U19-es Eb-elitkör: szarvashiba, kihagyott büntető – vereség a nyitányon

Vágólapra másolva!
2017.03.22. 16:50
null
Sokba került a kihagyott büntető
Rosszul kezdte a kontinensbajnoki selejtezők elitkörét az U19-es labdarúgó-válogatott, amely balszerencsés körülmények között kikapott a házigazda csehektől a kvalifikációs csoport első mérkőzésén.


U19-ES EURÓPA-BAJNOKI ELITKÖR
6. CSOPORT, 1. FORDULÓ


Magyarország–Csehország 1–2 (0–2)
Csehország,
Magyarhradis, Városi Stadion, 500 néző. V: Kopriwa (luxemburgi)
Magyarország:
Demjén – Szalai András, Tóth Bence, Szalai Attila, Gergényi (Kamarás, 85.) – Kleisz, Takács R. (Szabó B., 60.), Vogyicska – Csernik, Bíró B., Bíró Á. (Szabó L., 34.). Szövetségi edző: Michael Boris
Csehország: Jedlicka – Holík, Král, Chalus, Granecny – Lingr (Marecek, 88.), Sadílek, Havelka, Rezek (Soucek, 64.) – Turyna (Kasiar, 73.), Sasinka. Szövetségi edző: Jan Suchopárek
Gólszerző: Csernik 57., ill. Lingr 16., Turyna 27.


A házigazda Csehország, Ausztria, Skócia – sorrendben ezzel a három csapattal mérkőzik meg az U19-es labdarúgó-válogatott a csoportgyőzelemért, vagyis a grúziai Európa-bajnokságért a selejtező második szakaszában, az elitkörben.

Michael Boris szövetségi edző csapata Zlinben rendezte be főhadiszállását, ahol az ébredés után sétával, könnyű ebéddel és megbeszéléssel töltötte a napot, majd két órával a kezdő sípszó előtt elindult a mérkőzés helyszínére, a jó 25 kilométerre található Magyarhradis városába.

Tizennégy fok – ennyivel mutatott kevesebbet a hőmérő higanyszála Budapesthez képest a dombokkal körülölelt, 2003-ban átadott stadionban, ahol a cseh élvonalbeli Slovácko játssza hazai meccseit.

Ahhoz kétség sem fért, hogy a csehek a csoport egyik legnagyobb favoritjai, és nemcsak a hazai pálya előnye miatt. Ez a magyar korosztály kétszer mérkőzött meg velük korábban – két vereség és nulla rúgott gól a mérleg.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, ráadásul bátran játszó magyar csapattal, az első lehetőség mégis a csehek előtt adódott, amikor a 9. percben Sadílek bombázott fölé.

A 16. percben viszont már hátrányban volt a magyar csapat, amikor Rezek lövését még hárította Demjén, de a hosszún érkező Lingr elé pattant a labda, aki közelről lőtt a kapuba (0–1).

Ezután sem játszott alárendelt szerepet a vendég alakulat, de a 27. percben újabb gólt szerzett a játékosként 1996-ban Eb-ezüstérmes Jan Suchopárek csapata. Pedig előbb a cseh kapu előtt mutatott be Csernik Kornél szép cseleket, majd tüzelhetett Takács Roland, de a hazaiak lekontráztak, és bár Rezek beadása rosszul sikerült, Szalai Attila kihozhatatlan helyzetbe hozta Turynát, aki élt is az ajándék labdával (0–2).

Boris nem is várt sokáig és már a 35. percben cserére szánta el magát: a Honvédban játszó Bíró Ákos helyére az Atalanta támadója, Szabó Levente érkezett, aki néhány perc elteltével be is fordult a 16-oson belülre, Král kezezett mellette, büntető!

Nem is olyan apró szépséghiba a történetben, hogy Tóth Bence nagyon gyengén küldte kapura a 11-est, Jedlickának nem okozott gondot a hárítás.

Kétgólos hátrányban vártuk a folytatást, de abban bízhattunk, hogy benne volt a gól a magyar csapat játékában, az 57. percben pedig végre nem is maradt benne: Takács gyorsan elvégzett szabadrúgás után Csernik Kornél cselezte ki emberét és lőtt a kapuba, egygólosra csökkent a hátrány bő fél órával a vége előtt (1–2)!

Bár az időjárás tovább hűlt, a csehek számára egyre inkább melegedett a helyzet, benne lógott a levegőben az egyenlítés. „Várjatok még, bőven van idő, ne siessétek el!” - hangzott el Boris segítőjének, Németh Antalnak instrukciója a kispadról 25 perccel a vége előtt.

Ennek megfelelően türelmesen, de teljesen beszorították a mieink a hazaiakat. Helyzetek is adódtak, a legnagyobb Vogyicska Bálint csúsztatása után Bíró Bence előtt, de fölé szállt a labda. Az utolsó pillanatokig küzdöttek a fiúk, de mindhiába, nem jött össze az egyenlítés, így 2–1-es vereséggel kezdett a gárda.

Folytatás pénteken a skótokat 3–0-ra legyőző osztrákok ellen.

KORÁBBAN
Ausztria–Skócia 3–0

 

PERCRŐL PERCRE

Michael Boris szövetségi edző együttese a március 22. és 27. között esedékes tornán a házigazda mellett Ausztriával és Skóciával szerepel egy négyesben, s a körmérkőzések végén a csoport első helyezettje kvalifikálja magát a korosztályos grúziai Európa-bajnokságra, amelyet júliusban rendeznek meg (a házigazda automatikus résztvevő, és hozzá csatlakoznak az elitkör hét csoportjának első helyezettjei).

93. PERC EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

93. perc
Még egy Daniel Soucek-sárga a végére, Szalai Attilát lökte a balon.

92. perc
Még egy lehetőség adódik előttünk, de a 16-os vonalán Szabó Bence löki védőjét.

90. perc
Kasiar távolija is kapuscsemege.

88. perc Daniel Marecek
be, Lingr le.

87. perc
Szabó Levente távoli ívelése nem lehet gond a hazai kapusnak, Jedlickának.

86. perc Michal Sadílek
lép most oda Vogyicskának, Szabó Bence szabadrúgása azonban nem veszélyes, fejjel ment Král Kamarás elől középen.

84. perc
Villámcsere, Gergényi lerohan a pályáról, Kamarás György váltja. Védő helyett csatár!

82. perc
Lingr jobb oldali szabadrúgását kapura sodorja 11-ről Sasinka, de nem veszélyesen, a szabadrúgás előtt sárgát kapott Vogyicska Bálint, Sadíleknek lépett oda keményen.

79. perc
Most a csehek percei jőnek, de remekel a jobb szélen Szalai András, nem jutnak át rajta harmadszorra sem. Ezt elnézte azonban Demjén: elmér egy bal oldali Lingr-szögletet, szerencsére az ötösről a jobb felső fölé fejel Chalus. MEGÚSZTUK!

Tényleg rosszul kezdtünk most is, semmi sincs azonban veszve.

„A srácokba azt sulykoltam, hogy ha nem hisznek a győzelemben, kár felmenni a pályára. Nem vakációzni érkeztünk Csehországba, arról nem is beszélve, hogy az ehhez hasonló tornák hatalmas lehetőséget jelentenek a fiataloknak. Sajnos a magyar csapatok nem szerepelnek az európai kupákban, így a tehetségek egyelőre csak ezeken a tornákon találkozhatnak külföldi vetélytárssal. Az előző körben látszott, hogy az UEFA-logó megjelenése lámpalázassá tett egy-két játékost, egyszerűen nincsenek hozzászokva az ilyen jellegű erőpróbához. Idővel aztán megnyugodtak, és elértük a célunkat. Most az újabb lépcsőfok következik.” (Michael Boris szövetségi edző)

77. perc MI MARADT KI!
Helyzet, nem kicsi: egy jobbról érkező Szabó Bence-féle szögletet az ötös elől a léc fölé fejel Bíró!

73. perc Lemegy a pályáról Turyna is, Roman Kasiar váltja. Előtte Bíró lőtt a 16-os elől, de pontatlanul.

A hazaik legismertebb játékosa a PSV-s Sadilek.

70. perc
A két Szabó összjátéka után Bence feladja ballal a labdát a kapusnak, 21-ről, középről. A következő támadás is jó, csak Bíró löki közben Krált, szabadrúgás kifelé.

Várjatok még, bőven van idő, ne siessetek! – jő Németh Antal jó tanácsa a kispadról. Nem is kell kapkodni, még egy hiba hátul végzetes lesz.

67. perc
Szabó Levente odalép Havelkának, ápolás.

66. perc
Egyre többet támadunk, a három csatárral operáló csehek azonban nagyon lesik az ellencsapások lehetőségét.

63. perc Vogyicska lövése után cserélnek a csehek is: Rezek le, Daniel Soucek be.

„A csapat gerincét azok a játékosok alkotják, akik Örményországban is ott voltak, és örömmel láttam, hogy az egyhetes összetartás alatt hamar előjöttek a korábban begyakorolt automatizmusok. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, elvégre csak a csoport első helye ér kijutást a júliusi Eb-re, a házigazda ellen legalább egy pontot kell szereznünk, hogy tovább álmodhassunk” – így Michael Boris szövetségi edző.

60. perc Takácsot Szabó Bence váltja nálunk.

60. perc
Bíró bal oldali beadása a védőké a bal sarok előtt.

Meg is jön a hazai mester, Jan Suchopárek hangja, hatalmasakat ordít a kispad elől. Igen, ő az, a jeles egykori bekk, 1996-os Eb-ezüstérmes.

57. PERC ITT A MAGYAR GÓL! Nagyon nyomnak a hazaiak, de frappáns választ adunk: CSERNIK KORNÉL nyolcról a hazai kapuba lő. Takács gyorsan elvégzett szabadrúgása után a csatár kicselezte emberét az ötös jobb sarka előtt, majd ballal a bal alsóba lőtt: 1–2!

51. perc Havelka jobblábas, 21 méteres lövése megpattan Takácson, onnan meg Demjén ölébe tart, a kontránál mintha elhúzták volna az ötösön Bíró lábát, de tovább.

Hideg a hangulat a helyszínen, 6 Celsius-fok a stadionban.

49. perc
Vogyicska lő a léc fölé a 16-os elől, előtte Demjén hárította Lingr kísérletét.

48. perc Sadlek elmegy a jobb oldalon, az alapvonalról tör be, a védőkön át is harcolja magát, de kisodródva hiába lő közelről, próbálkozását könnyedén fogja Demjén.

46. PERC FOLYTATJUK!

Bernd Storckkal mindenben egyeztetnek?

„Tudom, hogy a többség számára a szövetségi kapitány egyet jelent a nemzeti csapattal, ám német kollégám sportigazgató is egyben, így az utánpótlás-válogatottak útját is ő jelöli ki – mondta Michael Boris, az elitkörben szereplő U19-es magyar válogatott szövetségi edzője a Csehország elleni szerdai, 17 órakor kezdődő nyitó meccs előtt. – Tudja, mit akar látni a pályán a korosztályos csapatoktól, s természetesen ennek megfelelően válogatjuk ki a játékosokat. Nagy segítség, hogy bármilyen kérdésben számíthatok rá. Amikor tavaly novemberben, az örményországi kvalifikációs tornán azért játszottunk, hogy bejussunk az elitkörbe, valamennyi meccsünket nézte az interneten, és megtörtént, hogy félidőben telefonon mondta el meglátásait.


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Egy perc a ráadás.

42. perc
A 16-os bal sarka elől ballal a jobb alsó mellé talál Rezek.

40. PERC ÉS KIMARAD! TÓTH BENCE ballal a bal alsó felé gurít, de Jedlicka vetődve megfogja a gyengén megküldött labdát!

39. perc BÜNTETŐ! Egy szép bal oldali Bíró-beadással befordulna a 16-oson Szabó, de kezezett egy védő, Alex Král. Sárga is.

39. perc Bíró Bence kap sárgát, megrúgta Holíkot.

34. perc Az első csere: Bíró Ákost Szabó Levente váltja. Boris nem viccel, szeretne fordítani.

31. perc Megfogta a gól a mieinket, a hazaiak visszahúzódnak, kontrára lesnek, és nagyon keményen oda-odalépnek a magyaroknak a felezőnél. Most kap is egy sárgát a Szalai Andrásba nagyot rúgó Jakub Rezek.

Gyerünk már! Hallatszik a kispad elől. Jogos.

27. PERC EZ IS BENT VAN, DANIEL TURYNA mattolja Demjént 13 méterről, középről, jobbal. Egy középpályás labdavesztés (Vogyicska nem figyelt) után lekontráznak bennünket a csehek, Sasinka bal oldali indítása Rezek felé rossz, a passzt lefüleli Szalai Attila, ám a védő középre gurít, ahol Demjén és Tóth egymásra vár, Turyna lecsap a labdára és becsúszva a kapu közepébe gurít: 0–2!

Demjén az MTK kapusa, akár csak cseréje, Bese Balázs.

27. perc Takács lő jobbal a 16-osoról, de közbelép Král.

24. perc Demjén-bravúr! Kapusunk kitornássza a léc alól Sasinka kissé jobbról jövő, középtávoli lövését. A szögletet kifejeli középről a Szalai-gát, de kapura lő a 16-os elől a kipattanót lefülelő Havelka, ám a jobb alsó mellé gurít.

21. perc Demjén becsúszva ment egy rossz hazaadást.

Egyébként több magyar is van a stadionban, illetve egy helyi erő, aki a magyar nyelvből csak a közepesen erős káromkodásokat ismeri, és ilyen irányú tudását szórja is szerte szét, helyzettől függetlenül.

18. perc
Elvariálja helyzetét, és nem lő 16-ról Sasinka, Lingr meg jócskán elvéti most a kaput jobbal, 20-ról.

Közben érkeznek szép számmal a nézők, sajnos hazai gólra.

16. PERC BAJ VAN, VEZETNEK A CSEHEK! Egy balról érkező Sasinka-beadást kapura tesz a rövid sarok előtt, az ötös sarkáról Rezek, ballal, a túlsó alsó előtt vetődik, de a labdát megfogni nem tudja Demjén kapus, a jó ütemben érkező ONDREJ LINGR közelről a rövid, azaz a val sarokba lő. 0–1!

13. perc Bíró Ákos lőhet ballal az ötös bal sarka elől, de sokat vár, közbelép és blokkol Král, előtte a mi ötösünk előtt jutott lövéshez Sadílek, ám odalépett elé egy védőnk.

Az U19-es válogatottnál az utazó keret tagja volt a szombathelyi Tóth Máté, de egy izomszakadás meghiúsította a szereplését a viadalon (mlsz.hu).

11. perc
Turyna a földön, Szalai Attila ártatlanul néz körbe, ám azért szabadrúgás. Jogos.

10. perc
Demjén remekül lép ki Sasinka következő jobbról érkező beívelésére.

9. perc KÖSZÖNJÜK!
Sasinka tökéletes jobb oldali beadását az ötös elől a léc fölé vágja ballal a meglepően üresen maradt Sadílek!

9. perc Csernik indítása után Szalai András jobb oldali beadása a kapu mögött köt ki.

6. perc
Okosan passzolgatunk a mezőnyben, helyzet nincs, csak egy-egy les. A középpályán azonnal szabálytalankodunk, ha melegedik a helyzet. Rutinosan, mint a nagyok.

3. perc
A bal oldalon támadunk, de előbb megállítják Bíró Ákost, majd pontatlan a beadás.

1. perc
Szalai András állítja meg a jobbon Lingrt, bedobás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyarok tiszta fehérben, a hazaiak tiszta vörösben, kék díszekkel.

Nagy-Pál Tamás a helyszínen

A LÉNYEG: Michael Boris csapatának az első helyen kell végeznie az Eb-n való részvételhez...

A jelenlegi helyzet nyilván az MLSZ fiatal labdarúgók szerepeltetését célzó ajánlásának is köszönhető, és már csak ebből a szempontból is érdekes lehet a futballisták teljesítménye. Kiderülhet, mekkora előnyt jelent, ha a magyar tehetségeket – az utóbbi évekkel szemben – korán mély vízbe dobják.

A legerősebb csapatrész a középpálya lehet: az MTK-ban szereplő Vogyicska Bálint 21, a szombathelyi Tóth Máté 17, az angyalföldi Kleisz Márk pedig tíz NB I-es bajnokin szerepelt a szezonban. Ők a profi bajnokság iramához is hozzászokhattak. Szerencsére egy sorral előrébb is kedvező a helyzet, Takács Ronald, Csernik Kornél és Tömösvári Bálint egyaránt pályára lépett már a legmagasabb osztályban, amíg a Guimaraesben futballozó Bíró Bencének az ősszel kilenc összecsapás jutott a portugál másodosztályban.

A Dorogban védő Demjén Patrik a tavasszal hat mérkőzésen állt a gólvonal előtt az NB II-ben, míg a védelemben Szalai András a Paks színeiben négyszer lépett pályára az élvonalban, de a Puskás Akadémiában erősödő Tóth Bence is 14 másodosztályú bajnokival a lábában utazhat el Grúziába.

Elsőre különösnek tűnhet, de a rutin lehet az egyik legnagyobb fegyvere a csehországi elitkörben szereplő U19-es magyar válogatottnak. A magyar válogatott esélyeit jelentősen növeli a tapasztalat és a profi bajnokságokban már lejátszott mérkőzések száma. A szakemberek többsége egyetért abban, hogy hiába tűnik ki a tehetséges labdarúgó a saját korosztályából, óriási a szakadék a felnőtt- és az utánpótlásbajnokságok között. Éppen ezért kerülhet lépéselőnybe válogatottunk az ellenfeleivel szemben, mert a játékosok többsége NB I-es valamint NB II-es rutinnal érkezik a tornára.

Az U19-es csapat Csehországban lép pályára, a házigazdákat, az osztrákokat és a skótokat kell felülmúlnia. Ebben a korosztályban már akadnak stabil NB I-es futballisták, Kleisz Márk a Vasas, Vogyicska Balázs az MTK profi keretében kap lehetőséget hétről hétre.

Most azonban itt az újabb esély!

Saját erőből – azaz nem rendezőként – legutóbb a Gulácsi Péter, Németh Krisztián, Koman Vladimir fémjelezte 19 éveseknek sikerült, nem kevesebb mint kilenc esztendővel ezelőtt...

Nem túlzás kijelenteni: idei legfontosabb hete elé néz a magyar korosztályos labdarúgás. A tét nem kisebb a csapatoknak, mint hogy kvalifikálják magukat a kontinenstornára, ami jó néhány éve nem sikerült egyik fronton sem.

A fiatalabbak, Szélesi Zoltán csapata Magyarországon, míg az idősebbek, a német Michael Boris által irányított együttes Csehországban küzd az elitkörös továbbjutásért.

Fókuszban a fiatalok is. Amíg a Bernd Storck vezette válogatott a portugálok elleni fontos világbajnoki selejtezőre készül, az U17-es és U19-es korosztály Európa-bajnoki részvételért lép pályára a héten az úgynevezett elitkör küzdelmeinek keretében.

AZ U19-ES VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Bese Balázs (MTK), Demjén Patrik (Dorog), Vajda Dániel (Budaörs).

Hátvédek: Gergényi Bence (Honvéd), Nagy Zsombor (MTK), Patik Márton (Ferencváros), Szalai András (Paks), Szalai Attila (Rapid Wien), Tóth Bence (Puskás Akadémia).

Középpályások: Hinora Kristóf (MTK), Kleisz Márk (Vasas), Szabó Bence (Puskás Akadémia), Tóth Máté (Haladás), Vogyicska Bálint (MTK).

Támadók: Bíró Ákos (Honvéd), Bíró Bence (Guimaraes), Csernik Kornél (Ferencváros), Kamarás György (Balmazújváros), Szabó Levente (Atalanta), Takács Ronald (MTK), Tömösvári Bálint (Honvéd)

A PROGRAM:

MAGYARORSZÁG–Csehország, március 22, 17 óra, Magyarhradis
MAGYARORSZÁG–Ausztria, március 24, 11 óra, Magyarhradis
MAGYARORSZÁG–Skócia, március 27, 19 óra, Zlín

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik