nemzetisport.hu 2019.05.16 18:51 Frissítve: 2019.05.18 12:41

U17: jövünk, Brazília! Csak nem tudjuk, hogy mikor…

Miután a magyar U17-es válogatott tizenegyespárbajban felülmúlta Belgiumot az írországi Európa-bajnokság vb-szereplésért rendezett playoffmeccsén, kiharcolta a jogot, hogy ott lehessen a korosztályos világbajnokságon, melynek Brazília ad otthont, és most itt kellene következnie, hogy mikor. Ezt viszont egyelőre nem lehet pontosan megmondani, csupán annyi biztos, hogy valamikor idén, minden bizonnyal ősszel.

 

A borongós Írországból csak egy ugrás a napfényes Brazília (Fotó: Twitter.com)

 

Brazília eredetileg 2015-ben látta volna vendégül a Copa Américát, amelyet azonban a 2013-as Konföderációs Kupa, a 2014-es világbajnokság és a 2016-os olimpiai játékok házigazdai szerepe miatt elcserélt Chilével, így csak idén rendezi meg a dél-amerikai kontinenstornát.

S hogy jön ez a magyar U17-es válogatott továbbjutásához?

Nos, az idei U17-es világbajnokság eredetileg Perué lett volna, ám amikor a FIFA illetékes bizottságának tagjai februárban szemlézni mentek Limába, vajon a helyiek hogyan állnak az előkészületekkel, aggasztó állapotokat találtak.

A FIFA főtitkára levélben érdeklődött a brazil szövetségnél, hogy átvállalja-e a tornát, s a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) is ajánlotta az országot, mondván, a Copa ez évi rendezése miatt kézenfekvő és logikus választás lenne őket felkérni beugrónak.

A brazil szövetség illetékesei vállalták az U17-es vb-t, s a FIFA március 15-én bejelentette, hogy Peru helyett felkérte Brazíliát a torna megrendezésére, igaz, azt sem akkor, sem az elmúlt két hónapban nem sikerült eldönteni, hogy pontosan mikor is lesz a viadal.

A RÉSZTVEVŐK
Európa (UEFA)
Magyarország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország
 Afrika (CAF)Angola, Kamerun, Nigéria, Guinea
Ázsia (AFC) Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Tádzsikisztán
Észak- és Közép-Amerika, Karibi térség (CONCACAF)Egyesült Államok, Haiti, Kanada, Mexikó
Dél-Amerika (CONMEBOL) Brazília (rendező), Argentína, Chile, Ecuador, Paraguay
Óceánia (OFC)
 Új-Zéland, Salamon-szigetek

Peru eredetileg október 5–27. között adott volna otthont az eseménynek, négy nagyvárosban, míg Brazíliából öt város vállalkozott a rendezésre, csupa olyan, amely öt éve a vb-n is szerepet kapott: Brazíliaváros (Nemzeti Stadion), Cuiabá (Arena Pantanal), Manaus (Arena da Amazonia), Natal (Arena das Dunas) és Recife (Arena Pernambucano).

Az mindenesetre elég valószínű, hogy június 5-én, a párizsi FIFA-kongresszuson döntik el véglegesen a torna időpontját, s egyben jelentik be hivatalosan is, hogy Brazília rendezi majd meg.

Egyelőre tehát az időpont mellett a helyszíneket sem lehet megmondani, azt viszont már tudjuk, hogy mely országok csapatai vehetnek részt. 

Nos, tizenegyesekkel kivívott sikerének köszönhetően ott lesz ugye a magyar válogatott, amely másodszor szerepelhet a viadalon, habár ha egészen precízek akarunk lenni, akkor először, mert a legelső alkalommal, 1985-ben még egy évvel fiatalabbak, az U16-os együttesek mérkőztek meg a világbajnokságon, s a FIFA csak az első három viadal után, 1991-ben emelte fel a korhatárt egy esztendővel.

A magyar válogatott az első U16-os vb-n elindult – akkor meghívottként lehetett ott és a negyeddöntőig jutott –, azaz U17-es világbajnokságra első ízben jutott ki önerőből, bár a hivatalos források második részvételt emlegetnek a mieinkkel kapcsolatban.

A SALAMON-SZIGETEK BALHÉJA
Nem sokon múlott, hogy a Salamon-szigetek lemaradjon az első, FIFA által szervezett tornán való részvételéről. Történt ugyanis, hogy a tavalyi U16-os Óceániai bajnokságon döntőig menetelő válogatottban Chris Satut jogosulatlanul szerepeltették, ezért a csapat eredményeit megsemmisítették, s a vb-indulási jogot elvették. A Salamon-szigetekiek azonban fellebbeztek, s május 3-án részsikerrel jártak: visszakapták az indulási jogot. Tudniillik a valójában 20 (!) éves Saturól kiderült, a problémát az okozta, hogy a Salamon-szigeteki útlevelébe – a szövetség alkalmazottaitól függetlenül és tudtuk nélkül – rossz születési dátum került.

Ami a többi résztvevőt illeti, már mind ismertek, a mieink utolsóként biztosították a helyüket a mezőnyben. Ott lesz a házigazda Brazília mellett Európából a korosztályos Eb-n előttünk végző négy válogatott, tehát Franciaország, Hollandia, Spanyolország és Olaszország, továbbá többek között a 17. részvételére készülő Egyesült Államok, a legsikeresebb, azaz ötszörös győztes Nigéria, valamint a kétszeres bajnok Mexikó is. Újoncként Angola, illetve a Salamon-szigetek is utazhat.

A tornán 24 gárda vesz részt, melyeket hat négyes csoportba sorsolják az előzetesen összeállított kalapok alapján – válogatottunk a negyedik kalap első helyére került, azaz három (papíron) erősebb ellenféllel találkozik majd a csoportkörben.

A sorsolást július 22-én tartják Rio de Janeiróban.

A KALAPOK
1. kalap:
Brazília, Spanyolország, Mexikó, Egyesült Államok, Argentína, Franciaország
2. kalap: Guinea, Olaszország, Új-Zéland, Kanada, Ausztrália, Chile
3. kalap: Hollandia, Nigéria, Dél-Korea, Paraguay, Ecuador, Japán
4. kalap: MAGYARORSZÁG, Haiti, Tádzsikisztán, Salamon-szigetek, Angola, Kamerun

A lebonyolítás a 24 csapatos Eb-éhez hasonló: a csoportok első két helyezettje, plusz a legjobb négy csoportharmadik kerül a legjobb 16 közé. A négy továbbjutó harmadik játszik az A-, a B-, a C- és a D-csoport első helyezettjével a legjobb nyolc közé jutásért, majd a megszokott mederben zajlik tovább a kieséses szakasz.

Az U17-es világbajnokságon – ellentétben a felnőtt Európa-bajnoksággal – rendeznek mérkőzést a harmadik helyért is, és a korosztályos Eb-hez hasonlóan kétszer 15 perc hosszabbítások nélkül zajlik majd a kieséses szakasz, vagyis ha a rendes játékidőben nincs döntés, rögtön jönnek a tizenegyesek.

EMLÉKEZTETŐ
U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÍRORSZÁG

PLAYOFF A VILÁGBAJNOKI SZEREPLÉSÉRT
MAGYARORSZÁG–BELGIUM 1–1 (0–0) – 11-esekkel: 5–4
Gólszerző: Komáromi (61.), ill. Kalulika (56.)

Bővebben a mérkőzésről itt olvashatnak.

ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Spanyolország 1–0
(Taabouni 89.)
Franciaország–Olaszország 1–2 (Millot 41., ill. Esposito 45+1., Udogie 81.)

DÖNTŐ
Május 19., vasárnap
17.30, Dublin, Tallaght Stadion:
Hollandia–Olaszország

2020.01.08 22:46:52

Magyar válogatott SZ. M.

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk.

2020.01.01 20:59:01

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Gulácsi Péter pályafutása sikertörténet.

2019.12.26 23:21:09

Magyar válogatott PÓR KÁROLY

Szoboszlai fejlődésének titka, hogy a legtöbb magyar fiatallal szemben nem jellemzik nagy szélsőségek a játékát.

2019.12.17 19:37:17

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER, THURY GÁBOR

Az idei összejövetelnek a Puskás Aréna volt a helyszíne.