„Szlovákiában nincs olyan összefogás a szurkolók között, mint Magyarországon”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2019.03.18. 09:55
null
A Yellow Blue Supporters tagjai a DAC mellett régóta biztatják a magyar válogatottat is (Fotó: fcdac.sk)
A csütörtöki Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezőt megelőzően kíváncsiak voltunk arra, hogyan készülnek a mérkőzésre a felvidéki szurkolók. A találkozóról Domonkos Rolanddal, az egyik legnagyobb, határon túli magyar szurkolói csoport, a dunaszerdahelyi Yellow Blue Supporters tagjával beszélgettünk.

 

A magyar válogatott szervezett szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade múlt héten két közleményt is kiadott a Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezővel kapcsolatban. Egyrészt tudatta, hogy a legnagyobb, nyolc nagy buszból, több mikrobuszból és számos autóból álló magyar konvoj csütörtök 13 órakor indul útnak Nagyszombatba Budapestről, a Planetárium elől, másrészt minden utazót arra kértek, hogy ha fogyasztanak alkoholt, csak mértékkel tegyék.

„Aki már induláskor dülöngélve, felesleges és kirívó viselkedéssel hívja fel magára a figyelmet, nem fog tudni elindulni! Fokozottan figyeljen mindenki a társaira! Ez nem bulitúra lesz, hanem az elmúlt évek legfontosabb idegenbeli összecsapása, így is álljon hozzá mindenki” – fogalmaznak a fanatikusok a Facebookon megjelent posztjukban.

„Az elmúlt évek egyik legfontosabb túrája.” Ezek után kíváncsiak voltunk, hogyan várják a mérkőzést a másik oldalon, a szlovák szurkolók, no meg persze a felvidéki magyarok. Megkerestük egy régi ismerősünket, a korábban már több cikkünkben is nyilatkozó Domonkos Rolandot, aki a dunaszerdahelyi Yellow Blue Supporters oszlopos tagja.

Szlovákia sosem volt focinemzet, így számunkra nem furcsa, hogy nincs nagy érdeklődés az Eb-selejtező iránt. Inkább járnak jégkorongra, mint futballra, ezért biztos vagyok benne, nem is lesz telt ház a mérkőzésen. A médiában nem is nagyon reklámozzák a meccset” – mondta Domonkos annak kapcsán, hogy a szlovák szövetség múlt heti tájékoztatása szerint, másfél héttel a meccs előtt még csak 12500 jegyet adtak el (ebből közel kétezret a vendégszurkolóknak) a valamivel több mint 19 000 fő befogadására alkalmas City Arénába, vagyis mintegy hétezer jegy vár gazdára.

„A Slovan stadionavatóján ugyan telt ház volt, de oda sok szurkolót úgy toboroztak. Például a március végi Slovan–DAC meccset már úgy hirdetik, hogy aki arra kilátogat, a következő találkozót ingyen tekintheti meg, mindezt úgy, hogy új a stadion, a klub meg a százéves jubileumát ünnepli. A jégkorong viszont egészen más, a Slovan tízezres jégcsarnokában sokkal nagyobb esély van arra, hogy minden jegyet eladnak, mint egy futballmeccsen. Másrészt a válogatott iránti érdeklődést az is csökkenti, hogy Nagyszombatban van a mérkőzés, és a Slovan-, valamint a nagyszombati szurkolók között régi ellentét feszül, nem tudnak összefogni. Ők nem olyanok, mint mondjuk Magyarországon a fradisták és az újpestiek, hogy a válogatott meccsek alatt félretéve az ellentéteket egyformán szurkolnak a nemzeti csapatnak. A pozsonyi drukkerek nagy része inkább el sem megy a meccsre, és az ország más területeiről sem várható nagy számban drukkerek érkezése, Szlovákiában nincs olyan összefogás a szurkolók között, mint Magyarországon. Ettől függetlenül a nagyszombatiak a legjobb szlovák tábornak számítanak, de a válogatott meccsein nincs szervezett szurkolás, és látványelem is csak akkor várható, ha a szövetség megszervezi.”

Arra a kérdésünkre, hogy a magyar drukkerek vajon leszurkolják-e majd a vendéglátókat csütörtökön, már borítékolható volt a válasz.

Az biztosra vehető, hogy a magyar tábor elnyomja majd a hazait, mert sokkal szervezettebb lesz. Másrészt a magyarországi drukkereken túl innen Felvidékről is szerintem legalább kétezren vettünk már jegyet. Az interneten már a jegyértékesítés előtt körbement, hogy az itteni magyarok a hazai szektorok közül a 13-asba, a 18-asba, a 19-esbe és a 44–45-ösbe vegyenek belépőjegyet, így az egyik kapu mögött várhatóan csak magyarok leszünk, szerintem a vendégszektor közelébe szlovákok nem is nagyon akartak menni. Az a nagy kérdés, mi lesz azokkal, akik magyarországiként, egy itteni ismerősük révén esetleg a hazai szektorba váltottak jegyet. Egy szlovákiai címre ugyanis négy jegyet lehetett kérni, de a beléptetésnél a hírek szerint ellenőrizni fogják, hogy mindegyik jegytulajdonos rendelkezik-e szlovák okmánnyal.”

A szlovákokat tehát közel sem hozza lázba annyira a mérkőzés, mint minket, magyarokat. (Utóbbit mi sem támasztja alá jobban, mint hogy Magyarország legkülönbözőbb helyein, stadionjaiban tűntek fel az elmúlt napokban a „Mindenki Felvidékre!” feliratú molinók, de még Erdélyben is.) De adja magát a kérdés: milyen érzésekkel készül a mérkőzésre egy felvidéki magyar?

„Voltam már szlovák–magyar selejtezőn 1999-ben, de akkor még kicsit más hangulata volt, mint ami most várható. Ez nekünk, Szlovákiában élő magyaroknak azért különleges, mert a meccs másnapján ugyanúgy be kell menni dolgozni, a gyerekeknek el kell menniük iskolába, és a szlovák kollégák, osztálytársak szemébe kell nézni akkor is, ha nyerünk, és akkor is, ha kikapunk. Az ugratások ilyenkor mennek aztán igazán, de a mindennapokban manapság szó sincs olyan ellenséges viszonyról a Felvidéken élő magyarok és szlovákok között, mint azt talán sokan hiszik Magyarországon. Akár még a slovanistákkal is tudunk beszélgetni egy DAC–Slovan meccsről. Azzal persze mindenki tisztában van, hogy a Szlovákia–Magyarország mérkőzés azért nem ugyanaz, mint egy Slovan–DAC találkozó, itt a Nélküled is egész másképp hangzik majd a lelátóról.”

Domonkos ezzel együtt nem gondolja, hogy balhétól kell tartani az Eb-selejtezőn, már csak a szlovákok részéről tapasztalható, némi érdektelenség miatt sem, persze azt ő is hozzátette, hogy sok múlik majd a Magyarországról érkező fanatikusok viselkedésén és a szlovák rendőrség hozzáállásán is.

A dunaszerdahelyi drukker a nagyszombati helyszínnel kapcsolatban annyit jegyzett még meg, hogy a város nem nagy, és a stadion amúgy is a bekötő utakhoz közel, egy négysávos út mellett található, ezért az idegenbeli túrákon már megszokott magyar szurkolói menet ezúttal várhatóan elmarad, mert a körülmények kevésbé teszik lehetővé és a szlovák hatóságok sem biztos, hogy üdvözölnék.

Viszont abban alighanem minden felvidéki (és anyaországi) magyar reménykedik, hogy a meglepetés nem marad el, és a vendégcsapat csütörtökön ponttal, pontokkal távozik Nagyszombatból.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)
VÉDŐK: Baráth Botond (Sporting KC – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK: Balogh Norbert (APOEL – Ciprus), Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Bp. Honvéd), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

A SZLOVÁK VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Martin Dúbravka (Newcastle United – Anglia), Matús Kozácik (Viktoria Plzen – Csehország), Marek Rodák (Rotherham United – Anglia)
VÉDŐK: Dávid Hancko (Fiorentina – Olaszország), Peter Pekarík (Hertha BSC – Németország), Lubomír Satka (DAC), Michal Siplak (Cracovia Kraków – Lengyelország), Milan Skriniar (Inter – Olaszország), Lukás Stetina (Sparta Praha – Csehország), Denis Vavro (FC Köbenhavn – Dánia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Matús Bero (Vitesse – Hollandia), Martin Chrien (Santa Clara – Portugália), Ondrej Duda (Hertha BSC – Németország), Ján Gregus (Minnesota United – Egyesült Államok), Marek Hamsík (Talien Jifang – Kína), Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen – Csehország), Juraj Kucka (Parma – Olaszország), Stanislav Lobotka (Celta Vigo – Spanyolország), Róbert Mak (Zenit – Oroszország), Jaroslav Mihalík (MSK Zilina), Albert Rusnák (Real Salt Lake – Egyesült Államok), Miroslav Stoch (Slavia Praha – Csehország)
TÁMADÓK: Michal Duris (Anorthoszisz – Ciprus), Pavol Safranko (Dundee United – Skócia)

 

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik