Női Eb-selejtező: a 92. percig vezettünk Oroszországban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.12. 19:54
A magyar női labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen 3–3-as döntetlent játszott Oroszországban. A mieink a 85. percig két góllal vezettek, a házigazdák azonban a hosszabbításban pontot mentettek.

Jakabfi Zsanették a hajrában összerogytak Oroszországban (Fotó: mlsz.hu)
Jakabfi Zsanették a hajrában összerogytak Oroszországban (Fotó: mlsz.hu)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Markó Edina a horvátok elleni mérkőzéshez képest két helyen változtatott kezdőcsapatán. A középpályán Zágor Bernadett helyett Hummel-Smuczer Angéla kapott lehetőséget, szerepeltetésével a stabilitást kívánta elősegíteni a kapitány, míg jobbhátvédként ezúttal Tóth Alexandra jutott szóhoz.

Az oroszok kezdték jobban a meccset, de nagy gólhelyzetet a 13. percig nem tudtak kialakítani, ekkor azonban rögtön meg is szerezték a vezetést. A jobb oldalra felívelt labdát Marina Fedorova megcsúsztatta, Jelena Tyerehova szép megkerülős csellel átjátszotta Szabó Viktóriát, majd hét méterről nem hibázott, Szőcs Réka lába között a kapuba lőtt (1–0).

MAROZSÁNÉK HOZTÁK A KÖTELEZŐT
A csoport másik mérkőzésén a Marozsán Dzseniferrel felálló németek hazai pályán érvényesítették a papírformát, és 2–0-ra legyőzték a horvátokat. A házigazdák első találatát a meccset végigjátszó magyar származású futballista szerezte.

A magyar csapat jól reagált a kapott gólra, hat perccel később remekül végigvitt támadás után egyenlített. Zeller Dóra ugratta ki a bal oldalon Jakabfi Zsanettet, aki az alapvonal közeléből visszapasszolta a labdát Vágó Fanninak, a magyar válogatott tízese pedig egy átvétel után ballal, a kapufa segítségével a bal alsó sarokba helyezett (1–1).

A folytatásban a magyar válogatott nem játszott alárendelt szerepet, bár az oroszok többet birtokolták a labdát. Az első félidő utolsó perceit nagyon megnyomták a hazaiak, akik letelepedtek a mieink tizenhatosa elé, és többször is célba vették Szőcs Réka kapuját. A gólhoz azonban a magyar csapat járt közelebb, amely a hosszabbításban Jakabfi Zsanett révén eltalálta a kapufát.

A szünet után az első percek megint az oroszokról szóltak, de támadásaikban már nem rejtőzött annyi veszély, mint az első félidő végén. A novemberi, felcsúti mérkőzésen az oroszok a második játékrészben felőrölték a mieinket, ám ezúttal szó sem volt erről, az idő előrehaladtával egyre több helyzetet dolgozott ki a magyar csapat.

A 65. percben Jakabfi lövése még elkerülte a kaput, egy perccel később azonban már sikerült betalálni. Az óriási mezőnymunkát végző Csiszár Henrietta befelé hozta a labdát a jobb szélről, félmagasan középre ívelt, Zeller pedig egy átvétel után a kapu bal oldalába lőtt (1–2).

AZ OROSZOK SORSA A SAJÁT KEZÜKBEN VAN
A magyar válogatott számára azért lett volna kulcsfontosságú a győzelem Szentpéterváron, mert akkor amellett, hogy pontelőnybe kerül, mindkét közvetlen rivális, a horvát és az orosz csapat ellen is jobb lett volna az egymás elleni mérlege. A 3–3-as döntetlen után azonban csak három pont az előnyünk az oroszok előtt, akik a horvátokkal még kétszer, míg a törökökkel és a németekkel egyszer-egyszer csapnak össze, Jakabfi Zsanettékre viszont már csak két meccs vár: a törökök elleni idegenbeli és a németek elleni hazai találkozó. Nagyon nagy meglepetéseknek kellene történniük ahhoz, hogy a mieink megőrizzék második helyüket a csoportban.

Tíz perc telt el, és jött a harmadik! Vágó Fanni remek ütemben ugratta ki Jakabfit, aki a végsőkig kivárt, mielőtt higgadtan elpasszolta a labdát a kapus mellett (1–3).

Semmi jel sem utalt arra, hogy a magyar válogatott nem nyeri meg a meccset, mégis így lett. A 85. percben Tyerehova jogos tizenegyesből szépített (2–3), majd a 92. percben a térfél közepéről felívelt szabadrúgás után Szőcs Réka nem tudta megkaparintani a labdát, kicsúszott a kezéből, Jekatyerina Dmitrenko pedig két lépésről a kapuba passzolt (3–3). Persze, ha Jakabfi negyven méteres ívelését 2–3-nál nem szedi ki a kapus óriási bravúrral, akkor a hosszabbításban már nem kellett volna izgulni.

A magyar válogatott a látottak alapján megérdemelte volna a győzelmet, az oroszok jókora szerencsével mentettek pontot. Ha a mieink nyertek volna, óriási lépést tettek volna a csoport második helyének megszerzése felé, ami a legrosszabb esetben is pótselejtezőt ér – így azonban tudomásul kell venni, hogy az oroszok várhatják sokkal kedvezőbb helyzetből a folytatást.

A MÉRKŐZÉS GÓLJAI


All Goals UEFA Women Euro Qualifiers Group 5... by diyan-delev

„Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondta volna, hogy Oroszországban a hazaiak örülnek a döntetlennek a végén, bárki elfogadta volna. De ezután a mérkőzés után nem tudunk igazán örülni az egy pontnak, mert megnyert meccset engedtünk ki a kezünkből, igaz, az utolsó percekben megítélt rögzített játékhelyzetek nagyban befolyásolták a találkozó kimenetelét” – mondta Markó Edina szövetségi kapitány a lefújás után az mlsz.hu-nak.

„Minden tekintetben büszke vagyok a lányokra, akik minden dicséretet megérdemelnek, hiszen nagyon jó teljesítményt nyújtottak, és győzelmet érdemeltek volna. Nehezen kezdődött a meccs, de a kapott gól után sikerült gyorsan ritmust váltanunk és egyenlítenünk. A második félidőben kontrákra készültünk, ez be is jött. Teljesen tudatos játékkal, megérdemelten szereztük meg a vezetést és a harmadik gólt is. Az történt a pályán, amit mi akartunk, sajnos nem sikerült újabb góllal lezárni a meccset, pedig megvoltak a helyzeteink. Nagyon csalódottak vagyunk” – szomorkodott a szakember.

NŐI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
5. CSOPORT, 6. FORDULÓ
Oroszország–Magyarország 3–3
(1–1)
Szentpétervár, Minor Szport Aréna. V: Szofia Karajorji (ciprusi)
OROSZORSZÁG: Gricsenko – Dmitrenko, Masina, Gordejeva, Zijasztinova – Makarenko, Csolovjaga – Fedorova (Tyiriskina, 63.), Tyerehova, Csernomirgyina – Kosztareva (Szmirnova, 78.). Szövetségi kapitány: Jelena Fomina
MAGYARORSZÁG: Szőcs – Tóth A., Tálosi, Szabó V., Tóth G. – Csiszár H., Hummel-Smuczer – Szarvas (Mosdóczi, 71.), Vágó F. (Szuh, 84.), Zeller – Jakabfi (Zágor, 91.). Szövetségi kapitány: Markó Edina
Gólszerző: Tyerehova (13., 85. – a másodikat 11-esből), Dmitrenko (92.), ill. Vágó F. (19.), Zeller (66.), Jakabfi (76.)

A csoport másik mérkőzésén
Németország–Horvátország 2–0

A SELEJTEZŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 6
6
30–0 18
2. MAGYARORSZÁG
6
2
2
2
7–17
8
3. Horvátország 6
2
1
3
8–7 7
4. Oroszország
4
1
2
1
4–5
5
5. Törökország 6
1
5
1–21 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik