Nyitásként ötgólos siker a történelmi meccsen

Vágólapra másolva!
2012.09.07. 20:29
null
Andorra ellen csak a győzelem volt elfogadható, és nyertünk is (Fotók: Reuters)
Címkék
A magyar labdarúgó-válogatott Andorra ellen megkezdte szereplését a 2014-es világbajnokság selejtezőjében. Kötelező volt a győzelem Egervári Sándor szövetségi kapitány csapata számára, a mieink pedig igazolták is a papírformát, és 5–0-ra nyertek, a hazaiak leginkább durvaságaikkal hívták fel magukra a figyelmet. A sikert nevezhetjük történelminek is, ugyanis ez volt a két válogatott első összecsapása.

Új sorozat, új remények – tizenhárom nélkülünk megrendezett labdarúgó-seregszemle után ezúttal a brazíliai vb-re igyekszünk kijutni, az pedig alapvetés, hogy a gyengébb csapatok ellen nem lehet pontokat veszíteni. Ez össze is jött a legutóbbi selejtezősorozatban, és ezúttal is ezt kell alapnak tekinteni.

Röpködtek a sárgák a hazaiaknak
Röpködtek a sárgák a hazaiaknak

Az első ellenfél Andorra (199. a világranglistán), a miniállam San Marino mellett a leggyengébb a kontinensen, májusban szakította meg harmincöt vereséges pocsék szériáját egy Azerbajdzsán elleni döntetlennel. Andorra legutóbb 2004. október 13-án, Macedónia ellen nyert meg mérkőzést (méghozzá vb-selejtezőt!), története során pedig összesen három győzelmet számlál.

A remélt győzelem mindenképpen történelmi lenne, korábban ugyanis még nem találkoztunk Andorrával válogatott mérkőzésen (az UEFA tagországai közül már csak Feröer, Kazahsztán és Szerbia a „kimaradó”). Egervári Sándornak sérülés miatt le kellett mondania Szabics Imre és Pintér Ádám játékáról, míg Varga József gyomorfertőzése, Mészáros Norbert pedig túlterheltség miatt hagyja ki az összecsapást – a hiányzók miatt Koltai Tamás és Gyömbér Gábor kapott meghívót.

A MÉRKŐZÉS

Egervári ezúttal a szokottnál támadóbb felállásban küldte pályára a csapatot (mikor, ha nem Andorra ellen?), Koman Vladimir, Hajnal Tamás, Gera Zoltán, Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs is egyszerre volt a pályán. A legtöbbször belső védőt játszó Korcsmár Zsolt ezúttal a középpályán kapott helyet, míg a helyén egy év után szerepelt újra a nemzeti csapatban Lipták Zoltán.

A labda már a harmadik percben bekerült Josep Gómez hálójába, azonban a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. A következő percekben az andorraiak ott tudták tartani a játékszert a térfelünkön, de csak egy távoli lövésig jutottak.

Ellenben nálunk az első szöglet rögtön gólt eredményezett: a bal oldali sarokrúgás után Juhász Roland lefejelte a védőjét és a bal alsóba bólintott (0–1).

JUHÁSZ ROLAND TALÁLATA

A vezető gól láthatóan megnyugtatta a mieinket, átterelődött a játék a hazaiak térfelére. Az ellenfél, jobb híján, több kemény belépővel jelentkezett, a bíró a 20. percben elégelte meg a sorozatos szabálytalanságokat, és egy kis össznépi dulakodás után sárgát osztott ki Ludovic Clemente-nek (és a szenvedő félnek, Koman Vladimirnek is).

A gólt eredményező pontrúgáson kívül nem igazán tudtunk helyzetet kialakítani, a térfelüket megszálló andorraiak jól szűrtek hátul. Egészen a 32. percig, amikor a jobb oldalon felfutó Vanczák Vilmos hamarabb ért oda egy passzra a tizenhatoson belül, mint a védő, aki már csak a lábát talált el. A megítélt büntetőt Gera lőtte a jobb alsóba (0–2).

GERA BÜNTETŐJE


A szünet előtt felpörögtek az események, előbb Laczkó lőtt kapufát, majd megúsztunk egy andorrai szépítő találatot. Nem volt kint a labda az alapvonalnál, a középre játszás után pedig Moreno került ziccerbe, de kapásból eltörte a labdát 11 méterről. Maradt a kétgólos magyar vezetés.

Koman és Priskin: két gólszerző egymás közt
Koman és Priskin: két gólszerző egymás közt

A második félidőre egy változtatás történt, Gerát az Oroszországban profiskodó Priskin Tamás váltotta. Az 50. percben Silva lepte meg majdnem a mieinket, kibújt Lipták mögül, de Bogdán megfogta előle a labdát.

Néhány perccel később aztán háromgólosra nőtt a fórunk, egy szép jobb oldali akció végén Vanczák adott középre az alapvonal közeléből, Szalai pedig a hosszú saroknál előrevetődve fejelt Gómes mellett a hálóba (0–3).

SZALAI FEJESE

Meglehetett volna a negyedik is, de Hajnal lapos lövése elkerülte a hazai kapu jobb oldalát. Sorra jöttek a magyar helyzetek, már Korcsmár is többször feltűnt a kapu előtt. Az idegessé váló andorraiaknál Marc Valesnél szakadt el a cérna, aki kétszer is sárgát érően lépett oda Juhásznak, így számára idő előtt véget ért a meccs.

A kiállítás után még cserélni sem tudott az ellenfél, amikor Lipták ívelt Priskinhez, aki mellel maga elé tette a labdát, majd a hálóba bombázott (0–4). Látva a durva belépőket, félő volt, hogy valaki megsérül a mieinknél, a 75. percben már hat sárgánál jártak a vendéglátók.

PRISKIN IS BETALÁLT

A meccs hajrájában az andorraiak is besegítettek támadásainkba, előbb Lima adott gólpasszt Priskinnek, a magyar csatár azonban csak a kapufát találta el. Ezt követően is az Alanyija légiósa volt az egyik főszereplő, jól ment el a bal oldalon, középre adásánál a nem sokkal korábban beálló Lorenzo lőtt lyukat, Komannak pedig már nem volt nehéz dolga a kapuba helyeznie (0–5).

KOMAN GÓLJA

A magyar válogatott érvényesítette a papírformát, és öt góllal nyert az első vb-selejtezőjén, a hollandok ellen azonban – természetesen – ennél sokkal nehezebb dolga lesz kedden a Puskás-stadionban.

EGERVÁRI SÁNDOR ÉRTÉKELÉSE

SZALAI ÁDÁM: "ALATTOMOSAN JÁTSZOTTAK AZ ANDORRAIAK"
MESTERMÉRLEG

EGERVÁRI SÁNDOR: Fontos volt a sikeres rajt, az ötgólos győzelemmel jól kezdtük a sorozatot. Ennek ellenére az első húsz perc nem volt könnyű, mert ellenfelünk fegyelmezetten futballozott, időnként a durvaság határát súrolta, és mi támadásban nehezen bontakoztunk ki. Vezetésünk után azonban a saját stílusunkban játszottuk.

Egervári újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nagyon elégedett volt Vanczák Vilmos teljesítményével, aki bizonyította, hogy a hollandok elleni jövő heti mérkőzésen is megoldást jelenthet a jobbhátvéd posztjára.

A szövetségi kapitány hozzátette: a hollandok elleni mérkőzés előtt egyedül Gera Zoltán sérülése okoz némi aggodalmat, a csapatkapitányt az első félidő után azért kellett lecserélni, mert rúgást kapott a lábára, és az Achillesét fájlalta a szünetben.

KOLDO ÁLVAREZ: Végig igyekeztünk érvényesíteni az akaratunkat, a játékosok megpróbálták betartani azt a taktikai utasítást, hogy bátran támadják meg a labdát felhozó magyarokat. Elismerem, hogy sok szabálytalanság csúszott a játékunkba, azonban ha nem futballozunk férfiasan, akkor valóban csak asszisztáltunk volna ehhez a mérkőzéshez. Néhány alkalommal eljutottunk a magyar kapu elé, egy védelmi megingás után úgy éreztem, hogy közel álltunk a gólszerzéshez is. Öt gólt kaptunk, azonban a hozzáállást nem kritizálhatom, a futballistáink mindent megtettek azért, hogy emelt fővel jöhessenek le a pályáról. Azt ígérem, hogy a teljes világbajnoki selejtező sorozatban hasonló mentalitással játszunk mindegyik ellenfelünkkel szemben.
VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, EURÓPA, D-CSOPORT
1. FORDULÓ
ANDORRA–MAGYARORSZÁG 0–5 – online tudósítás
Andorra la Vella. V: Aleckovic (Sirko, Turudic – mindhárom bosnyák)
ANDORRA: Gómes – E. García, Lima, A. Rodrígues, M. García (Maneiro, 80.) – Pujol, Clemente (Lorenzo, 72.) – Vieira, Moreno (S. Gómez, 69.), Vales – F. Silva. Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
MAGYARORSZÁG: BogdánVanczák, Lipták, Juhász, LaczkóKoman, Korcsmár, Hajnal (Elek, 75.) – Gera (Priskin, 46.), Szalai (Németh, 83.), Dzsudzsák. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
G: Juhász (12.), Gera (32. – 11-esből), Szalai (54.), Priskin (68.), Koman (82.)
Kiállítva: Vales (67.)
AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 1 1 5–0 +5 3
2. Hollandia 1 1 2–0 +2 3
Románia 1 1 2–0 +2 3
4. Észtország 1 1 0–2 –2 0
Törökország 1 1 0–2 –2 0
6. Andorra 1 1 0–5 –5 0

Ezzel kezdődött: Juhász törte meg a gólcsendet (Fotó: EPA)
Ezzel kezdődött: Juhász törte meg a gólcsendet (Fotó: EPA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik