„Nem szerethető, hanem eredményes válogatott kell”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.20. 17:13
null
A szakma támogatja Pintér Attilát (Fotó: Szabó Miklós – archív)
A magyar szakma is meglepődött azon, hogy Pintér Attilát nevezték ki a magyar válogatott szövetségi kapitányának, de a Nemzeti Sport által megkérdezett edzők és labdarúgók derűlátóan tekintenek az új éra elé.

A megkérdezett magyar szakemberek szerint a szakma sikere, hogy hazai edzőt választottak.

„Kissé váratlan, hogy Pintér Attila ülhet a kispadra, hiszen úgy lehetett hallani, holland edző kezébe adják az irányítást – mondta Csank János korábbi szövetségi kapitány. – Karrierépítés szempontjából jó döntés született, hiszen Attila a megyei osztálytól az NB I-ig vitte, bajnok és kupagyőztes edző, korábbi válogatott labdarúgó. Örülök, hogy magyar edző kapott lehetőséget. A lebonyolítás kedvező, jó az esély arra, hogy kijussunk a következő Európa-bajnokságra. Pintér ismeri az NB I-es mezőnyt, lehet, hogy olyan, idehaza futballozó játékos is meghívót kap majd, aki »kivált« egy légióst – de semmivel sem gyengül a csapat… Hangsúlyozom, örülök, hogy magyar tréner kapott lehetőséget.”

SZAVAZÁS

Meddig juthat Pintér Attilával a válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkön?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Rendkívül örülök, hogy Pintér Attilára esett a választás, idehaza jobb szakembert nem is lehetett volna választani. Nekünk, klubedzőknek az lesz a legfőbb feladatunk, hogy felkészült játékosokat neveljünk, s adjunk a keze alá – fogalmazott Tóth Bálint, a Lombard Pápa vezetőedzője. – Összefogásra van szükség! Jó ötletekkel állt elő a szakember. Biztosan lesznek majd okos emberek, akik azt mondják, miért Pintér Attila lett a szövetségi kapitány, találnak majd valamilyen hibát – maradjunk annyiban, tökéletes ember nem létezik. Fontos, ha jól szerepel a válogatott, akkor a fiatal magyar edzők lehetőséget kaphatnak külföldön is. Ki kell emelni, hogy nem szerethető, hanem eredményes csapat kell! Ha jól szerepel, csak akkor lesz szerethető…”

„Örülök, hogy magyar edzőt választott az MLSZ, mert az elmúlt években sok fiatal került a nemzeti válogatott közelébe, őket ismeri az új kapitány, és szerintem lehet is velük kezdeni valamit – mondta Garami József, az MTK vezetőedzője. – Pintér Attila ismeri a mezőnyt, a légiósok szerepével is tisztában van, és ha valakivel nincs közvetlen kapcsolata, lesz ideje tapasztalatokat szerezni. Ő is volt válogatott, ismeri a közeget, ismeri azt a világot, ahol dolgoznia kell, és ez jó, mert egy külföldi edzőnek több időre lett volna szüksége, hogy kiismerje magát. Az edzőt az eredményei minősítik, és Pintér Attila jó eredményeket ért el.”

SZAVAZÁS

Ön szerint jó döntés Pintér Attila kinevezése magyar szövetségi kapitánynak?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Győri ETO játékosai is meglepődtek azon, hogy eddigi edzőjüket választották meg kapitánynak, semmi jelét nem látták annak, hogy Pintér távozna a klubtól.

„Mi tagadás, meglepődtem a hír hallatán… Mindenhol csak azt lehetett hallani és olvasni, hogy külföldi kapitány érkezik. Pintér Attila jó választás, hiszen felkészült, kiváló edző. Nem kérdés, szépen, fokozatosan lépeget előre a ranglétrán, hiszen a megyei osztálytól kezdve az NB I-en át mindenhol dolgozott. Bajnokcsapatot faragott az ETO-ból is, ez azért sok mindent elárul – mondta Varga Roland, az ETO csatára. – Nem tudom, hogy nőttek-e az esélyeim a tekintetben, hogy meghívót kapok-e a nemzeti csapatba vagy sem, de nem hiszem, hogy számítana bármit is, hogy együtt dolgoztunk. A lényeg a teljesítmény, ha sorra rúgom a gólokat, akkor kaphatok meghívót, ha nem, akkor nem… Ennyire egyszerű.”

„Nagyon meglepődtem, amikor meghallottam, hogy Pintér Attilát választották szövetségi kapitánynak, hiszen csak külföldi edzőket emlegettek lehetséges befutóként. Azért is lepett meg, mert semmi előjele nem volt, az ETO-nál semmit sem lehetett hallani – árulta el Lipták Zoltán, az ETO 14-szeres válogatott középhátvédje. – Nyugodtan kijelenthetem, jó edző ül le a válogatott kispadjára. Nagyon kevés olyan szakemberrel dolgoztam együtt, aki annyira felkészült lenne, mint Pintér Attila. Nemcsak a saját futballistáit, hanem az ellenfél játékosait is alaposan feltérképezi, ismeri. Biztos vagyok benne, semmilyen előnyt nem jelent, hogy együtt dolgoztunk, csak azért nem hívna be. Ismerem, nála kivételezés nem létezik – csak a produkció számít.”

Juhász Roland szerint mindegy, ki a kapitány, a játékosoknak így is, úgy is hajtaniuk kell, hogy ha a válogatottba akarnak kerülni.

„Meglepődtem a hír hallatán, hiszen két hónapja mást sem hallottam, csak azt, hogy külföldi kapitány kell ide. Ám ha ez a döntés született, biztosan megvannak az okai – mondta a Videoton játékosa. – Pintér Attilával nem dolgoztam, a Kuvait elleni, győri meccs előtt beszélgettünk néhány percet, ellenfélként mostanában találkoztam vele. Hogy meghív-e? Nyilván vannak elképzelései, de a kapitány személyétől függetlenül mindig úgy akartam dolgozni, próbáltam úgy teljesíteni, hogy meghívót kapjak, ezután sem lesz másként.”

„Nem az én dolgom megítélni, jó döntést hozott-e a szövetség, de azt tudom, hogy Pintér Attila szorgalmas ember, akar tanulni, fejlődni. A fiatal edzőgeneráció tagjai közül ő vezetett bajnokcsapatot, kupagyőztest, vannak eredményei – fogalmazott Dárdai Pál, a Hertha BSC utánpótlás-edzője. – Ha már kinevezték, akkor az a lényeg, hogy mindenki segítse a munkáját. Ám a legfontosabb, hogy megszervezzük, ki és hogyan foglalkozik a gyerekekkel négy és nyolcéves koruk, valamint nyolc és tizenkettő között – ott dől el, lesznek-e futballistáink.”

„Ha már magyar edző mellett döntött a szövetség, szerintem Pintér Attila megérdemli a bizalmat – vélekedett Fischer Pál, az FTC egykori támadója, Pintér Attila játékostársa. – Kétszeres bajnok, volt kupagyőztes csapat edzője, ambiciózus ember. Keménykezű, de játékospárti szakvezető, aki a futballistáiért mindent megtesz, ezért remélem, ők is mindent megtesznek érte. Nem vagyok biztos abban, hogy külföldi edzővel jobban járt volna a válogatott.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik