A sokadik pofon: kikaptunk Ausztriában is

Vágólapra másolva!
2013.11.18. 20:25
null
Ausztria ellen vezetett a magyar U21-es csapat, de így is sima vereséget szenvedett (Fotó: Grnák László)
Kudarc kudarc hátán: a selejtezőcsoportjában a harmadik helyen álló magyar U21-es labdarúgó-válogatott négy kettes vereséget szenvedett Ausztriában Európa-bajnoki selejtezőn. A hazaiak hamar vezetéshez jutottak, de azután a mieink két csodás találattal fordítani tudtak, majd további helyzeteket dolgoztak ki. A magyar fölény a szünetig tartott, a második félidőben az osztrákok három gólt rúgva bedarálták Róth Antal legénységét.

Csattanós választ adott a 21 éven aluliak labdarúgó-válogatottja a felnőttek kudarcai után azonnali és teljes körű fiatalítást kiáltóknak, csak éppen a válasz nem ott csattant, ahol vártuk: az osztrákok és az albánok is elverték idehaza Róth Antal legénységét. Ne feledjük, olyan NB I-es „kishercegek" erősítik az U21-es csapatot, mint Kovács István, Kleinheisler László, Holman Dávid vagy Radó András, azaz az úgymond nagyok utáni közvetlen vonal vallott kétszer is kínos kudarcot.

Most ahhoz az osztrákokhoz látogattak Radóék, akik eddigi négy mérkőzésükből hármat megnyertek, és hat kapott góljuk mindegyike a címvédő spanyol válogatottól ered. Kényelmes tempóban kezdtek a magyarok, és nem rohamoztak huszárosan a hazaiak sem, csak éppen egy szép Daniel Offenbacher-lövéssel már a nyolcadik percben előnybe kerültek. 1–0!

Kizökkentette az amúgy sem gyors ritmusból a hátrányba kerülés a magyar fiatalokat, de szép lassan magukhoz tértek, sőt mi több, Kovács István remek passza után Radó András higgadtan kicselezte a kapust is, majd a hálóba gurított. 1–1!

Szép, okos gól volt, de nem sokra rá egy még szebbet, még okosabbat láthattunk: egy pompás Kleinheisler-passz után Holman Dávid úgy emelt a 16-os környékéről futtából a hálóba, hogy arra még dédipapa korában is büszke lesz! 1–2!

Izgalmas maradt a gólváltások után is a mérkőzés, előbb Louis Schaub hagyott ki ajtó-ablak helyzetet, majd örülhettek annak az osztrákok, hogy nem kaptak 11-est gólszerzőjük kezezése után, végül Kovács cselezte magát tisztára, de a lövésre már nem maradt ereje.

„Jaj, jaj, jaj, jaj" – foglalta össze osztrák szempontból az első 45 percet egy helyi TV-riporter.

Mint kiderült, korán jajgatott, mert a pihenő a hazaiaknak tett jobbat, lévén nagy elánnal kezdték a második félidőt, és tízpercnyi játék után egy igen szép, sokpasszos akció végén Robert Zulj egalizált. 2–2!

Ismét nehezen tért magához válogatottunk a kapott gólt követően, előbb a szövetségi edző fia, Michael Gregoritsch, majd Schaub hibázott ziccerben. A 67. percben kísérteties jelenetet láthattunk: a szűrők és magyar védelem minden tagja főszerepet játszott abban, hogy Kevin Stöger megszerezhette a vezetést az osztrákoknak. Nem U21-es válogatott, hanem osztálybajnokság szinten üzemelt védelmünk ennél a gólnál... 3–2!

KONCENTRÁCIÓ, ERŐNLÉT, FEGYELEM – EZ HIÁNYZOTT
„Az első félidőben megleptük az osztrákokat, mert nemcsak eredményesen, de jól is futballoztunk. A második játékrészben ellenfelünk minden tekintetben jobb volt, koncentrációban, erőnlétben és fegyelemben egyaránt” – értékelt röviden Róth Antal, a magyar válogatott szövetségi edzője a vereséget követően.

Róth bevetette a teljesen a mezőnybe olvadt Holman, Kleinheisler kettős helyén Bese Barnabást és Ugrai Rolandot, de ők sem tudták magasabb fokozatba kapcsolni gépezetünket. Kapkodtak a magyar fiatalok, kiveszett belőlük a korábban látott kreativitás, bezzeg a csereként beállt Kevin Friesenbichlernek tellett tudásából arra, hogy Zulj előkészítése után egy csukafejessel eldöntse a mérkőzést... 4–2!

Fellángolt az első félidőben a magyar U21-es csapat, kár, hogy az égés a szünet utánra maradt: a széteső, lassú, körülményes, pontatlan, elképesztő védelmi hibákat bemutató Róth-csapatot egyszerűen bedarálták nem túl kiemelkedő képességű, csak éppen nagyságrendekkel összeszedettebb osztrák kollégáik.

Akik öt forduló alatt kétszer annyi pontot, tizenkettőt szereztek, mint a magyarok, miközben eggyel kevesebb mérkőzést játszottak! Mi mást is mondhatnánk erre?

Jaj, jaj, jaj, jaj...

A MÉRKŐZÉS UTÁNI ÉRTÉKELÉSEK

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
4. CSOPORT, 6. FORDULÓ
AUSZTRIA
MAGYARORSZÁG 4–2 (1–2)
Graz, UPC-Aréna, 300 néző. V: Glodovics (szerb)
AUSZTRIA: Riegler – P. Farkas, Neuhold, Spendlhofer, Martschinko – Tschemegg, Offenbacher – Stöger, Zulj, Schaub (Schöpf, 73.) – Gregoritsch (Friesenbichler, 80.). Szövetségi edző: Werner Gregoritsch
A kispadon: Radlinger (k.), Weber, Maak, T. Kainz, Starkl
MAGYARORSZÁG: Jova – Baráth, Kelemen, Lang, Szolnoki – Kovács I., Szakály A., Vécsei – Kleinheisler (Bese, 67.), Radó, Holman (Ugrai, 61.). Szövetségi edző: Róth Antal
A kispadon: Dombó (k.), Patravos, Poór, Bacsa, Vernes
Gólszerző: Offenbacher (8.), Zulj (54.), Stöger (67.), Friesenbichler (82.), ill. Radó (18.), Holman (26.)

A másik mérkőzésen: Albánia–Spanyolország 0–2 (Muniaín 66., Deulofeu 88.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország
6
6


22–5
+17
18
2. Ausztria
5
4

1
11–8
+3
12
3. MAGYARORSZÁG
6
2

48–11
–3
6
4. Bosznia-Hercegovina
6
2

4
9–16
–7
6
5. Albánia
7
1

6
4–14
–10
3

PERCRŐL PERCRE

Érdekes osztrák körtánc a lefújás után. Mondjuk van mit ünnepelniük, megverik odahaza az albánokat, és csoportmásodikok.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Gurigázás lesz innen a végéig.


88. perc Ugrai Roland
nagyot rúg Farkasba, jogos a sárga.

Friesenbichler tett arról, hogy megtanuljuk a nevét.

82. PERC VÉGÜNK, NÉGY KETTŐ! FRIESENBICHLER! Offenbacher löbböl a 16-os elől csodásan Zulj elé, aki az ötös bal sarka elől jobbal középre emel, ott érkezik Kevin Friesenbichler, és csukafejessel beveszi kapunkat két lépésről, középről. 42!

80. perc
A csodás nevű Kevin Friesenbichler Gregoritsch helyén.

73. perc
Schaub le, Alessandro Schöpf váltja. Lemegy a magyarok titkos fegyvere...

Mérgemben három egyet írtam, elnézést.

67. PERC NEM IGAZ! STÖGER, HÁROM KETTŐ! ILYEN VÉDEKEZÉS A VILÁGON NINCS!
Farkas megy el a jobb szélen, díszkísérettel, a középre adást két magyar fiatalember nézi, ott álldogál, de szó szerint egy harmadik is, akit habkönnyedén kicselez Kevin Stöger, majd az ötös elől ballal higgadtan a bal alsó sarokba gurít. Akkor már hárman nézelődnek mellette, olyan békésen, mintha egy pacifista tüntetésen lennének... 32!

67. perc Bese Barnabás
váltja Kleinheislert.

64. perc Kösz, Schaub II. Egy bal oldali labdát olyan rosszul vesz át a szélső, hogy abból zseniális esernyőcsel kerekedik, majd helyreáll a világ rendje: jobbal négy méterről a léc fölé bombáz.

62. perc Jova vetődik a bal sarok előtt Offenbacher 26 méteres, ballábas szabadrúgására.

61. perc Ugrai Roland
be, Holman le. Holman lőtt egy szép gólt, előtte és után nem sokszor villogott.

58. perc
Ejjj... Radó megy el a balon, középre adása azonban pocsék.

57. perc
"Rambo" Gregoritsch fejel a léc fölé egy bal oldali szöglet után, hat méterről.

56. perc Florian Neuhold bántja Radót, sárga.

Tschernegg ráadásul sarokkal tolta az asszisztot.

54. PERC KETTŐ KETTŐ, ZULJ! Csodás, sokpasszos akció, Zulj, Stöger, Tschernegg a labda útja, végül a 16-osra belépve a horvát származású Robert Zulj jobbal a bal alsó sarokba lő. 22!

53. perc Szakály Attila
kap sárgát Stöger felrúgásáért.

52. perc
Jova Levente kap le szépen egy jobb oldali kornert.

49. perc
Erősebben kezdenek az osztrákok, most például Gregoritsch fejel nem is sokkal kapunk mellé.

45. PERC FOLYTATJUK!

Csere nincs.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Louis Schaub
löki Holmant a balon, sárga ez is.

44. perc Kleinheisler László
meggyötri Stögert, sárga.

41. perc
Kovács lő a 16-os elől a bal felső fölé nem sokkal.

40. perc
Kovács! Lő egy labdaszerzés és három szép csel után kapura 12-ről, ballal, de Riegler nagyot véd a jobb sarok előtt. Daniel Offenbacher pedig sárgát kap utólag, mert a középpályán lökte őt.

Közben Holman nem találja el jól fejjel a kapu előtt Kleinheisler jobb oldali beadását.

Hajrá, magyar! Vállald el! - hallatszik a lelátóról.

33. perc
Kösz, Louis Schaub! Az ötös jobb sarka elől is képes a szélső a kapu bal sarka mellé emelni!

30. perc
Kleinheisler jobb oldali beadása elgurul a senkiföldjén középen. Nem sokra rá egy újabb beadás a Vidi-játékostól, de az ötösön Offenbacher saját kezére pattintja a labdát. Nincs büntető, pedig járt volna, mint a lassítások után kiderült.



26. PERC HOLMAN, CSODAGÓL, EGY KETTŐ!
Kleinheisler fantasztikus passzát Holman Dávid veheti át a 16-os bal sarka előtt, Florian Neuhold ugyan csúnyán lemarad, de a kapus kitámad rá, ám a magyar fiú jobbal, 17 méterről csodálatos mozdulattal a kapu közepébe emel. 12!

22. perc
Radó törhetne jobbról kapura egy újabb fantasztikus Kovács-passzal, de inkább visszafordul. Érdekes vége lett a támadásnak.

18. RADÓ, EGY EGY!
A középpályáról Kovács Istvántól remek indítást kap Radó András, egyedül törhet kapura, kicselezi Christoph Rieglert, majd jobbal 14-ről a bal sarokba gurít. 11!

17. perc
Kevin Ströger keresztlabdája a jobb oldalról éppen csak hosszú középen Gregoritschnak, rossz a labdaátvétel.

13. perc
Vécsei Bálint fellöki a 16-os előtt Zuljt, a sértett a sorfalba zúdítja a szabadrúgást.

11. perc
Kleinheisler kicselezi a 16-oson belül Christoph Martschinkót, érintkeznek a bokák, majd elesik. Tovább.

8. PERC VEZET AUSZTRIA!
Peter Tschemegg passzol 16-osunk előtt Daniel Offenbacherhez, aki 19 méterről ballal félmagasan a bal sarokba bombáz. Jova Levente repül, de nem éri el: 1–0!

8. perc
Baráth Botond ment kapunk előtt Michael Gregoritsch elől.

6. perc
Lang Ádám odaköszön a félpályánál Robert Zuljnak, de nincs sárga.

Kényelmes, pontatlan passzolgatás.

2. perc
Egy veszélyes jobb oldali beadást fejel ki az ötös elől Patrick Farkas. Kleinheisler László kanyarintott középre szabadrúgásból.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!


Énekhangban nem jobban az osztrákok sem, egyébként akad pártucatnyi magyar szurkoló.

A Himnusz egy érdekes, orgonás változata megy éppen. A végére azért szépen kikerekedett.

A hazaiak vörös-feketében, a mieink fehér-piros-zöldben.

"Grazban sem éppen pulykasütögető meleg van, bár a meccs előtt egy órával még egészen jól belátható volt a pálya, mostanra leszállt a köd. Osztrák részről nagy várakozás előzi meg a mérkőzést, több média is képviselteti magát. A magyar válogatott jó hangulatban végezte a bemelegítést"
írja kiküldött tudósítónk, Molnár P.

EZ SEM ROSSZ: Neymar kontra Kovács István - tehetségek felépítése, eladása.

Éles kritikát fogalmazott meg Bognár György magyar korosztályos futballal kapcsolatban. VIDEÓ ITT!

A hazai keret összértéke 8.3 millió euró, a magyaré kereken ötmillió.


Az elmúlt húsz évben ötször találkozott egymással a két csapat, háromszor az osztrákok, kétszer mi nyertünk, nyolc, illetve öt rúgott góllal.

Az osztrákoknál nem tudunk sérültekről, tőlünk Adorján Krisztián, Windecker József és Nagy Gergő is maródi.

"Nem téveszt meg bennünket az októberi győzelmünk – idézi a hazaiak mesterét, Werner Gregoritschot az mlsz.hu. – A magyarok csak 1–0-ra kaptak ki Spanyolországban, úgy, hogy jó esélyük volt a pontszerzésre, ez mindent elmond a csapatuk erejéről. A győzelem óriási előrelépést jelentene számunkra a playoff felé, az utóbbi időszakban mutatott formánk alapján jó esélyünk van a második hely megszerzésére. Taktikusan, fegyelmezetten kell játszanunk a mérkőzésen."

„Nem tudom, mennyire biztos az állásom. Három szövetségi vezetőségnél is dolgoztam, most is beszámolási kötelezettségem van. Az idei sorozatról szólva, a kilencvenkettes-kilencvenhármas korosztállyal foglalkozva fel kell tenni a kérdést: fejlődtünk-e? A válasz: nem. Előre tudtunk lépni? Nem... Hogy lemondok-e? Nem. Akkor tenném, ha alkalmatlannak tartanám magam. Úgy gondolom, kellő alapossággal láttam el a feladatomat a keret kialakításánál és versenyeztetésénél egyaránt” – nyilatkozta az albánok utáni vereséget követően Róth Antal.

„Ha egyszerű szurkolóként nézem az U21-es válogatott Albániától elszenvedett vereségét, azt mondom, van olyan, hogy gyengébb csapattól kapsz ki, ezért meg tudok bocsátani a játékosoknak – kezdett a mondandójába Kiss László, a Vasas korábbi 33-szoros válogatott támadója. – De... Radó András az NB I-ben hétről hétre kiemelkedik, ha ő nem képes húzóember lenni a korosztályos válogatottban, kitől várhatjuk el?! Az, hogy küzdünk, harcolunk, hangzatos kijelentés, de futballozni tudó játékos nélkül nem lehet eredményes a csapat! Romániában és Hollandiában motiválatlannak tűntek a felnőttválogatott labdarúgói, sajnos párhuzamot lehet vonni köztük és az Albánia ellen játszó játékosok között. Ha valaki adott csapaton, adott meccsen belül nem akar a legjobb lenni, az nagyon nagy baj.”

Az osztrákok eddigi négy mérkőzésükből hármat megnyertek – köztük a mieink elleni győri mérkőzést is október elején –, és hat kapott góljuk mindegyike a címvédő spanyol válogatott érdeme.

A Róth Antal irányította magyar nemzeti csapat – amelyet Grazban, a mai meccs helyszínén Szabics Imre is meglátogatott – két győzelemmel kezdte, majd három vereséggel folytatta a selejtezősorozatot, így kijelenthető, hogy az osztrákok várják kedvezőbb előjelekkel a találkozót – nem véletlen, hogy a Tippmixprónál is a „sógorok” az esélyesek (1.4), míg Radó Andrásé és társai győzelme 6.5-szeres pénzt hozhatna a konyhára.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ AUSZTRIA–MAGYARORSZÁG U21-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik