„Rengeteget nélkülözött” – U20-as gólzsákunk rögös útja

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2015.06.04. 18:08
null
Mervó Bence (jobbra) a brazilok ellen is betalált (Fotó: fifa.com)
Az Észak-Korea és Brazília ellen egyaránt gólt szerző 20 éves Mervó Bence két meccs után négy találattal vezeti az új-zélandi U20-as világbajnokság góllövőlistáját. Vajon mennyit lendíthet ez a nyáron szabadon igazolhatóvá váló győri játékos pályafutásán? Eddigi útjáról, jövőbeli lehetőségeiről az őt képviselő CMG menedzserirodánál érdeklődtünk.




MENNYIT JELENTHETNEK A VB-GÓLOK?

„Azt biztosan kijelenthetjük, hogy Mervó Bence világbajnokságon mutatott teljesítménye növeli az értékét, segítheti a tárgyalásokat – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Kövesdi Viktor a CMG menedzseriroda részéről. – Ugyanakkor jelenleg nem ez a fontos. Bence mindig csak a következő feladatra összpontosít, szeretné minden mérkőzésen kihozni magából a maximumot. A jövőről ráérünk beszélgetni a vb után.”

Azt persze a menedzser sem titkolta, hogy már most vannak iránta érdeklődések, és szinte biztosra vehető, hogy a valós értéke a világbajnokság után a jelenlegi, a transfermarkt.de által 75 ezer eurósra becsült értéke a többszörösére nőhet.

KÜLFÖLD VAGY MAGYARORSZÁG?

Kérdés, hogy egy jól sikerült torna után milyen szempontokat érdemes mérlegelni a jövővel kapcsolatban. Érdemes-e azonnal, kvázi rutintalanul – az NB I-ben még csak hat meccse volt a győri támadónak – belevágni egy külföldi kalandba, mondván nem biztos, hogy lesz második esély, vagy inkább kivárni, és megfelelő számú NB I-es meccs után gondolkodni az országváltáson.

„Bencének már régóta célja, hogy külföldre szerződjön, és ha nincs a két évvel ezelőtti sérülése, akkor ez már meg is valósulhatott volna. Magyarországról nagyon nehéz külföldre szerződnie egy fiatal játékosnak, de az ő esetében ez megoldható. Ugyanakkor szó sincs róla, hogy csak külföldi folytatásban gondolkodnánk. Minden lehetőséget meghallgatunk. Az a cél, hogy a lehető legmagasabb szinten a lehető legtöbb játéklehetőséget kapja. Ha ez külföldön megvalósulhat, akkor Bence egyértelműen vállalná a kihívást, de ha ez nem lenne biztosított, akkor természetesen nem zárja ki a hazai folytatást sem. A végső döntést ő hozza majd meg, de csak a vb után, most a válogatott és az ő egyéni érdeke is az, hogy csak a következő feladatra koncentráljon, és amint látható ő nagyon profin ezt is teszi” – hangsúlyozta a játékosügynök.

Mervó gólja a brazilok ellen



MEGSZENVEDETT A MOSTANI GÓLOKÉRT

Kövesdi szerint Mervó játékintelligenciáját, képzettségét bizonyítja, hogy a vb-n befejező csatárként is megállja a helyét, holott itthon általában a csatár mögött játszott, vagy éppen a bal szélről indulva. Egyik legnagyobb erénye a mentális ereje, kitartása lehet az, hogy az elmúlt évek nehézségei, a térdsérülését követő korrekciós műtétek, és másfél éves kihagyás ellenére nem adta fel.

„Rengeteget kellett nélkülöznie. Amíg társai futballoztak, addig neki sokáig csak a rehabilitáció jutott. Mentálisan nagyon megedzette az élet, de amit akkor elvett tőle, azt most visszakaphatja. Iszonyatos sok munkát végzett el a rehabilitáció során. A családja , édesapja és a győri rehabilitációs stáb rengeteget segített neki ebben az időszakban, ezért nagyon hálás, és most igyekszik minél jobb játékkal meghálálni mindazok segítségét, akik a nehéz időkben mellette álltak. Most már tökéletes állapotban van, túl a sérülésen. Az utóbbi időben már látszott, hogy egyre jobb formába lendül, hiszen tavaly például tizenegy korosztályos válogatott meccsen nyolc gólt szerzett” – nyilatkozta a menedzser.

Csak a győri szurkolók bánhatják, hogy az NB I-ben nem sokat láthatták a saját nevelésű tehetséget, aki a 2013–2014-es idényben egy, a most befejeződött szezonban pedig öt meccsen játszott, vagyis sem Horváth Ferenc, sem Miriuta Vasile nem igazán számolt vele. Kezdőként egyszer lépett pályára, viszont egyetlen találkozót sem játszott végig, összesen 122 percet töltött eddig a magyar élvonalban, gólt még nem szerzett.

„Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy amikor az NB III-ban, vagy az utánpótlásmeccseken játszott, akkor gólt is szerzett. Ezért volt nagyon meglepő, hogy az ETO első csapatában csak elvétve kapott játéklehetőséget, még akkor sem számított rá a vezetőedző, amikor egyre több fiatal kapott lehetőséget. Ez sajnos azt is mutatja, hogy nem csak külföldön fordulhat elő egy magyar fiatallal, hogy mérkőzés nélkül marad...Ezért is nagyon fontos, hogy nyáron olyan csapathoz tudjon szerződni, melyben állandó lehetőséget kap” – tette hozzá Kövesdi.

Az Észak-Korea elleni 5–1-es győzelem alkalmával három gólt szerzett

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG
A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA A CSOPORTKÖR 2. FORDULÓJA UTÁN

1. Mervó Bence (magyar) 4
2. Hany Mukhtar (német) 3
Marc Stendera (német) 3

U20-AS LABDARÚGÓ-VB, ÚJ-ZÉLAND
E-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Magyarország–Brazília 1–2
New Plymouth,
Taranaki Stadion. V: al-Mirdaszi (szaúd-arábiai)
Magyarország: Székely – Osváth, Kecskés Á., Lenzsér, Tamás K. – Vida, Nagy Á. – Kalmár (Nagy D., 65.), Forgács, Sallai (Zsótér, 75.) – Mervó (Talabér, 66.). Szövetségi edző: Bernd Storck
Brazília: Jean – Jorge, Lucao, Marlon (Jajá, a szünetben), Joao Pedro – Alef, Danilo – Marcos Guilherme (A. Pereira, a szünetben), Boschilia (L. Pereira), Gabriel – Judivan. Szövetségi kapitány: Rogério Micale.
G: Mervó (8.), ill. Danilo (50.), A. Pereira (85. – 11-esből)
Kiállítva:
Tamás (16.)

Mervó Bence adatlapja a MLSZ adatbázisából
Mervó Bence adatlapja a MLSZ adatbázisából
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik