Platini: Orbán jobban ismeri a futballt, mint bárki más

Vágólapra másolva!
2010.12.08. 17:19
null
Válogatottunk háromszoros aranylabdással „erősödött” (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Michel Platini az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke magyarországi látogatása utolsó programpontjaként sajtótájékoztatót tartott a Four Seasons Hotelben. A sajtókonferencián részt vett Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) első embere is – adta hírül az mlsz.hu.

A sajtótájékoztatót Csányi Sándor nyitotta meg. Az MLSZ elnöke bevezetőjében köszönetet mondott azért, hogy néhány hónapos elnöksége alatt már második alkalommal nyílt lehetősége találkozni az UEFA vezetőjével, amit az MLSZ-nél zajló munka egyfajta elismerésének tekint.

„A találkozón ismertettük a magyar labdarúgás irányításának új rendszerét, tájékoztattuk Michel Platinit szándékainkról, utánpótlás-fejlesztési programunkról, illetve az infrastruktúra fejlesztésére, pályák építésére irányuló törekvéseinkről – fogalmazott Csányi Sándor. – A következő három évben ötszáz futballpályát építünk az OLLÉ-program folytatásaként, s a források megteremtésére az UEFA segítségére is számítunk. Platini úr tájékoztatott bennünket arról, hogy az UEFA párizsi kongresszusát követően új források állnak rendelkezésre, amelyek természetesen az MLSZ számára is elérhetők. A megbeszélés témái között szerepeltek azok a problémák, amelyek az európai és a magyar szövetséget egyaránt foglalkoztatják: a meccsek tisztasága, a futballhuliganizmus és a fogadási visszaélések kérdése. Ígéretet kaptunk arra, hogy utóbbi probléma megoldásában technikai segítséget kapunk az európai szövetségtől.”

Csányi Sándor bevezetője után Michel Platini vette át a szót, és elmondta: rendkívül hasznosnak ítélte a mai tárgyalásokat, amelyeken elsősorban arról egyeztettek a felek, hogy mit tehet közösen az MLSZ és az UEFA a megoldásra váró teendők kapcsán. Az európai futball első embere az Orbán Viktor miniszterelnökkel történt megbeszélése kapcsán rámutatott: az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország sokat segíthet az UEFA-nak a következő hónapokban.

„A találkozás során kiderült, hogy azonos hullámhosszon vagyunk Orbán Viktorral, a miniszterelnök jobban ismeri a futballt, mint bárki más, és tisztában van az aktuális problémákkal is. Miután Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke, megbeszéltük, miben tud segíteni a kormányzat az UEFA-nak. Több probléma is megoldásra vár, így a rasszizmus vagy az erőszak kérdése, de a legnagyobb veszély a fogadásokkal kapcsolatos korrupció. Súlyos gonddal állunk szemben, hiszen a szurkolók előbb-utóbb nem fognak kijárni a stadionokba, ha előre megbeszélt eredmények születnek. Ebben az ügyben három éve kérem az Európai Unió hatóságainak segítségét, de nagyon nehéz kézzel fogható eredményeket elérni. Igyekszünk olyan rendszert fejleszteni, amely hatásos lehet a mérkőzések manipulálása elleni harcban. Az UEFA évente kilencmillió eurót költ megfigyelő rendszerére, s tudjuk, hogyan áramlanak az információk a megvesztegetések kapcsán, de csak sejtéseink vannak az elkövetőkről, konkrét bizonyítékokat sokszor nehéz találni ellenük. Az európai szövetség zéró toleranciát hirdetett a csalások kapcsán, de a visszaélések feltárásában nem az UEFA, hanem az adott ország rendőrsége nyomoz.”

Az UEFA elnöke újságírói kérdésre válaszolva a játékvezetők technológiai vívmányokkal történő segítésével kapcsolatban is kifejtette álláspontját, és leszögezte: bár a kérdés a FIFA hatáskörébe tartozik, véleménye szerint a labdarúgásnak humánusnak, emberinek kell maradnia. Ahogyan emberek játszanak a pályákon, úgy a játékvezetésben is embereknek kell közreműködniük. A futball egyik első szabálya, hogy a kétes szituációban a bíró dönt, és nem olyan személyek, akik a pályán kívül egy stúdiószobában követik az eseményeket.

„Tudom, hogy nagyon sok televízió-társaság szeretné, ha bevezetnék a videobírót, de a szurkolókkal beszélgetve egyértelművé vált, hogy ők sem támogatják ezt az elképzelést. Egyetértek azzal, hogy a játékvezetés nem minden esetben olyan, amilyennek szeretnénk. A bírók nem vehetnek észre mindent, ezért – több szem többet lát alapon – plusz két asszisztenssel kiegészítettük a játékvezetői csapatot, és így könnyebb meghozni az ítéleteket. Ritkábban döntenek úgy a játékvezetők, hogy nem is látták az adott szituációt.”

Platinit a 2018-as és 2022-es világbajnokság megrendezésének odaítélése kapcsán is kérdezték a sajtó képviselői, és az UEFA elnöke elmondta: nem lepte meg az orosz és a katari pályázat győzelme, mert a FIFA egyik fő törekvése, hogy olyan helyszínekre is elvigye a világbajnokságot, ahol korábban még nem rendeztek ilyen tornát. Az oroszok és a katariak mellett szólt, hogy míg a legtöbb vb-t a nyugati világban rendezték, Kelet-Európa vagy az arab világ még sosem rendezhette meg a világbajnokságot. A döntés sokakat talán meglepett, de az elbírálásban résztvevő 22 FIFA-vezető az összes kontinenst képviselte, nem kizárólag Európát. Az UEFA első embere hozzátette: senki se gondolja, hogy a FIFA döntéshozói megvesztegethető emberek, azt a két személyt, akinek esetében bizonyossá vált, hogy vétettek a szabályok ellen, már felmentette a szövetség, de ezek alapján nem szabad általánosításba bocsátkozni.

A Kubala László életéről készülő egész estés filmről is megkérdezték Michel Platinit, és a háromszoros aranylabdás futballista elmondta: nagyon sokat köszönhet Kubala Lászlónak, akit fiatal korában látott játszani, és nem értette, hogyan képes hajszálpontos átadásokra anélkül, hogy fel sem néz a labda átvétele és elrúgása között. Később ő maga is Kubala zseniális módszerét igyekezett átvenni, többször csukott szemmel próbálta kivitelezni átadásait, és ennek köszönhetően lett később az egyik legnagyobb erénye, hogy remekül látott a pályán.

Platinit a sajtó képviselői megkérdezték: lát-e esélyt arra, hogy Magyarország belátható időn belül Európa-bajnokságot rendezhessen. Az UEFA elnöke nem udvariaskodott, leszögezte: az országban jelenleg csupán egyetlen, nemzetközi szinten is megfelelő pálya, a Puskás Ferenc Stadion található, ám az sem alkalmas például európai kupadöntő megrendezésére. A kormány és a magyar szövetség közös elhatározása is szükséges ahhoz, hogy esély legyen a házigazda szerepére, de figyelembe kell venni azt is, hogy nagyon sokan szeretnének Eb-t és vb-t rendezni, és sok helyen már most megfelelő az infrastruktúra.

A kérdéssel kapcsolatban Csányi Sándor szót kért, és rámutatott: a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a Puskás-stadion helyén belátható időn belül a legmagasabb nemzetközi igényeknek is megfelelő stadion épül.

„Hamarosan megépül az új debreceni létesítmény is, és abban bízom, hogy ha labdarúgásunk színvonala javul, az magával vonzza az infrastruktúra fejlődését is, és ez esetben nekifuthatunk egy pályázatnak. Azonban csak akkor szabad újra próbálkozni, ha reális esélyünk lehet egy Európa-bajnoki rendezés elnyerésére” – tette hozzá az MLSZ elnöke. Újságírói kérdésre válaszolva a sportág első embere elmondta: váratlan pozitívum, hogy néhány hónap alatt 21 helyet lépett előre a válogatott a világranglistán, ami azt mutatja, jó döntés volt a kapitányváltás, Egervári Sándor részéről pedig sikeres elhatározás volt a fiatalítás. Csányi Sándor hozzátette, hogy a szövetség részéről az érdemi munka csak jövőre kezdődik el teljes erővel az utánpótlásprogramok elindításával.

Michel Platini kérdésre válaszolva elmondta: az Aranylabda-választás dobogósai nála Xavi, Sneijder és Iniesta lettek volna, ebben a sorrendben. A nyolcvanas években sorozatban három Aranylabdát is nyerő sportdiplomata szerint a világbajnokságok évében a tornán való szereplés a legfontosabb, ezért hiába tartja Messit és Ronaldót a világ két legjobb futballistájának, ők nem jöhettek szóba a választáson.

A sajtótájékoztató zárásaként Csányi Sándor így vezette fel az MLSZ ajándékát Platininek: jól tudja, hogy az UEFA-elnöknek csupán két hiányérzete lehet játékos-pályafutása kapcsán. Az egyik, hogy sosem nyert világbajnokságot, a másik meg hogy nem játszhatott a magyar válogatottban. Ez utóbbit próbálta most az MLSZ valamelyest enyhíteni, és egy Platini feliratú magyar válogatott mezt ajándékozott az UEFA elnökének, természetesen 10-es számmal a hátán...

PLATINI MEGKÓSTOLTA A KAKASHERÉT
 
   

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik