket az M4 kamerái előtt.

„Egyértelműen csalódás a végeredmény, ugyanis mindenképpen győzni akartunk – mondta a Budapest Honvéd játékosa, Prosser Dániel. Tudtuk, mire számíthatunk Albániától, ennek ellenére többször is lekontráztak bennünket, és kétszer is vezetést szereztek. Úgy érzem, a második játékrészben a játékvezető tizenegyestől fosztott meg bennünket, és bár jobb csapatunk van, mint a riválisunknak, mégsem tudtuk megszerezni a három pontot."

„Azt kell mondanom, nagyon messze vagyunk a nemzetközi szinttől – értékelt a német tréner, Robert Kilin. Gyorsan, szervezetten, jó hozzáállással akartunk futballozni, ebből nem sok minden valósult meg. Úgy látom, félünk futballozni, pedig az U21 már a felnőtt futball előszobája. Szerencsével talán nyerhettünk volna, de ha így is alakul, a teljesítményünkkel akkor sem érdemeljük ezt meg."

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
4. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–ALBÁNIA 2–2 (1–2)

Felcsút, 200 néző. Vezette: Erik Lambrechts (Thibaud Nijssen, Philippe Vandecauter) – belgák
MAGYARORSZÁG: Nagy G. – Botka (Osváth, 55.), Lenzsér, Kocsis, Hangya – Vida, Márkvárt (Novothny, 60.) – Prosser, Kleinheisler, Kalmár – Balogh N. (Sallai, 78.). Szövetségi edző: Robert Kilin
ALBÁNIA: Strakosha – Hoxhallari, Lulaj, Prenga, Vojvoda – Broja, Laci, Rashica (Gavazaj, 93.), Cekici (Gjini, 86.) – Latifi, Manaj. Szövetségi edző: Redi Jupi
Gólszerző: Prosser (28., 63.), ill. Manaj (24.), Latifi (43.)
A csoport másik mérkőzésén: Görögország–Portugália 0–4

A 4. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 3 3

12–1 9
2. Albánia 4 1 2 1 6–9 5
3. MAGYARORSZÁG 3 1 1 1 8–4 4
5. Izrael 2 1 1
5–1 4
6. Görögország 2 1
1 2–4 3
7. Liechtenstein 4

4 0–14 0


A kilenc csoportelső automatikusan kijut a 2017-es Eb-re, a legjobb négy csoportmásodik (nem számítva a csoporthatodikok elleni eredményeket) pedig két párban oda-vissza vágós alapon dönt a fennmaradó két helyről. Lengyelországnak rendezőként nem kell selejtezőt játszania.


A magyar válogatott további programja:

4. forduló, 2015. november 12.
Izrael–Magyarország
5. forduló, 2015. november 16.
Magyarország–Görögország
6. forduló, 2016. március 24.
Magyarország–Izrael
7. forduló, 2016. március 28.
Albánia–Magyarország
8. forduló, 2016. szeptember 1.,
Magyarország–Liechtenstein
9. forduló, 2016. október 6.
Magyarország–Portugália
10. forduló, 2016. október 10.
Görögország–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik