Román-magyar: részleges stadionbezárás a finnek ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.31. 18:01
null
Döntött az UEFA, a finnek ellen legalább 2500 fővel kevesebb magyar szurkolhat a helyszínen (Fotó: Veres Viktor)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi és etikai bizottsága döntött az október 11-i Románia–Magyarország mérkőzésen történt szurkolói rendontások ügyében. A szövetség határozatának értelmében az MLSZ részleges stadionbezárást és pénzbüntetést kapott.


Az UEFA határozata szerint a következő, az európai szövetség által rendezett mérkőzésen (tehát a Finnország elleni november 14-i Eb-selejtezőn) a magyar labdarúgó-válogatott részleges stadionlezárás mellett köteles játszani.

MLSZ: A legalacsonyabb kiszabott büntetést kaptuk cigányozásért

Az mlsz.hu tájékoztatása szerint az UEFA tömeges rasszizmus (cigányozás) után a legalacsonyabb kiszabott büntetési tételt szabta ki a szektorbezárással, ezért keddi ülésén határoz arról, hogy másodfokra viszi-e az ügyet.

„Az UEFA döntésével ismét jelezte, hogy a rasszista megnyilvánulásokkal szemben zéró toleranciát alkalmaz, ezért azok a szurkolók, akik a jövőben ilyen tartalmú kifejezéseket használnak, jelentős károkat okoznak a magyar labdarúgásnak és a válogatottnak” – írja az mlsz.hu.

„Az MLSZ és a válogatott számára sem elfogadható az a tény, hogy minden előzetes figyelmeztetés, kérés ellenére nemcsak a hazai, hanem a magyar szurkolókkal teli vendégszektorban is történtek a nemzetközi szabályok által szankcionálandó, az UEFA által is súlyosnak megítélt sportszerűtlen cselekmények. A mostani döntés ennek az egyértelmű következménye. A mostani eset is nyomatékosan rávilágít arra, hogy a FIFA, az UEFA, a világ labdarúgása elkötelezett a kirekesztő, gyűlölködő nézőtéri magatartás száműzése mellett és megerősítik az MLSZ ilyen irányú törekvéseinek helyességét, szükségességét.”

Az ítélet értelmében legalább egy szektor be kell zárni, és összesen legalább 2500 férőhellyel kell csökkenteni a nézőteret. Az MLSZ közleménye szerint ez a Ferencváros stadionjának esetén azt jelenti, hogy két szektort kell bezárni.

Az UEFA 30 000 eurós büntetéssel sújtotta az MLSZ-t, valamint kötelezi, hogy 30 napon belül kifizesse a magyar szurkolók által a stadionban okozott károkat.

A rasszizmus elleni harc kiemelt fontosságú célkitűzése az európai szövetségnek, amely zéró toleranciát alkalmaz a diszkrimináció és rasszizmus esetén, mind a pályán, mind a lelátón. A rasszizmus minden formája a fegyelmi szabályok súlyos megsértésének számít, és a legsúlyosabban büntetendők – áll az európai szövetség közleményében.

Az MLSZ kedden határoz arról, hogy a rasszizmus miatti legalacsonyabb büntetés ellen fellebbez-e.

A románok büntetéséről ide kattintva olvashat!

ELŐZMÉNYEK

Az UEFA honlapján megjelent korábbi hírek szerint a románokat lelátói rendbontás, tiltott pirotechnikai eszközök és más tárgyak használata illetve bedobása, lézerezés, tiltott molinók, valamint a játékosok helytelen viselkedése (öt vagy több sárga lap) miatt vizsgálták, míg a mieink ellen rasszista bekiabálások, lelátói rendbontás, tűzijáték használata és szintén a csapat által begyűjtött sok lap miatt indult eljárás.

Az erdélyi Civil Elkötelezettség Mozgalom később feljelentést tett az UEFA-nál a rasszista román megnyilvánulások miatt, a Magyar Labdarúgó-szövetség pedig szintén hivatalos beadvánnyal élt a románok viselkedése miatt. Az UEFA fegyelmi bizottsága ennek ellenére sem emelte be a vádak közé a románoknál a rasszizmust.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik