KŐFALVI DÁNIEL (BÁZEL) 2017.10.06 13:04 Frissítve: 2017.10.06 13:17

„Nem az a baj, hogy nem itt születtek, hanem, hogy a himnuszt sem éneklik!”

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton világbajnoki selejtezőt játszik Svájccal Bázelben. És bár az eredmények alapján azt hihetnénk, itt kolbászból és focilabdából van a kerítés, azért akadnak problémák…

Azért Svájcban sem minden tökéletes (Fotó: AFP)

 

A svájci válogatott 2016 júniusa óta, azaz az Európa-bajnokság nyolcaddöntője óta mindegyik találkozóját megnyerte.

Feltételeznénk, ilyen eredmények mellett az sem zavarna senkit, ha zöld nyulak futballoznának a címeres mezben, a közvéleményt azonban – az immár kilenc győzelmet számláló sorozat ellenére is – aggasztja valami: az, hogy ez a svájci válogatott nem is igazán svájci.

A legutóbbi, Lettország ellen 3–0-ra megnyert találkozón a kezdőcsapatban öt olyan játékos volt, aki nem Svájcban született. Név szerint: Johan Djourou (Abidjan – Elefántcsontpart), Valon Behrami (Kosovska Mitrovica – Koszovó), Blerim Dzemaili (Tetovo – Macedónia), Xherdan Shaqiri (Gjilan – Koszovó), valamint Admir Mehmedi (Gosztivar – Macedónia).

És akkor nem említettük még például a spanyol és chilei szülőktől származó Ricardo Rodríguezt vagy épp Haris Seferovicot, aki bosnyák szülők gyermeke. A hab a tortán pedig a szövetségi kapitány, Vladimir Petkovic, aki Szarajevóban született.

Ez önmagában talán nem is jelentene olyan nagy problémát, ha a játékosok elhitetnék a szurkolókkal, szívüket-lelküket adnák a címeres mezért, és hazájukért. Ez azonban nem mindig van így…

„A legnagyobb problémát nem az jelenti, hogy nem itt születtek a játékosok. Ez talán senkit sem zavarna, hiszen Svájc már régóta egy multikulturális ország. Ami kiveri a biztosítékot a szurkolóknál, az az, hogy vannak futballisták, akik még a himnuszunkat sem hajlandóak elénekelni a találkozók előtt…” – mondta a Nemzeti Sport Online kérdésére Andreas Böni, a svájci Blick sportújságírója.A szurkolók ráadásul attól sem repesnek a boldogságtól, hogy bár egy nemzeti együttesről van szó, az edzéseken és az öltözőkben sincs egységes nyelv, németül, angolul, olaszul, franciául és szerbül is lehet hallani mondatokat.

De ha ekkora a „széthúzás”, hogy lehet mégis ilyen sikeres a csapat? Amellett persze, hogy tele van fantasztikus futballistákkal a keret…

A megoldást pont a már említett kapitány, Vladimir Petkovic jelenti.

A szövetségi kapitány a kulcs (Fotó: AFP)

„Petkovic tényleg mindent megtesz azért, hogy ez a csapat összekovácsolódjon, és meglegyen az összhang. Hat nyelven beszél, így mindegyik játékossal meg tudja értetni magát. Arról pedig gondoskodik, hogy a csapaton belüli klikkek ne húzzanak túlságosan szét. Amióta ő vezeti a válogatottat, kötelezővé tette például, hogy a vacsorát mindig közösen fogyasszák el egy nagy asztalnál. És hogy mindenki beszélgessen mindenkivel, sosem ülhet le ugyanarra a helyre egy játékos” – árulta el a titkot Eva Tedesco, a svájci 20 Minuten sportújságírója.

És hogy mire számítanak ellenünk a svájciak? Vérre és verejtékre…

„Pontosan emlékszik minden svájci, milyen nehéz meccset nyert meg a csapat legutóbb Budapesten. Tudjuk, hogy a magyarok jóval erősebbek, mint azt a ranglistán elfoglalt helyük mutatja. Természetesen a cél az, hogy a csapat folytatni tudja a győzelmi sorozatot, de ha a nyolcvanötödik percben döntetlen az állás, nem fogunk tíz emberrel támadni, az biztos…” – értettek egyet a svájci újságírók, akik Gulácsi Pétert és Szalai Ádámot tartják a nemzeti tizenegyünk legerősebb pontjának.

És zárásként jöjjön a kérdés, amit nem lehet elkerülni: mitől jobb ez a svájci csapat a magyarnál?

„Egyszerűen jobb csapatokban edződnek a játékosaink, nincs ebben semmi titok ezen kívül. Angliában, Németországban és Olaszországban tanulták a futballt, ami meg is látszik a csapaton!” – foglalták össze a helyzetet a svájci szakértők.

A Svájc és Feröer ellen készülő  24-es magyar keret tagjai
Kapusok: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila* (Videoton FC), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon FCO – Franciaország), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs* (al-Vahda – Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest FC), Pátkai Máté (Videoton FC), Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK)
*Eltiltás miatt Svájc ellen nem játszhat.

VB 2018, EURÓPAI SELEJTEZŐK
B-CSOPORT, 9. FORDULÓ
2017. október 7., szombat
18.00: Feröer–Lettország
20.45: Svájc–Magyarország

20.45: Andorra–Portugália

10. FORDULÓ
2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 8 8 18–  3 +15  24
2. Portugália 8 7 1 28–  4 +24  21
3. MAGYARORSZÁG 8 3 1 4 11–  9   +2  10
4. Feröer 8 2 2 4   4–15 –11    8
5. Andorra 8 1 1 6   2–17 –15    4
6. Lettország 8 1 7   3–18 –15    3

 

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.16 23:17:43

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Persze létezik az az opció, hogy Storck kapitányi pályafutása véget ér, de sportigazgatói tisztségét megőrzi. Általános vezetéselméleti igazság, hogy ha valaki valahol csúcsmenedzser volt, ott később főportási minőségében ritkán érzi jól magát.

2017.10.16 08:15:22

Magyar válogatott BORBOLA BENCE

Amennyiben a szövetségi kapitánynak, illetve sportigazgatónak távozni kell, sokan követhetik.

2017.10.15 23:08:38

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Bocsánat, hogy ismét jogászkodom, de ez szerződés kérdése. Jobb helyeken a megállapodásban kikötnek némi eredménykényszert, mondjuk, ha a futballcsapat három-négy-öt fordulón át a tabella alsó felében vergődik, a munkáltató felmondhat a szakvezetőnek. Szándékosan nem válogatott példát hoztam, ne adj’ isten a megszerzendő pontok számát említve, a kérdés ugyanis általánosítható.

2017.10.14 22:57:48

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Téged vigasztal, hogy velünk együtt lemaradt a futball-világbajnokságról Románia, Szlovákia, Ausztria, Bulgária, Csehország és Ukrajna? Neked könnyebb ettől a lelked, hogy lám, nekik sem sikerült? Én inkább azt kérdezem: mitől ilyen jók a lengyelek? Valahogy nekik az utóbbi időben mindig összejön.

2017.10.14 00:10:42

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Talán érdemes visszatérni az egyszer már bevált ötlethez.