NSO/MTI 2012.03.20 13:56 Frissítve: 2015.03.26 13:05

Orbán Viktor: Nem adtuk fel az olimpiai rendezés gondolatát

A héten vagy a jövő héten születhet kormánydöntés a Puskás Ferenc Stadionról és környékéről; a területen Orbán Viktor miniszterelnök szerint egy kis olimpiai központ valósulhat meg – a kormányfő erről a Puskás Suzuki-kupa utánpótlás-labdarúgótorna mai sajtótájékoztatóján beszélt, amelynek keretében a torna sorsolását is elkészítették.

Orbán Viktor a Puskás Suzuki-kupa mai sajtótájékoztatóján (Fotó: Németh Ferenc)

„A kormány előtt lévő tervek szerint nem bontjuk le a Puskás Ferenc Stadiont, amely a jövőben atlétikai stadionként funkcionálna tovább, az új nemzeti futballstadion, melyet hatvanötezer néző befogadására terveznek, a jelenlegi Puskás Stadion és a Papp László Sportaréna közötti területen épülne fel" – mondta a kormányfő a Puskás Suzuki-kupa utánpótlás-labdarúgótorna keddi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök mindehhez mosolyogva hozzátette, a végső döntés ugyan még hátravan, de ismeri a kormány tagjait, ezért ha totózna, fix egyesre venné, hogy elfogadják a javaslatot.

Orbán Viktor nemcsak a magyar atlétika érdekeivel indokolta, hogy nem bontják le a Puskás Stadiont, hanem azzal is, hogy „drágább a bontás, mint az építés”. Megjegyezte, épp ezért megerősítik majd a lelátó felső karéját, hogy az ismét használható legyen. Az új, kizárólag futballcélokra épülő stadionnal kapcsolatban azt mondta, a munka várhatóan hamar megkezdődhet, de az átadásra a választásokig nem fog sor kerülni. Később arra tett utalást, hogy négy év múlva már szívesen nézne ott rangos meccseket.

„A Magyar Labdarúgó-szövetséggel egyetértésben született döntés a nagyobb stadionról. Nem szeretnénk olyan hibát elkövetni, hogy nem voltunk elég előrelátóak, és esetleg a későbbiekben kicsinek bizonyulna egy negyvenötezres aréna” – mondta a befogadóképesség kapcsán a miniszterelnök, utalva arra, hogy korábban egy kisebb befogadóképességű létesítményről volt szó.

A Puskás-stadion környékén – elmondása szerint – a jelenlegi tervek alapján nemcsak az új aréna kapna helyet, hanem további sportlétesítmények is, épülne egy vizes központ, lesz kerékpárospálya és vívócsarnok is, azaz amolyan „kis olimpiai központ” létesülne.

„Nem adtuk fel az olimpiai rendezés gondolatát, de ehhez most előbb meg kell erősödnie az országnak” – mondta Orbán Viktor arra az újságírói felvetésre, hogy ez az új sportközpont akár egy jövőbeni kandidálást is szolgálhat.

A kormányfő arról is beszélt a magyar sport kapcsán, hogy Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével megállapodott arról: a tradicionális magyar sportágak képviselőivel a londoni ötkarikás játékok után leülnek tárgyalni a sportág- és utánpótlás-fejlesztési programjaikról. Hozzátette, egyes sportágaknál ezzel meg sem kell várni az olimpia végét.

„A sportgazdaság komoly húzóerő lehet Magyarországon” – szögezte le Orbán Viktor.

A kétstadionos tervről egyébként több mint egy hónappal ezelőtt Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke már beszélt a nyilvánosság előtt. Bánki az akkori tervekről elmondta: a felső karéj elbontásával 40 ezres befogadóképességgel megmarad a régi Puskás-stadion, közben februárban nemzetközi tervpályázatot írnak ki egy új, mellé épülő 45 ezres, 60 ezresre bővíthető arénára, amelyre 30-35 milliárdot szánnak.

A mai sajtótájékoztató keretében megtartották az április 6. és 9. között Felcsúton, illetve Székesfehérváron megrendezendő Puskás Suzuki-kupa sorsolását. A házigazda Videoton Puskás Akadémia a Panathinaikosszal és a Real Madriddal került egy csoportba. A B-csoportban a Honvéd ellenfele a román Hagi Akadémia és az osztrák Austria Wien lesz.  

A sorsolás és a torna programja (pfla.hu)

 

2020.09.09 14:55:20

Magyar válogatott PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ

Zöld öltöny és szolgálati lakás. Legfőbb ideje, hogy a sportág szereplői felvállalják a szolidaritást a régi idők nagy labdarúgóival.

2020.09.09 23:17:42

Magyar válogatott SZ. M.

2020.09.09 20:57:25

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Niko logikus döntést hozott.

2020.09.09 20:54:16

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A szerző pengevillanású mondata: »A csend a hősök pihenője.« Értette-e vajon a kötetet végigsilabizáló, -jegyzetelő Sebes Gusztáv ezt a mondatot?