MLSZ: A nézőszámon képtelenség egyik napról a másikra változtatni – Storck

Vágólapra másolva!
2015.12.05. 08:27
null
Storck csapata jövő vasárnaptól már az Eb-re készül (Fotó: Reviczky Zsolt)
Bernd Storck szövetségi kapitány szerint még rengeteg munka vár a magyar labdarúgásra és azon belül a klubokra ahhoz, hogy előre tudjanak lépni. A német szakember a Nemzeti Sportnak beszélt arról is, miket tervez annak érdekében, hogy a télen ne üljenek le a játékosai.

 

– Milyennek értékelné most, néhány héttel a sikeres pótselejtező után a labdarúgásunkat övező hangulatot? Enyhült az eufória?
– A szurkolók még most is megállítanak időnként az utcán – válaszolta Bernd Storck szövetségi kapitány. – Nagyon lelkesek és derűlátók. Örülnek a sikernek, köszönetüket fejezik ki érte, amelyet természetesen tolmácsolok a labdarúgóknak, akik kiharcolták az Eb-szereplést.

– Ugyanakkor az emberek lelkesedése cseppet sem tükröződik a hazai bajnokik látogatottságán.
Ezen sajnos képtelenség egyik napról a másikra változtatni. Nem szabad abból kiindulni, hogy mivel a válogatott kijutott Franciaországba, rögtön megtelnek a lelátók. A nézők visszacsábításáért tenni kell. Ez egy folyamat része, így e téren is rengeteg munka vár a magyar klubokra. Színvonalas játékra, nemzetközi porondon is eredményes csapatokra van szükség. A válogatott jó példával jár elöl, a kluboknak is erre az útra kell lépniük. Bizakodással tölt el, hogy a válogatott labdarúgói papíron erősebbnek tartott együttesekkel is felvették a versenyt. Bebizonyosodott hát, jó játékosaink, sőt fejlődőképes, fiatal futballistáink vannak. Márpedig erre építhetünk.

– Válogatottunk a rekordot jelentő huszadik helyre ugrott előre a FIFA világranglistáján. Érdemes ennek nagy jelentőséget tulajdonítani?
– A rangsor azt mutatja, hogy Magyarország visszatért a futball világtérképére, túlértékelni azonban nem szabad. A mostani helyezésünk pillanatfelvétel csupán. Azt mutatja ugyanakkor, hogy a sportág fejlődik. Az eredmények nem hazudnak.

– Vagyis ez egy jel?
– Annak a jele, hogy játékosaink igenis versenyképesek. A válogatott ráadásul igazolta, hogy a futballban nincs lehetetlen. De ez nem az én érdemem, ne feledjük el, hogy Dárdai Pál indította el a folyamatot.

– S bizonyította, hogy csak sok-sok munkával lehet egyről a kettőre jutni.
– Valamint bizalommal, önbizalommal, bátorsággal és csapategységgel. Ezek mind a siker összetevői. Norvégia ellen olyan csapatot láthattunk a pályán, amelynek tagjai mindent beleadtak egymásért és céljaink eléréséért. Remélem, ez a szellemiség átragad a klubcsapatokra.

– Csakhogy még két forduló, és az élvonal hosszú-hosszú téli álomra szenderül…
– A jövőben érdemes lenne ezen változtatni. Decemberben kicsit még ráhúzhatnának a csapatok, a tavaszi újrakezdéssel sem kellene február közepéig várni. A szövetségben már szóba került a menetrend átszabása, szervezés kérdése az egész, de ehhez az is kell, hogy valamennyi stadionban fűthető legyen a pálya. Reményeink szerint a létesítmények fejlesztésével párhuzamban ez kétezer-tizenhéttől előírás lehet.

– Melyek az elképzelései a sokáig tartó bajnoki szünetre?
– Az élet nem állhat meg. Jövő vasárnaptól négynapos edzőtábort tartunk Telkiben néhány, de nem túl sok nagyválogatottal, továbbá olyan játékosok részvételével, akikben látunk fantáziát, lehetőséget. Olyan fiatalok remélhetnek meghívót, akik korábban szerepet kaptak az utánpótlás-válogatottakban – sőt olyanokra is számítok, akik tagjai voltak a kétezer-kilencben világbajnoki bronzérmet szerző együttesnek.

– Mondana néhány nevet?
– Majd vasárnap kihirdetem a keretet. Kétségkívül lesznek meglepetések, elvégre helyet kapnak benne hazai és külföldön szereplő labdarúgók is, akiket szeretnék jobban szemügyre venni, és akiket szeretnék a segítőimnek, Andreas Möllernek, valamint Holger Gehrkének is megmutatni. Ez azt jelzi a játékosoknak, hogy fiúk, figyelünk titeket, senkit sem felejtettünk el! Akik ott akarnak lenni Franciaországban, most összeszorított foggal kell hogy dolgozzanak. Nem ereszthetnek le a hosszú téli szünetben sem, egy profi ilyet nem engedhet meg magának. Meg kell csinálniuk a házi feladatukat, amelyet az edzőjük kiadott. Valamennyien dolgoznak a klubjaikkal, és megkapják az egyéni felkészülési tervüket, hogy pontosan tudják, mit kell tenniük a szünidőben.

MIRE SZÁMÍT BERND STORCK A SORSOLÁSON? SZÍVESEN JÁTSZANA-E A NÉMETEKKEL? MIT KÍVÁN 2016-RA? MIRŐL BESZÉLGETNEK DÁRDAI PÁLLAL? A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik