U17-es Eb-selejtező: esélyt sem kaptak a litvánok, sima magyar győzelem

Vágólapra másolva!
2018.10.03. 15:49
null
Volt ok az örömre: U17-eseink hármat vágtak Litvániának (Fotó: Micheller Szilvia)
A hazánkban zajló U17-es Európa-bajnoki selejtező 9. csoportjának 2. fordulójában a magyar válogatott Litvánia hasonló korosztályú válogatottjával találkozott Telkiben és aratott 3–0-s győzelmet. Miután a csoport másik meccsén Románia 2–0-s hátrányból felállva pontot mentett és 2–2-t játszott Szerbiával, így az utolsó forduló előtt a magyar válogatott áll a csoport élén.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
9. CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–Litvánia 3–0 (2–0)
Telki, 200 néző Vezeti: Danijar Szaki (kazah)
Magyarország:
Hegyi K. – Posztobányi, Horváth M., Balogh B. (Dávid Z., 74.), Bekker – Németh A. (Szalay, 25.), Baráth P. (Ominger 69.), Kata M., Mester Cs. (Vitális, a szünetben), Komáromi – Zuigeber (László D. 69.). Szövetségi edző: Preisinger Sándor
Litvánia: Valeckas – Vainikaitis, Dedura, Tutyskinas, Baltrunas – Dovydaitis, Rimpa, Zebrauskas (Mantinis, 76.), Zingertas (Labuskas, 35.) – Burba – Mikulenas (Abramavicius, 55.). Szövetségi edző: Svajunas Cesnulis
Gólszerző: Komáromi (24.), Zuigeber (45+1.,68. – az első 11-esből)
Sárga lap:
Burba (68.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem volt szép idő az elején
Nem volt szép idő az elején

Nem mondhatni, hogy ideális körülmények között kezdődött volna a mérkőzés a házigazda magyar és a vendég litván válogatott között. Szerda délután négy óra előtt negyedórával előbb a szél támadt fel, elbújt a nap, majd mire a csapatok a pályára értek, elkezdett szakadni az eső is – azaz valódi ítéletidőben indult útjára a labda.

Szerencsére ez Preisinger Sándor csapatát a legkevésbé sem zavarta meg, és az első percektől kezdve harcosan, támadó felfogásban lépett fel, s azok után, hogy a románok ellni első meccs hétfőn kis híján unalomba fulladt, most nem lehetett unatkozni.

S a jó játék mellett a góllal sem maradt adós a csapat: Komáromi György mutatós csavarással vette be a litvánok kapuját.

Rögtön a gól után változtatni kényszerült a magyar csapat, miután Németh András megsérült, s kiderült, nem tudja folytatni.Szerencsére azonban Posztobányiékat ez nem zavarta össze, és továbbra is irányításuk alatt tartották a mérkőzést, sőt, a szünet előtti pillanatokban büntetőt kapott a csapat, amit Zuigeber Ákos váltott gólra.

A magyar válogatott a második félidőben már valamelyes alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsolt – tehette, mert a litván ellenfél vajmi kevés ellenállást mutatott, alig-alig jelentett veszélyt Hegyi Krisztián kapujára.

Zuigeber szemfülességének és harcosságának köszönhetően a második játékrész sem múlt el magyar gól nélkül, a félidő középen megtámadta, s szerelte Matas Dedurát, és a Dominykas Valeckas kapus lába között beállította a végeredményt.

S azért, hogy az MTK támadója állította be a mérkőzés végeredményét, sokat tett az Illés Akadémia kapusa, Hegyi is, amikor a hajrára fordulva hárította Deimantas Rimpa büntetőjét.

Ezzel tehát a magyar válogatott 3–0-ra győzött – ilyen különbséggel is abszolút megérdemelten –, s miután a csoport másik meccsén Románia 2–0-s hátrányból pontot mentett Szerbia ellen, így a csoport éléről várhatja az utolsó fordulót, szombaton.

Így látták: a gólszerzők, a kapus és a szövetségi edző

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország
2
11

3–0
4
2. Szerbia
211
4–3
4
3. Románia
22

2–2
2
4. Litvánia
2
2
1–5
0

A csoport másik mérkőzésén:
Szerbia–Románia 2–2 (0–0)

Az első csoportmeccsen a mieink gól nélküli döntetlent játszottak Romániával, míg a litvánok 2–1-re kikaptak Szerbiától.

A selejtezőcsoportok első két helyezettje, és a 13 csoportból a négy legjobb harmadik továbbjut az elitkörbe.

PERCRŐL PERCRE

93. perc: Vége a mérkőzésnek. A magyar válogatott könnyedén győzött, és ugrott a csoport élére.

92. perc: Magyar szöglet: László a sarokból tette középre a labdát, Valeckas kiöklözte.

89. perc: Kettő perc lesz a hosszabbítás.

87. perc: Szalay balról jobbal tekert középre, a jobbösszekötőben felfutó Komáromi félollóval lőtt, a bal alsó mellé szállt a labda.

85. perc: Szalay és Vitális kényszerítője után előbbi lőtt, 20 méterről középről… Litván bedobással folytatódhat a játék.

83. perc: Komáromi jobbról, ballal kanyarította középre a labdát, ami azonban elszállt László és Dávid előtt is.

80. perc: Egyenlítettek a románok a csoport másik meccsén!

78. perc: Tizenegyest kapnak a litvánok. Dovydaitis beadásába Posztobányi kézzel nyúl bele. Rimpa rosszul, középre lövi, Hegyi kivédi, az ismétlést eltakarítja a védelem.

76. perc: Zabrauskas lekocog, Mantinis a helyén.

74. perc: Dávid Zoltán érkezett Balogh helyére.

69. perc: Csere. Zuigeber vastaps közepette vonul le és adja át a helyét László Dávidnak. Baráth helyén Ominger folytatja.

68. perc: Ott a harmadik!Zuigeber vette a labdát a bizonytalankodó Dedurától, s berobogott a tizenhatoson belülre, majd 14 méterről a kiszolgáltatott Valeckas lába között a hálóba gurított, 3–0!

68. perc: Egy sárga lap, Burba kapta.

66. perc: Komáromi játszott Szalayhoz, aki jól gurított vissza jobbról, az érkező Balogh 6 méterről jobbról a kapu fölé bombázott.

63. perc: Jobbról beívelt szöglet után Burba lőtt 20 méterről, Hegyi gond nélkül fogta a veszélytelenül pattogó labdát.

61. perc: A szöglet nem okozott veszélyt.

60. perc: Szalay kapta vissza jól a labdát Zuigebertől, lövése elment keresztbe a kapu előtt, de egy védő beleért, szöglet.

58. perc: Ha egy üzlet beindul… Csákváron potyognak a gólok, szépítettek a románok, 2–1 a szerbeknek.

55. perc: Mikulenas helyett Abramavicius.

54. perc: Nem aprózzák el a szerbek, Danilo Miladinovics egy perc alatt duplázott.

52. perc: Szabadrúgás a tizenhatos bal sarkától, a sorfalon megpattanó labdát hatástalanítja a védelem.

50. perc: A csoport másik meccsén közben megszerezték a vezetést a szerbek.

47. perc: Tévedtünk, volt csere a szünetben. Vitális állt be Mester helyére.

46. perc: Folytatjuk. Csere nincs egyik oldalon sem.

A csoport másik meccsén a szünetben nincs gól, Szerbia–Románia 0–0.

45+3. perc: Szünet. Megérdemelt a magyar válogatott kétgólos vezetése, a litvánok nem mutattak túl sok mindent az első félidőben.

45+1. perc: Tizenegyes! Komáromi hasalt el Baltrunas mellett a tizenhatoson belül, a játékvezető büntetőt ítélt. Zuigeber higgadtan a bal alsóba lőtte a labdát, 2–0!

44. perc: Három perc lesz a hosszabbítás, ami a két csere és a sok ápolás miatt érthető is.

41. perc: Posztobányi és Mikulenas fejelt össze a magyar védőt ápolni kell.

38. perc: Komáromit rúgta fel Baltrunas, szabadrúgás. Zuigeber a szétugró sorfal tagjai között kapura lőtt, alig a kapu bal oldala mellé.

35. perc: Zingertas nem tudja folytatni. Labukas a helyén.

34. perc: Baráth szabálytalankodott a kapunktól 18 méterre, szabadrúgás. Zebrauskas fölé csavarta.

32. perc: Szalay örülhet, hogy a pályán maradhat. Sőt, még sárgát sem kapott, miután Zingertas szabályosan szerelte, előbb reklamált a bírónál, majd csúnyán beleszállt ellenfelébe. Szerencsére Zingertas ápolás után folytatni tudja.

28. perc: Bekker balról adott középre, de nem jutott fejelési lehetőséghez középen Mester.

25. perc: Németh András megsérült, Szalay Szabolcs váltotta.

24. perc: Gyors hazai akció végén Zuigeber tolta a labdát a jobb szélen felfutó Komáromi elé, aki a tizenhatos sarkánál hintába ültette ellenfelét, majd 18 méterről, ballal a jobb alsóba csavart, 1–0!

21. perc: A bizonytalan litván védelem asszisztálásának köszönhetően Zuigeber csaphatott le a labdára, 22 méterről lőtt is, Valeckas biztos kézzel fogta labdát.

20. perc: Németh András hibátlan becsúszással szerez labdát – immár nem először.

18. perc: Kisütött a nap, elállt az első, és a szél is csillapodott.

17. perc:Mit hagyott ki Komáromi… Baráth jó labdája után Németh jobbról laposan centerezett, a kapus árnyékra vetődött a hosszú oldalon érkező Komáromi azonban két lépésről az üres kapu helyett az oldalhálóba lőtt…

15. perc:Hűha… Zingertas lépett ki Rimpa szöktetésével, de Balogh és Posztobányi a tizenhatoson belül összezártak előtte, a játékvezető nem sípolt.

14. perc: Szép magyar támadás végén Kata játszott Komáromihoz, aki jól szöktette Mestert, ő ügyesen tolta el a labdát Dedura mellett a tizenegyespontnál, de a kapujából kivetődő Valeckas felszedte előle.

12. perc: Németh újabb megkerülős cselt mutatott be, amit a lelátón helyet foglaló Marco Rossi szövetségi kapitány is elismeréssel nyugtázhat.

10. perc: Németh két jól csel után hasra huppan a tizenhatoson belül, szöglet. Zuigeber beívelését a védők kifejelték, Baráth lőtt 17 méterről fölé.

7. perc: Mester szerzett labdát a jobbösszekötő helyén, egyet tolt rajta, majd 18 méterről erős lökettel kínálta meg Valeckast. A kapus résen volt.

6. perc: Kata hosszú ívelésére Zuigeber robbant a tizenhatos vonalánál, de a kifutó Velackas lehúzta előle a labdát.

5. perc: Komáromi rúgta meg Burbát, szabadrúgás. Fontos taktikai fault volt, megúszta lap nélkül.

3. perc: Posztobányi hozott össze egy szögletet, amit Zebrauskas adott középre, de nem lett belőle veszély.

2. perc: Távol állnak az ideálistól a körülmények: a litvánok hiába próbálkoznak felíveléssel, visszafújja a labdát a szél.

1. perc: A litvánok kezdték a mérkőzést.

Mindkét válogatott a hagyományos felszerelésében, a mieink piros mez, fehér nadrág, zöld sportszár színösszeállításban, a vendégek sárga mezben és sportszárban, valamint zöld nadrágban.

Nem volt szép idő az elején
Nem volt szép idő az elején
Köszöntjük olvasóinkat! A csapatok már a pályán, szakad az eső. Szólnak a himnuszok, elsőként a litván.

ÉRDEKESSÉGEK

Tíz perccel a kezdés előtt leszakadt az ég.

Negyedórával a kezdés előtt hangos gyerekzsibongás töltötte be a levegőt a Telki edzőközpont centerpályáját, ám nem egy kölyökcsapat kezdett edzeni az egyik szomszédos pályán, csupán a központ melletti óvodába ért véget a mai nap…

A mai meccs előtt egyetlen dolog biztos: a magyar válogatott ma nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy kiessen. A győzelemmel óriási lépést tehetne a továbbjutás felé, míg egy döntetlennel nem biztos, hogy a saját kezében maradna a sorsa a továbbjutást illetően.

Fél órával a kezdés előtt már sötét felhők gyülekeztek a pálya fölött, és húsz perccel a kezdés előtt elkezdett csöpögni az eső. Ami a szél miatt olyan érzetet váltott ki a gyarapodó nézőkben, mintha szakadna az eső.

Amikor 40 perccel a meccs előtt kijött a magyar válogatott melegíteni, már nyoma sem volt a korábbi szikrázó napsütésnek, maradt a hatalmas szél.

Nagyjából egy órával a meccs előtt, Telkiben még egészen szép napsütéses idővolt, aztán tíz perc múlva, amikor bekapcsolták a pálya öntözését, hatalmas szél támadt, alaposan eláztatva a pálya szélén nézelődő három nézőt.

Az első csoportmeccsen a mieink gól nélküli döntetlent játszottak Romániával, míg a litvánok 2–1-re kikaptak Szerbiától.

A csoport másik mérkőzésén:
Szerbia–Románia 2–2 (0–0)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik