Szobrot állítottak az élő legendának, Szojka Ferencnek

B. R.B. R.
Vágólapra másolva!
2011.04.29. 21:00
null
Szojka Ferenc és felesége, Ilona asszony a szobornál
Címkék
Keveseknek emelnek szobrot még életükben. Szojka Ferencet, az SBTC és az Aranycsapat egykori kiválóságát ez a megtiszteltetés érte. A Salgótarjáni Városszépítő Egyesület kezdeményezésére Molnár Péter somoskőújfalui szobrászművész készítette el a világbajnoki ezüstérmes labdarúgó fiatalkori arcmását megörökítő mellszobrot.

A Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban megrendezett avatóünnepségen az MLSZ képviseletében Dunai Antal, a szövetség tanácsadója, míg a régi játékostársak nevében Ferencz Gyula, a Nógrád Megyei Sportági Szövetségek elnöke köszöntötte a 80 éves élő legendát.

Dr. Juhász Tibor, a Salgótarjáni Városszépítő Egyesület elnöke emlékeztette a szépszámú közönséget arra, hogy Szojka Ferenc 1954 és 1960 között 28-szor szerepelt a magyar válogatottban, az Aranycsapattal az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmet szerzett, majd az 1958-as svédországi vb-n is pályára lépett a nemzeti csapatban. A kiváló játékos az egész pályafutása során hűséges maradt a tarjáni bányászcsapathoz, amelynek színeiben 1950 és 1966 között 369 mérkőzésen 23 gólt szerzett, később pedig hetvenéves koráig a fekete-fehéreknél edzősködött. A szónok rámutatott, hogy Szojka Ferenc a tarjániak számára a hűség példaképe.

„A meghatottságtól alig találok szavakat – mondta láthatóan elérzékenyülve az ünnepelt. – A szobor nagyon jól sikerült, gratulálok az alkotójának. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy szűkebb hazámban még ilyen sok év után is ennyire megbecsülnek. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a szobor elkészítéséhez. Nagyon boldog vagyok…”

A tarjániak élő legendáját az ünnepség végén sokáig köszöntötték a szurkolók, tisztelők, az SBTC megannyi korábbi kiváló labdarúgója, közöttük Dávid Róbert, akivel Szojka az ötvenes években az ország egyik legjobb fedezetpárját alkotta.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik