SZÖLLŐSI GYÖRGY (Liverpool) 2018.11.28 18:14 Frissítve: 2018.11.29 09:18

Táblaavatás: Puskás előtt tisztelegnek Liverpoolban

A magyar világsztár mesterhármasának és még inkább emberi nagyságának állít emléket mostantól egy emléktábla Angliában.

GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: PAUL FROST)„Ott volt a kapu, ahol a vágányok kezdődnek, Puskás körülbelül innen lőhetett, ahol most a kávézó van” – magyarázta lelkesen az egyik szurkoló, aki fél évszázaddal ezelőtt is itt volt a külvárosi South Liverpool F. C. pályájára, a Holly Parkba bezsúfolódott tízezer ember között, és eljött a keddi ünnepségre is.

Bernben és Stuttgartban is tisztelegtek
Az 1953. november 25-én, Londonban rendezett „Évszázad mérkőzésére”, a magyar válogatott 6:3-as, világraszóló győzelmével végződő történelmi futballmeccsre emlékeztek a napokban sokfelé a Kárpát-medencében és világszerte.

A svájci Magyar Nagykövetség a Puskás Hungary című életrajzi filmet vetítette vendégeinek a 65. évforduló napján, vasárnap egy berni moziban,
ahol Nagy István nagykövet meghívására az ismert médiamogul, a svájci Jürg Marquard is megjelent és megnézte Almási Tamás filmjét.

Másnap Stuttgartban, a Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Szabó Dezső szervezésében rendeztek telt házas beszélgetést,
amelyen részt vett a népszerű, magyar származású német futballkommentátor, Réthy Béla, az intézetben egyúttal Aranycsapat-kiállítást is megnyitó Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója és lapunk főszerkesztője is.

A napokban egy angol szerző magyarul megjelent, és máris sokat kritizált könyvét mutatták be Budapesten, a wroclavi könyvvásáron pedig egy lengyel Aranycsapat-könyv mutatkozik be a hétvégén.

A hajdani futballpálya helyén tizenkét éve új pályaudvar áll, köröskörül üzletek, sok-sok járókelő. Éppen ezért rengetegen látják majd naponta a kis kerek emléktáblát, amelyet egy Costa Café és egy bankautomata között helyeztek el, s amelyet ünnepélyesen Steve Rotheram, a liverpooli főpolgármester és budapesti kollégája, Tarlós István leplezett le kedden a South Parkway vasútállomáson, Puskás Ferenc és a Liverpool FC legendája, Billy Liddell tiszteletére.

Az ötlet és a szervezés Magyarország tiszteletbeli konzulját, dr. Zsigmond Andrást dicséri, aki 1967. május 9-én maga is ott volt a környéken hatalmas szenzációt keltő jótékonysági mérkőzésen, amelyen a skót és a magyar sztárjátékos nevével fémjelzett két alkalmi csapat (Puskás XI vs Lidell XI 3:5) mérkőzött a helyi Graston városrész fiataljainak megsegítésére, a művelődési ház igazgatója, Brian Taylor szervezésében. Ő volt az az idealista népművelő és futballrajongó, aki sztárokat próbált jótékonyságra bírni, és bár Pelé, majd a következő évben Di Stéfano is visszautasította a meghívást, a helyi hírességeken kívül egyetlen világsztár akadt, aki nem csak válaszolt a meghívólevélre, de valóban el is utazott Liverpoolba, hogy ott pályára lépjen, sőt, a szervezők utólagos kérésére és nagy örömére egyetlen nap alatt Real Madrid-jelvényeket, zászlókat is küldetett Angliába.

A sztorit a tekintélyes The Guardian napilap elevenítette fel néhány évvel ezelőtt, és hogy többé ne merüljön feledésbe, Zsigmond András szervezni kezdte a dolgot. A tiszteletbeli konzul korábban egy Kossuth Lajosnak és Liszt Ferencnek állított liverpooli emléktáblának is kijárta az engedélyeket, s ahogy fogalmazott, a Puskás-plakettel elérte a mesterhármast.

Ahogy Puskás a pályán 1967-ben, hiszen csapata mindegyik gólját ő szerezte, s az egyik találat egy olyan távoli bomba volt, amit szó szerint azóta is emlegetnek Liverpoolban. Tarlós István, aki manchesteri és liverpooli hivatalos látogatásának programjába iktatta be az emléktábla leleplezését, s aki Budapesten már több közterület elnevezését kezdeményezte az Aranycsapat egykori tagjairól, beszédében egy személyes történetet is elmesélt: látta, amint a kilencvenes években egy gyermek focitornán Puskás befizette a büfé körül éhesen gyülekező srácokat virslire és kólára, anélkül, hogy bárkinek szólt volna erről, vagy ők maguk megtudták volna, hogy kinek a jóvoltából kapták az uzsonnát. „Ilyen ember volt Puskás Öcsi, és mi nemcsak a zseniális játékáért, hanem az emberségéért, a nagylelkűségéért is szeretjük annyira”.

Az ünnepségen, ahol sok érdeklődő és tudósító gyűlt össze, beszédet mondott még mások mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni nagykövete, a plakettet megáldotta egy helyi lelkész, a Liverpool FC-t a klubrekorder, a 857 meccsen a csapat színeiben pályára lépő Ian Callaghan képviselte, és a táblaavatásról beszámoló ITV-nek elmondta, hogy Puskás felfoghatatlanul nagy sztár, világszerte rajongott példakép volt a meccs idején.

Stuttgartban is emlékeztek (Fotó: Facebook/ungarischeskulturinstitut.stuttgart)

 

 

2020.09.28 09:47:22

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Három gólra ötöt kapott a magyar labdarúgó-válogatott a németektől.

2020.09.22 08:19:00

Magyar válogatott KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN, PUSZTAI VIOLA (videó), FÖLDI IMRE (fotó)

A Puskás Aréna kulisszái mögé tekinthettünk: fűnyírás, talajmérés, a lelátók alatt megbújó géppark. Így készül a modern futballpálya.

2020.09.09 14:55:20

Magyar válogatott PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ

Zöld öltöny és szolgálati lakás. Legfőbb ideje, hogy a sportág szereplői felvállalják a szolidaritást a régi idők nagy labdarúgóival.

2020.09.09 23:17:42

Magyar válogatott SZ. M.

2020.09.09 20:57:25

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Niko logikus döntést hozott.