THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2020.01.01 23:54 Frissítve: 2020.01.02 06:22

Mindent véd – Thury Gábor jegyzete

 

A Gulácsi Péterrel készült interjút elolvasva rögtön az jutott eszembe: ha számos alkalommal azon dühöngünk, rendre a celebek tolakodnak a közbeszédbe, most végre itt az alkalom, hogy kijelentsük, az RB Leipzig 29 éves kapusa példakép. Tudom, így a szilveszteri mámor után nem illő ilyen „régi vágású” szöveggel előhozakodni, de azt mondom, igenis szükséges.

 
Sikerült hozzátennem a csapat szerepléséhez – Gulácsi Péter

A cikk kapcsán az is eszembe jutott, hogy Gulát alig több mint öt évvel ezelőtt nem hívta meg a válogatott keretbe az akkori szövetségi kapitány, Dárdai Pál. Mellőzésének prózai oka volt: az akkor még az RB Salzburg kapuját védő futballista melanómaveszély miatt szorult ki időlegesen a legjobbak közül, ráadásul nem sokkal azt követően, hogy az Észak-Írország elleni budapesti Eb-selejtezőn ő védett a magyar csapatban. Javaslom, Gulácsi meredeken felfelé ívelő karrierjében ne csak arra emlékezzünk, hogy a 2009-es U20-as vb bronzmérkőzésén Costa Rica ellen három tizenegyest is hárított, hanem erre az egészségügyi epizódra is, amelyet aztán – stílszerűen szólva – sikeresen kivédett.

Gulácsi pályafutása sikertörténet. Már a feltörekvő RB Leipzig játékosaként szerepelt a franciaországi Eb-n, s ami a legfontosabb, azt követően zökkenőmentesen vette át a kapuban szinte pótolhatatlannak vélt Király Gábor szerepét – remélhetően egyre inkább az öltözői hierarchiában is ezt teszi. Ehhez az alapot a Bundesligában nyújtott teljesítménye adja, hiszen a Kicker osztályzatai alapján a bajnokság legjobb játékosának választották, s ami talán ennél is mértékadóbb értékelés: a futballisták szavazata alapján ő lett a legjobb kapus. S ha azt vesszük, hogy a lipcseiek a tavasszal döntőt játszottak a Német Kupában, az őszi szezon után vezetik a tabellát, továbbá csoportelsőként jutottak a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába, szakmailag csupán egy kérdés marad: a papíron Európa legjobb 16 csapatához tartozó Leipzig próféta lesz-e saját hazájában, azaz megnyeri-e a bajnokságot? Ezt még akkor is fel kell vetni, ha tudjuk, a Bayern és a Dortmund hullámzó teljesítménye a tavaszra kiegyenesedhet, és Julian Nagelsmann vezetőedző (mikor lesz nekünk, magyaroknak hozzá hasonló trénerünk?) erősen kritikus – szerinte csapata játéka még nem hasonlít a Bundesliga-aranyérmes futballjára…

A Gulácsi Péterrel készült interjúból az is kiderül, a pályán elért sikerekhez elengedhetetlenül fontos a megnyugtató családi háttér – a kapusnak tavaly fia született –, van hol feltöltődnie a folyamatos eredménykényszer szorításában. Egyszerű ez: kiváló szakmai előmenetel családi támogatással.

Így mindent ki lehet védeni.

2020.02.27 11:31:12

Magyar válogatott P. K.

Az Aston Villa fiatal támadója a negatív légkör miatt nem kíván szerepelni a bolgár válogatottban.

2020.02.24 18:49:13

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR, ZOMBORI ANDRÁS

AZ MLSZ életműdíjasa szerint Törőcsik Andrásnak Maradonánál is jobb képességei voltak, a mai hazai edzők közül Kuttor Attilát emeli ki.

2020.02.21 23:01:18

Magyar válogatott L. P. I.

2020.02.21 00:14:59

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Egy kulcspozícióban biztosan jobbak vagyunk a bolgároknál.

2020.02.20 23:49:59

Magyar válogatott S. T. J.