„Nem az a baj, hogy nem itt születtek, hanem, hogy a himnuszt sem éneklik!”

KŐFALVI DÁNIEL (BÁZEL)KŐFALVI DÁNIEL (BÁZEL)
Vágólapra másolva!
2017.10.06. 13:04
null
Azért Svájcban sem minden tökéletes (Fotó: AFP)
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton világbajnoki selejtezőt játszik Svájccal Bázelben. És bár az eredmények alapján azt hihetnénk, itt kolbászból és focilabdából van a kerítés, azért akadnak problémák…

A svájci válogatott 2016 júniusa óta, azaz az Európa-bajnokság nyolcaddöntője óta mindegyik találkozóját megnyerte.

Feltételeznénk, ilyen eredmények mellett az sem zavarna senkit, ha zöld nyulak futballoznának a címeres mezben, a közvéleményt azonban – az immár kilenc győzelmet számláló sorozat ellenére is – aggasztja valami: az, hogy ez a svájci válogatott nem is igazán svájci.

A legutóbbi, Lettország ellen 3–0-ra megnyert találkozón a kezdőcsapatban öt olyan játékos volt, aki nem Svájcban született. Név szerint: Johan Djourou (Abidjan – Elefántcsontpart), Valon Behrami (Kosovska Mitrovica – Koszovó), Blerim Dzemaili (Tetovo – Macedónia), Xherdan Shaqiri (Gjilan – Koszovó), valamint Admir Mehmedi (Gosztivar – Macedónia).

És akkor nem említettük még például a spanyol és chilei szülőktől származó Ricardo Rodríguezt vagy épp Haris Seferovicot, aki bosnyák szülők gyermeke. A hab a tortán pedig a szövetségi kapitány, Vladimir Petkovic, aki Szarajevóban született.

Ez önmagában talán nem is jelentene olyan nagy problémát, ha a játékosok elhitetnék a szurkolókkal, szívüket-lelküket adnák a címeres mezért, és hazájukért. Ez azonban nem mindig van így…

„A legnagyobb problémát nem az jelenti, hogy nem itt születtek a játékosok. Ez talán senkit sem zavarna, hiszen Svájc már régóta egy multikulturális ország. Ami kiveri a biztosítékot a szurkolóknál, az az, hogy vannak futballisták, akik még a himnuszunkat sem hajlandóak elénekelni a találkozók előtt…” – mondta a Nemzeti Sport Online kérdésére Andreas Böni, a svájci Blick sportújságírója.



A szurkolók ráadásul attól sem repesnek a boldogságtól, hogy bár egy nemzeti együttesről van szó, az edzéseken és az öltözőkben sincs egységes nyelv, németül, angolul, olaszul, franciául és szerbül is lehet hallani mondatokat.

De ha ekkora a „széthúzás”, hogy lehet mégis ilyen sikeres a csapat? Amellett persze, hogy tele van fantasztikus futballistákkal a keret…

A megoldást pont a már említett kapitány, Vladimir Petkovic jelenti.

A szövetségi kapitány a kulcs (Fotó: AFP)
A szövetségi kapitány a kulcs (Fotó: AFP)

„Petkovic tényleg mindent megtesz azért, hogy ez a csapat összekovácsolódjon, és meglegyen az összhang. Hat nyelven beszél, így mindegyik játékossal meg tudja értetni magát. Arról pedig gondoskodik, hogy a csapaton belüli klikkek ne húzzanak túlságosan szét. Amióta ő vezeti a válogatottat, kötelezővé tette például, hogy a vacsorát mindig közösen fogyasszák el egy nagy asztalnál. És hogy mindenki beszélgessen mindenkivel, sosem ülhet le ugyanarra a helyre egy játékos” – árulta el a titkot Eva Tedesco, a svájci 20 Minuten sportújságírója.

És hogy mire számítanak ellenünk a svájciak? Vérre és verejtékre…

„Pontosan emlékszik minden svájci, milyen nehéz meccset nyert meg a csapat legutóbb Budapesten. Tudjuk, hogy a magyarok jóval erősebbek, mint azt a ranglistán elfoglalt helyük mutatja. Természetesen a cél az, hogy a csapat folytatni tudja a győzelmi sorozatot, de ha a nyolcvanötödik percben döntetlen az állás, nem fogunk tíz emberrel támadni, az biztos…” – értettek egyet a svájci újságírók, akik Gulácsi Pétert és Szalai Ádámot tartják a nemzeti tizenegyünk legerősebb pontjának.

És zárásként jöjjön a kérdés, amit nem lehet elkerülni: mitől jobb ez a svájci csapat a magyarnál?

„Egyszerűen jobb csapatokban edződnek a játékosaink, nincs ebben semmi titok ezen kívül. Angliában, Németországban és Olaszországban tanulták a futballt, ami meg is látszik a csapaton!” – foglalták össze a helyzetet a svájci szakértők.

A Svájc és Feröer ellen készülő 24-es magyar keret tagjai
Kapusok: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila* (Videoton FC), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon FCO – Franciaország), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs* (al-Vahda – Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest FC), Pátkai Máté (Videoton FC), Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK)
*Eltiltás miatt Svájc ellen nem játszhat.

VB 2018, EURÓPAI SELEJTEZŐK
B-CSOPORT, 9. FORDULÓ
2017. október 7., szombat
18.00: Feröer–Lettország
20.45: Svájc–Magyarország

20.45: Andorra–Portugália

10. FORDULÓ
2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 8 8 18– 3 +15 24
2. Portugália 8 7 1 28– 4 +24 21
3. MAGYARORSZÁG 8 3 1 4 11– 9 +2 10
4. Feröer 8 2 2 4 4–15 –11 8
5. Andorra 8 1 1 6 2–17 –15 4
6. Lettország 8 1 7 3–18 –15 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik