Nemzetek Ligája: nincs is olyan messze az a playoff!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.19. 17:45
null
Kis utánaszámolás után kiderült, sikertelen Eb-selejtező után jó eséllyel kaphat a válogatott még egy lehetőséget (Fotó: Szabó Miklós)
Bár még nincs vége a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének, a versenykiírás értelmében a magyar válogatott nem végezhet a 32. helynél lejjebb az abszolút rangsorban, ami a papírforma szerint jó esélyt kínál arra, hogy sikertelen Eb-selejtezők esetén az NL-playoffon keresztül Eb-kvótához jussunk.

A magyar válogatott csoportmásodikként a 29–32. helyén végez majd a Nemzetek Ligája abszolút sorrendjében (a hétfői és a keddi mérkőzések előtt a 31. helyen áll a nem hivatalos listán), még nem dőlt el, hogy az Eb-selejtezők sorsolásán ez 3. vagy 4. kalapot ér majd.

Ami a Nemzetek Ligája 2020. tavaszi rájátszását illeti, abban biztosan 16 csapat vesz majd részt; alapesetben minden ligában a négy csoportgyőztes. (Az A-liga 2019-es szuperdöntőjének semmi köze sincs az Eb-kvalifikációhoz.) Csakhogy addigra véget érnek a 2020-as Európa-bajnokság selejtezői, amelyekből húsz csapat kivívja az Eb-szereplés lehetőségét – azaz működésbe lép az NL-playoff korántsem egyszerű feltöltési mechanizmusa, amelynek fő szabályai a következők:

• ha egy NL-csoportelső Eb-kvótát szerez az Eb-selejtezőkön, akkor a saját ligáján belüli válogatott kerül a playoff mezőnyébe;

• ha a ligák valamelyikében négynél kevesebb Eb-kvóta nélküli csapat marad a playoffra, akkor a Nemzetek Ligája abszolút sorrendjét figyelembe véve töltik fel a mezőnyt, kétféleképpen:

ha van az adott liga kiinduló playoffmezőnyében csoportelső, akkor az eggyel gyengébb liga playoffra jogot nem szerző legerősebb csapatával (vagyis A-ligás csapatot nem sorolhatnak alsóbb ligás csoportelső mellé);
ha az adott liga kiinduló playoffmezőnyében nincs csoportelső, akkor az abszolút sorrend következő, playoffra jogot nem szerző legerősebb csapatával (vagyis például ha a B-ligából három csapat kivételével mindegyik kvótát szerez az Eb-selejtezőn, de egyik sem NL-csoportelső, akkor mellé odakerülhet egy A-ligás nem csoportelső).

Mit jelent ez magyar szemszögből a gyakorlatban?

A D-ligának mindenképpen jut négy hely a 16 csapatos NL-playoffban, úgyhogy őket vegyük ki a számításból; marad 12 kiadó playoffhely.

Ha az Eb-selejtezőkön érvényesül a papírforma, akkor a 20 Eb-kvóta az A- és a B-liga húsz csapatának jut. Ez esetben a 24 csapatból négy marad versenyben a playoffra, négy helyet pedig – az abszolút sorrend alapján – feltöltenek a következő, azaz a C jelű ligából, és ebben a négy csapatban mindenképpen ott lenne a magyar válogatott, tekintve, hogy a C-liga csoportelsőit a versenykiírás értelmében nem léptetik feljebb, mert büntetéssel érne fel számukra, ha papíron erősebb csapattal kellene mérkőzniük a playoffban.

Fontos, hogy a feltöltést alulról kezdik, azaz előbb kerülhetünk a C-liga rájátszásába, mint a B-ébe.

A teória természetesen megdőlhet – ehhez az kell, hogy boruljon a papírforma, és a Nemzetek Ligája abszolút sorrendjében a 32. helynél lejjebb végző válogatottak közül legalább egy sikerrel vívja meg az Eb-selejtezőket. De ennek a részleteit egyelőre korai lenne modellezni.

Sőt, ha a magyar válogatott a hagyományos selejtezőn keresztül kivívja szereplését a kontinensviadalon, nem is nagyon kellene.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik