Női válogatott: kikaptunk Észak-Koreától Cipruson

TŐSÉR NORBERT (Paralimni)TŐSÉR NORBERT (Paralimni)
Vágólapra másolva!
2018.02.28. 19:33
null
A magyar válogatott pénteken Dél-Afrika ellen javíthat (Fotó: mlsz.hu)
Vereséggel kezdte a magyar női labdarúgó-válogatott a Ciprus-kupát: Markó Edina együttese a szerdai nyitó fordulóban 2–0-ra kapott ki a világelitbe tartozó észak-koreai csapattól.

 

A szibériai hideg és az egész napos havazás következtében csaknem másfél órás késéssel indult Ciprusra még kedden este a női labdarúgó válogatott menetrend szerinti járata a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, s bizony jócskán elmúlt éjfél, mire valamennyi labdarúgó nyugovóra tért. Néhány óra múlva pedig Markó Edina szövetségi edző már a taktikai értekezleten próbálta szemléltetni, mire is számíthat a csapat Észak-Korea ellen.

Merthogy a rendszeresen február végén, március elején megrendezett 11. Ciprus-kupa nemzetközi tornán a magyar női válogatott egymást követő harmadik évben is elindult. Sőt előrelépésnek nevezhető, hogy a korábbi két alkalommal ellentétben ezúttal nem jelentkeztünk az eseményre, hanem az előző két évben nyújtott teljesítménynek köszönhetően a szervezők tartották érdemesnek a hölgyeket, hogy meghívót küldjenek.

Mondjuk könnyebb ellenféllel is kezdhettük volna a tornát, mert bár az ázsiai ország válogatottja a korábbihoz képest egy helyet visszaesett, így is 11. helyen áll a világranglistán, vagyis a ciprusi mezőny legmagasabban kvalifikált csapata. Játékosai meglehetősen gyorsak, erőszakosak, s bár mindennemű változatosságot nélkülöznek, a bemelegítést is egyszerre, vezényszóra végezték, sőt a klasszikus 4–4–2-es felállásban futballoznak, azért előszeretettel vezetik támadásaikat a két szélső középpályás indításával.

Az első félidőben szinte minden úgy történt, ahogyan vártuk, az ázsiaiak irányítottak, próbáltak a széleken támadást vezetni, ellenben válogatottunk fegyelmezetten védekezett, a középpályán Rácz Zsófia és Kocsán Petra rendre visszazárt, olykor próbáltuk lassítani is a tempót, s az ellenfél szinte csak néhány magyar hibát követően került a kapunk közelébe. Mindemellett sajnos az észak-koreai kapus talán meg is fázott a sötétedést után öt Celsius fokra süllyedő hőmérsékletben.

VÁLTOZATLAN HENDIKEPPEL
A szervezők nem változtattak a torna lebonyolításán, vagyis idén is tizenkét csapatos a mezőny, s a világranglistán előrébb rangsorolt csapatok az A- és B-csoportban szerepelnek, míg Magyarország a C-csoportba kapott besorolást. Az egyedi versenykiírás értelmében a C-csoport első helyezettje legfeljebb a torna harmadik helyén végezhet, míg a döntőt az A- és B-csoport első két helyezettje játssza. Ha a magyar hölgyek csoportjukban második helyen végeznek, az ötödik, ha a harmadikon, a kilencedik, s ha csoportutolsók, csak a tizenegyedik helyért játszhatnak a torna utolsó napján.

A folytatásban bátrabban kezdtünk, több támadást is vezettünk, Jakabfi Zsanett többször is elfutott a bal oldalon, s már-már elhittük, szétesett az észak-koreai rendszer, de egyetlen ütemtévesztés a tizenhatoson belül elegendő volt, hogy a kispadnál folyamatosan morgolódó vezérüknek kedveskedjenek. Dicséretes, hogy a kapott gól nem bizonytalanította el a lányokat, s a 76. percben Papp Dóra remek indítását követően Jakabfi Zsanett csaknem egyenlített, de a Wolfsburg légiósának 30 méteres emelését követően a labda a jobb kapufa mellé szállt. Közvetlenül a mérkőzés vége előtt az ellenfél bebiztosította győzelmét, de összességében egyenrangú ellenfelek voltunk a világranglista élmezőnyéhez tartozó Észak-Koreának.

Csányi Diána térdszalaghúzódás, míg Vágó Fanni bokacsontzúzódás miatt nem játszhatott, de pénteken, a Dél-Afrika elleni második mérkőzésen már mindketten a szakmai stáb rendelkezésére állhatnak.

CIPRUS-KUPA, NŐI LABDARÚGÓTORNA

ÉSZAK-KOREA–MAGYARORSZÁG 2–0 (0–0)
Paralimni,
Taszosz Marko Stadion. V: Anasztazija Romanjuk (Szvitlana Grusko – ukránok, Heini Hyvönen – finn)
ÉSZAK-KOREA: Kim Mjong Szun – Wi Jong Szim, Szon Ok Ju, Kim Un Ha, Ri Un Jong (Ri Kjong Hjong, 56.) – Ri Hjang Szim, Kim Un Hwa (Ju Hjo Szim, a szünetben), Ju Jong Im, Kim Pjong Hwa (Kim Jong Szim, 79..) – Szung Hjang Szim (Ri Hae Jon, 56.), Kim Jun Mi. Szövetségi edző: Kim Kwang Min
MAGYARORSZÁG: Szőcs – Tóth A. (Papp D., 65.), Szeitl, Tálosi, Szabó V. – Csiszár, Rácz Zs., Fenyvesi (Csiki, 77.) – Kocsán – Zágor (Magyarics, 60.), Jakabfi. Szövetségi edző: Markó Edina
Gólszerző: Kim Jun Mi (1–0) az 56., Kim Jun Mi (2–0) a 89. percben
MESTERMÉRLEG
Markó Edina:
– Örülhetünk a csoportbeosztásnak, mert Észak-Korea és Dél-Afrika ellen legfeljebb világbajnokságon játszhatunk. Ráadásul a torna legjobb válogatottja ellen is helyt álltunk, s csak amikor szabadabban futballoztunk, ellenfelünk akkor alakított ki helyzetet. Kértem a szünetben a lányokat, hogy lehet bátrabban is futballozni, s meg is teremtettük a lehetőséget a gólszerzésre. Pici hiányérzetem azért van, hogy nem találtunk be.

A csoport másik mérkőzésén: Szlovákia–Dél-Afrika 0–0

A női válogatott ciprusi kerete
Kapusok:
Bíró Barbara (Haladás Viktória), Samu Anna (Ferencváros), Szőcs Réka (MTK Hungária)
Védők:
Horti Boglárka (Kóka), Mosdóczi Evelin (Ferencváros), Papp Dóra (MTK Hungária), Pinczi Anita (MTK Hungária), Szabó Viktória (Ferencváros), Szeitl Szilvia (Ferencváros), Tálosi Szabina (Haladás Viktória), Tóth Alexandra (Haladás Viktória), Turányi Lilla (MTK Hungária)
Középpályások: Csányi Diána (MTK Hungária), Csiki Anna (Ferencváros), Csiszár Henrietta (Leverkusen), Fenyvesi Evelin (Ferencváros), Kocsán Petra (Ferencváros), Magyarics Zoé (FC Südburgenland), Nagy Ágnes (MTK Hungária), Rácz Zsófia (Eindhoven)
Csatárok: Jakabfi Zsanett (Wolfsburg), Németh Loretta (Apollon Limasszol), Vágó Fanni (St. Pölten), Zágor Bernadett (St. Pölten)

Ciprus-kupa, 2018. február 28.–március 7.
A-csoport: Finnország, Olaszország, Svájc, Wales
B-csoport:
Ausztria, Belgium, Csehország, Spanyolország
C-csoport:
Dél-Afrika, Észak-Korea, Magyarország, Szlovákia

A magyar válogatott további mérkőzései
Március 2., 17.00:
Magyarország–Dél-Afrika
Március 5., 17.00:
Magyarország–Szlovákia
A helyosztókat március 7-én rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik