Orbán Viktor: Ha Szlovákia kijutott a vb-re, Magyarország is ki tud

Vágólapra másolva!
2010.07.08. 14:19
null
Orbán Viktor (középen) és Csányi Sándor már nem először egyeztetett a magyar labdarúgás jövőjéről (Fotó: Németh Ferenc)
Orbán Viktor miniszterelnök szerint Csányi Sándor garanciát jelent arra, hogy a magyar labdarúgás üzleti alapon is meg tud szerveződni – derült ki a kormányfő és a Magyar Labdarúgó-szövetség új elnökének Parlamentben tartott csütörtök reggeli megbeszélése után. A miniszterelnök elmondta, nem látja az okát, hogy mi miért ne tudnánk kijutni a világbajnokságra, ha nálunk kisebb országoknak, például Szlovéniának, vagy Szlovákiának ez sikerült.

Orbán Viktor jelezte, úgy tud a kormány és a parlament segíteni az üzleti alapok lerakásában, hogy a sportpiacot megszervezni akaró szándékot támogatja. Ezért készült el az az öt látványsportágat érintő – hamarosan a parlament elé kerülő – tervezet, amely megpróbálja azokat üzleti forrásokhoz juttatni.
    
Az öt sportággal kapcsolatos törvénytervezettel kapcsolatban a politikus hangsúlyozta, hogy nem sporttámogatási törvényről van szó, hanem sportpiac megszervezésére irányulóról. Elmondta, három fontos oka, célja van a javaslatnak. Egyrészt a sportpiac megteremtése új munkahelyek ezreit jelenti, mint ahogy nyugaton is azt jelenti. Másrészt komoly remény van arra, hogy sikere esetén már középtávon nagyobb bevételt hoz a piacépítés, mint amennyit az indulásnál be kell tenni. Mindezek mellett sok fiatal számára a sport az egyetlen kitörési lehetőség, ezért is kell növelni a sport mobilizációs erejét. Hangsúlyozta, minél többen sportolnak, annál sikeresebb egy ország, a fiatalok megtanulnak küzdeni, s mindig győzni akarnak majd.
    
Csányi – aki csütörtök délután találkozik Erwin Koeman szövetségi kapitánnyal – a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a kormány támogatása nagyon fontos a munkájához. Kiemelte, hogy az MLSZ-ben már megkezdődött a változás, az amatőrök lemondtak önállóságukról, amit ő komoly áldozatvállalásnak nevezett, s ami azért jött létre, mert mindenki megértette, hogy új struktúra kell, az eddigi nem működött.
    
A magyar futball első embere szerint a legfontosabb, hogy a jelenlegi környezet, adózási feltételek megváltozzanak, mert ezek nélkül nem lehet megfelelően működtetni a sportágat, amelyet a nyugati országokhoz hasonló profi alapokra kell helyezni. A változások sikeréhez egy év türelmi időt kért Csányi, aki szerint akkor lehet profi futballt várni, ha a szövetség is profin működik.
    
A tervezett új nemzeti stadionnal kapcsolatban – a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét a FIFA elnökének, Sepp Blatternek a meghívására a helyszínen megtekintő – Orbán Viktor kiemelte, hogy a törvénytervezetben is fontos célként van megnevezve a sportlétesítmények fejlesztése, felújítása, újak építése egy nemzeti program keretében. A nemzeti stadionnal kapcsolatban ugyanakkor jelezte, hogy az az MLSZ hatásköre.
    
Csányi Sándor elmondta, hogy a legjobb arénát akarja építeni. Hozzátette, hogy a szerdán érkezett felajánlásnak nagyon örül, ugyanakkor mivel a legjobb kell, majd később derül ki, hogy ki, milyen tervek alapján építheti fel a stadiont.
    
A bankvezér kérdésre válaszolva elmondta, azt is, biztos, hogy az OTP nagy összeggel fogja támogatni az MLSZ-t, egyelőre azonban még nincsenek konkrétumok ebben a kérdésben.
    
A jelenleg zajló vb-re kitérve Orbán Viktor azt mondta, hogy ott kellett volna lennünk a tornán, megemlítve, hogy Magyarországnál lényegesen kisebb lélekszámú országok, Uruguay, Paraguay, Szlovákia vagy Szlovénia is ki tudott jutni, így nem látja az okát, hogy mi miért ne tudnánk. Hogy mi nem vagyunk ott, ezért szerinte csak magunkat, a saját butaságainkat okolhatjuk. A kormányfő elmondta, nem arra számít, hogy rövid időn belül érintettség okán kell majd nagy torna döntőjére utaznia, ám azt mindenképpen reméli, hogy fejlődik a válogatott, és hamarosan kijut az ilyen eseményekre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik