U19-es Eb: Portugáliával is egy csoportban a magyarok

Vágólapra másolva!
2014.06.19. 20:47
null
Mészöly Kálmán és Jim Boyce, az UEFA ifjúsági és amatőr bizottságának elnöke (Fotó: MTI)
A felcsúti Puskás Akadémián csütörtök este megtartották a júliusi U19-es labdarúgó Európa-bajnokság nyolcas döntőjének sorsolását: a házigazda Magyarország Ausztriával, Portugáliával és Izraellel került egy csoportba.

 

A CSOPORTUNK ÉS A TORNA MENETE

A csoportellenfelek közül Portugália háromszor (1961, 1994, 1999), Ausztria kétszer (1950, 1957) nyerte meg a sorozatot, míg Izrael először vesz részt a tornán, amióta az U19-es korosztálynak rendezik meg. Magyarország szintén háromszor diadalmaskodott (1953, 1960, 1984). (A sorozatot 1950 és 1980 között junior Európa-bajnokságnak, 1981 és 2001 között – mivel más korosztálynak rendezték meg – U18-as Európa-bajnokságnak hívták.)

A július 19-től 31-ig tartó torna mérkőzéseit az újpesti Szusza Ferenc Stadionban, Győrben, Pápán és Felcsúton játsszák.

Az Eb kvalifikációs lehetőség a 2015-ös U20-as világbajnokságra: a csoportokból az első 3-3 jut ki a jövő év május 30. és június 20. között Új-Zélandon sorra kerülő tornára.

A sorsoláson a torna nagykövete, a korábbi 61-szeres magyar válogatott labdarúgó, Mészöly Kálmán húzta ki a válogatottak nevét tartalmazó golyókat.

A csapatok a két négyes csoportban körmérkőzést vívnak, amelynek végén az első két-két helyezett jut be az elődöntőbe. Az Európa-bajnokságon 1995. január 1-je után született futballisták vehetnek részt.

„Kaphattunk volna könnyebb és nehezebb sorsolást is, de mostantól nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy mi lehetett volna a legideálisabb csoport – idézi az mlsz.hu Mészöly Gézát. – Adott a feladat, ezt kell megoldani, teljesen mindegy, hogy kedvezett vagy nem kedvezett a szerencse. Örülni különben sem most kell, hanem a torna végén, ha sikerült elérni a célunkat. Úgy érzem, erősorrendben játszunk a riválisokkal, az osztrákokat tartom a legerősebb ellenfélnek, a portugálokat tenném a második helyre és Izraelt a harmadikra. Fel fogunk készülni mindegyik ellenfelünkből, de a legfontosabb, hogy mi készüljünk fel a tőlünk telhető legjobban. Február óta komoly orvosi, pszichológiai team dolgozik velünk, tökéletes háttér áll rendelkezésre, a legfontosabb, hogy az Európa-bajnokság kezdetére tökéletes állapotba kerüljünk."

A csoport első két helyezettje jut be az elődöntőbe, míg a csoportharmadikok azzal vigasztalódhatnak, hogy résztvevői lesznek a jövő évi U20-as világbajnokságnak. A csoportellenfelek közül Izraellel és Portugáliával játszottunk az elmúlt egy évben, a válogatott védője, Lorentz Márton szerint nincs okunk tartani egyik riválistól sem.

„Közepesnek mondanám a sorsolást, lehetett volna könnyebb is, de nehezebb is a csoportunk – hangzott Lorentz Mártonértékelése közvetlenül a sorsolást követően. – Annak, hogy a németeket és a szerbeket sikerült elkerülnünk, örülök, de jobb lett volna, ha Ausztria is a másik négyesbe kerül. Nem félünk senkitől, de nem is becsülünk (le) senkit. A legtöbb csapatot ismerjük, a portugálok ellen kétszer is játszottunk már, egyik meccsen sem kaptunk ki. Izraeltől vereséget szenvedtünk tavaly, esetükben a fegyelmezett, zárt védekezés feltörése lehet a legnehezebb feladat, nem véletlenül jutottak tovább kapott gól nélkül az elitkörből. Nem lesz könnyű dolgunk, de odaérhetünk az első két hely valamelyikére."

U19-ES LABDARÚGÓ-EB, MAGYARORSZÁG
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT:
Magyarország, Ausztria, Portugália, Izrael
B-CSOPORT: Bulgária, Németország, Ukrajna, Szerbia
Játéknapok:. Csoportkör: július 19., 22., 25. Elődöntő: július 28. Döntő: július 31.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Július 19.:
Magyarország–Ausztria
Július 22.: Magyarország–Portugália
Július 25.: Magyarország–Izrael
A mérkőzések helyszínei és kezdési időpontjai – az európai szövetséggel és a mérkőzést közvetítő televíziós csatornákkal való egyeztetést követően – a jövő héten válnak hivatalossá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik