Storck: Nem azért jutottunk tovább, mert szerencsénk volt

Vágólapra másolva!
2016.06.30. 07:10
null
Szövetségi kapitányunkat nem lepte meg, hogy nemcsak védekezni, hanem támadni is tudunk (Fotó: Korponai Tamás)
Bernd Storck, az Eb-nyolcaddöntős magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak elmondta: ő már most azért dolgozik, hogy a világbajnoki selejtezőnek is felkészülten vágjon neki a nemzeti csapat. A szakember kiválasztottjaival bizonyította: magyar futballisták a nehéznek mondott mérkőzéseken is képesek a helytállásra. Miként az is bizonyítást kapott, hogy a magyar labdarúgókat lehet és kell is terhelni, mert ennek meglesz a gyümölcse.



– Végre láthattuk, a magyar labdarúgók nemzetközi szinten nemcsak védekezni, hanem támadni is tudnak.
– Engem ez nem lepett meg – mondta mosolyogva Bernd Storck szövetségi kapitány, aki az Európa-bajnoki szereplés apropóján összegző interjút adott lapunknak Telkiben. – Már a felkészülés alatt láttam, bátornak kell lennünk az Európa-bajnokságon. Az edzéseken ugyanis olyan megoldásokat láttam a labdarúgóktól, az akciókat olyan mesteri megoldásokkal fejezték be, amelyek után éreztem, nem szabad félni senkitől. Igenis megvan a tehetség a játékosokban. Ráadásul éhesek voltak a sikerre, öröm volt velük dolgozni.

– Az Európa-bajnokság számunkra több volt, mint egy álom.

– Amikor annak idején megkaptam azt a lehetőséget, hogy szövetségi kapitányként irányíthatom Magyarország válogatottját, konkrét elképzelésem volt a játékot illetően. Tudtam, vannak jó labdarúgóink, tehetséges fiatalok, őket rendszerbe kell terelni, és keményen dolgozni velük. Hát most láthattuk, igenis képesek vagyunk magas nemzetközi szinten teljesíteni, és ennek köszönhetően talán kilépünk végre a magyar labdarúgás múltjának árnyékából. Tisztelve a régi nagyokat mostantól ne csak Puskás Ferencet és Bozsik Józsefet emlegesse mindenki. Új, modern világot élünk, itt vannak nekünk az ifjú hőseink, akikre igenis fel lehet nézni.

– Mitől voltunk most sikeresek, és korábban mitől nem?
– Azt gyorsan szögezzük le, nem azért jutottunk tovább a csoportból, mert szerencsénk volt, és az összes ellenfél a földbe rúgott a labda helyett. A játékosok megérdemelték a sikert, hiszen rengeteget tettek érte. Az eredményes szereplés kulcsa a felkészülésben keresendő. Annyit és olyan minőségben dolgoztunk, aminek egész egyszerűen sikerrel kellett párosulnia. Sokan féltették a csapatot, hogy az Európa-bajnokság előtt miért játszunk a horvátok, az elefántcsontpartiak és a németek ellen. Azért, hogy láthassuk, hol tartunk, miben kell fejlődnünk, hogy utolérjük az elitet. Nem mondom, hogy most ott loholunk a nyakában, de azokon a mérkőzéseken igenis rengeteget tanultunk, és sokat léptünk előre. A játékosok immár hisznek magukban az ilyen fontos meccsek előtt is, és talán az általam megkövetelt munkában is.

A NÉMET SZAKEMBER A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN BESZÉL MÉG A FELKÉSZÜLÉSI IDŐSZAK FIZIKAI FELMÉRÉSEIRŐL, ÉS ARRÓL, HOGY A KERETBŐL REMÉNYEI SZERINT MINÉL TÖBBEN KERÜLNEK NÍVÓS BAJNOKSÁGBA. STORCK SZÓT EJT AZ EB-MECCSEK TANULSÁGAIRÓL, A SZURKOLÓKTÓL PEDIG A VB-SELEJTEZŐKRE TÜRELMET KÉR ÉS AZT, HOGY REÁLISAN ÉRTÉKELJENEK. A KAPITÁNY KITÉR KIRÁLY GÁBOR ÉS GERA ZOLTÁN VÁLOGATOTTBELI JÖVŐJÉRE, DE NEM FELEDKEZIK MEG SZALAI ÁDÁM FELÉPÍTÉSÉRŐL SEM.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik