Mennyit tenne az Eb-győzelmünkre? Milyen rituáléja van? – Storck válaszolt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.16. 12:06
null
Bernd Storck a Nemzeti Sport szerkesztőségében járt és a szurkolók kérdéseire válaszolt (Fotók: Hegedüs Gábor)
Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sport szerkesztőségének vendége volt szerdán és a szurkolók kérdéseire válaszolt. A német szakember több témát is érintett, szóba került a válogatott esélye az Európa-bajnokságon, Nikolics Nemanja helyzete, valamint az is, van-e valamilyen rituáléja a mérkőzések előtt.

– Engedje meg, hogy harmincéves szurkolóként köszönetet mondjak Önnek és a csapatnak azért, amire már bevallom, nem is számítottam – hogy kijutunk a válogatottal valamelyik világversenyre. Nem szégyellem bevallani: zokogtam a lefújást követően. Önben milyen érzések kavarogtak akkor, és hogyan éli meg azóta a napokat? Tudatosult-e már, hogy mit is értek el? (Németh László)
– Egy álom vált valóra az egész nemzet számára – azoknak is, akik nem feltétlenül futballrajongók. Örülök, hogy ehhez hozzájárulhattam – válaszolt Bernd Storck. – Történelmet írtunk, negyvennégy év után ismét Európa-bajnokságon vehetünk részt. Büszke vagyok a csapatra és mindenkire, aki ebben segítséget nyújtott – a válogatott kitűnően teljesített. Megszólítanak az utcán, gratulálnak, sok szerencsét kívánnak, nagyon barátságosak az emberek. Nincs megállás, ez volt az első lépés a helyes irányba – nem dőlhetünk hátra, továbbra is dolgoznunk kell. A tornára kezdődik a felkészülés, de már a vb-selejtezőkre is gondolnunk kell.

– Mi volt a legszebb fiatalkori focis élménye, amire mindig szívesen gondol vissza? (Hegedüs Fanny)
– Az utcán kezdtem el futballozni, még nem mehettem el klubhoz. A szüleim azt mondták, hogy előbb tanuljak, aztán mehetek el egyesülethez. Nagyon boldog és büszke voltam, amikor először egy klubhoz kerültem. Középcsatár voltam, később lettem csak védő. Nagy sikerként éltem meg, amikor meghívtak – nagyon rövid idő alatt – a városi kiválasztóra, és utána játszhattam is ebben a csapatban.

– Mikor határozta el, hogy edző szeretne lenni? Volt-e a játékosok és az edzők közül példaképe? Ha igen, kik? (Bánhelyi Gábor)
– Rögtön azután, ahogy a futballcipőmet szögre kellett akasztanom, huszonhét évesen. Azonnal tanulmányokat kezdtem – közgazdaságtant tanultam, és ezzel egy időben jelentkeztem az A-licences tanfolyamra is. Olyan tapasztalatokat szereztem, hogy ezt követően biztosra vettem már: edzői pályára kerülök. Játékosként, védőként Karlheinz Förster volt a példaképem. Kemény, de sportszerű játékos volt, fair, nagyszerű futballista. Edzőként Ottmar Hitzfeld, akinél a gyakorlatomat töltöttem. Később, amikor edzőként dolgoztam, lehetőségem volt Carlo Ancelotti edzéseit, munkáját is megfigyelni. Rengeteget tanultam, sok tapasztalatot szereztem, ezek pedig továbbvittek az utamon.

– Először is szeretnék gratulálni a kijutáshoz! Mit gondol, miért van az, hogy a fiatal magyar labdarúgók 19-20 éves korukig versenyképesek tudnak lenni, majd az ezt követő években rohamosan érezhetővé válik a leszakadás? (Hesz Csaba)
– Nagyon tehetséges játékosaink vannak, meg kell bíznunk bennük, játszatni kell őket, de a legfontosabb, hogy folyamatosan, egyénileg foglalkozzunk velük, képezzük őket. Érezniük kell azt, hogy bízunk bennük. Korábban a fiatal játékosok jóval kevesebb lehetőséghez jutottak a bajnokságban, ám amióta az új rendszerben a szövetség támogatja a szerepeltetésüket, jóval több játéklehetőséget kapnak, és ez a kulcs.

– Mi alapján kerül be egy adott játékos az Európa-bajnokságra utazó keretbe? (Kiss Olivér) Mi a legfontosabb tényező, amivel bekerülhet játékos az Eb-re utazó csapatba? (Sándor Szalay) Milyen szempontokat vesz figyelembe az NB I-es találkozókon a szóba jövő játékosok beválogatásánál? (Oláh Ambrus)
– Nincs sok lehetőség nagy változtatásokra. A keret összeállításával viszont már nemcsak az Európa-bajnokságra, hanem a világbajnoki selejtezőkre is tekintettel kell lenni. A labdarúgóknak rendszeresen kell játszaniuk a klubjukban, folyamatosan játékban kell lenniük. Természetesen jó teljesítménnyel kell előrukkolniuk, hogy az edzőjük – és persze a szövetségi kapitány – is elégedett legyen.

– Reálisan gondolkodva mennyi időre lehet szükség ahhoz, hogy átalakítva az utánpótlás-képzésünket, legalábbis Albánia vagy Izland szintjén „exportáljunk” futballistákat a nyugati bajnokságokba? (Orosz Tamás)
– A sikeres futballnemzetekhez kell most igazodnunk – mint például Németország, amely 2000-ben kezdte az átszervezést futballjában. Hazámban teljesen átszervezték az utánpótlást, új akadémiai rendszert hoztak létre, meghatározták, hogyan kell a korhoz igazodó edzéseket tartani, magasan képzett edzőkkel. Tíz évre szükség van.

– Ön szerint mi az, amiben a válogatottnak a hátralevő időben a legtöbbet kell fejlődnie? (Dániel Balázs)
– Sok területen. Még nem értünk célba. A cél, hogy ez ne rövid távú siker legyen, tovább kell fejlődnünk, különösen erőnléti területen, illetve különleges taktikai területeken is. Technikailag jól képzett játékosaink vannak, és úgy érzem, mentálisan is sokat lépett előre a társaság, főleg a pótselejtező sikeres megvívása miatt. Ebben segíthetnek a felkészülési mérkőzések, ezért választottam nehéz ellenfeleket – segítenek nekünk speciálisan felkészülni az Eb-re.

– A horvátok szövetségi kapitánya a legerősebb kerettel érkezik Magyarországra, szerinte az Eb előtt már nincs szükség kísérletezésre. Meglátásom szerint a tavaszi meccseinken nekünk is főleg azokkal lenne érdemes csiszolni a csapatjátékot, akikre várhatóan számít a kontinensviadalon. Önnek mi erről a véleménye? (Oláh Ferenc)
– Kísérletezésre nekem sincs túl sok időm, ebben igazat adok horvát kollégámnak. Olyan nagy meglepetések nem lesznek a keret kijelölésében. Van még néhány olyan fiatal játékos, aki később szerepet kaphat, de most még az U21-ben, éles mérkőzésen gyűjtheti a tapasztalatokat. Nagyon elégedett vagyok a kerettel, de sosem zárható ki, hogy lesz meglepetés.

Storck nálunk járt

Bernd Storck sztárcset

Posted by Nemzeti Sport Online on Wednesday, March 16, 2016

– Melyik topcsapat játéka tetszik a legjobban önnek? (Kacs János)
– Van egy-kettő, amelyik nagyon tetszik. A német élvonal két élcsapata, a Bayern München és a Borussia Dortmund egyértelmű választás. Tetszik a Hertha BSC is, nagyon sokat lépett előre, és nem érdemtelenül áll a harmadik helyen. Spanyolországban a Barcelona és a Real Madrid, Franciaországban a PSG, amely felfelé ívelő pályán van, és remekül játszik. Ezektől a topegyüttesektől nagyon sokat tanulhatunk. Azt, hogy miként futballoznak együtt, csapatként.

– Mennyire vagyunk azon a szinten, hogy az ellenfelek alkalmazkodjanak a mi taktikánkhoz? Vagy önnek kell az ellenfelekhez taktikát igazítania? (Kozma István)
– Érdekes kérdés. Minden élcsapat valamilyen szinten igazodik az ellenfélhez is, és megpróbálja ebből a helyzetből kialakítani a játékát. A döntő kérdés az, hogy megtalálja-e a kulcsot az ellenfél játékának feltöréséhez. Úgy kell elemezni az ellenfél játékát, hogy a tapasztalatok levonásával a saját erősségeinkre tudjunk építeni. Igazodni fogunk az ellenfelek játékához, de úgy, hogy a mi erényeink érvényesüljenek.

– Beilleszthető ebbe Nikolics Nemanja, aki köztudottan jó formában van, vagy erőcsatárra van szükség, mint Priskin vagy Szalai? (Kozma István)
– Ez mindig a körülményektől függ, attól, hogy milyen taktikai felállást, milyen rendszert választok annak érdekében, hogy sikeresen szerepeljünk. Hogy egy, kettő vagy három támadóval játszunk – ez mindig az adott pillanatban derül ki. A támadó típusa is attól függ, miként áll fel az ellenfél, mi az, ami nekünk eredményre vezethet. A kluboknál a bajnokságban gyakran más játékrendszert alkalmaznak, amelyben különlegesen eredményes lehet a játékos – de ez nem befolyásolja azt, hogy a válogatottban hogyan szerepel.

– A válogatott népszerűsége és az NB I-es bajnokik nézettsége (népszerűsége) között óriási a különbség. A hazai futball fejlődéséhez nézők is kellenének. Várhatunk-e valódi fejlődést és minőségi hazai futballt nézők (hangulat) nélkül? (Bodó Gábor)
– A válogatott kapcsán a szurkolók érdeklődése töretlen. Rengetegen jönnek, mindent megtesznek, hogy kijöjjenek a mérkőzéseinkre, támogassanak minket. Ami a bajnokságot illeti, és ezt sajnos el kell ismerni, a futballnak magasabb nívójúnak, a játéknak attraktívabbnak kellene lennie. A nemzetközi kupasorozatokban is sikeresebben kellene szerepelnie a csapatoknak. A következő lépés, hogy azt a sikert, amit a válogatott elért, a klubcsapatok is meg tudják ismételni – ez kivonzza a nézőket, akik tudnak azonosulni a csapatukkal.

– Mi volt a magyar válogatottal eddig végzett munkája során a legnehezebb helyzet, amelyre reagálnia kellett? (Gyömrei Ágota)
– A legnehezebb feladatom az volt, amikor a pótselejtezők előtt változtattunk. Bátorság kellett ahhoz, hogy a keretben és a stábban is változtassunk, és a felelősséget magamra vállaljam. Meggyőzni a játékosokat, hogy sikerre vezet az, ha más taktikát játszanak a pótselejtezőkön, és mindenkit meggyőzni arról, hogy egy csónakban evezünk.

– Van-e a meccsek előtt valamiféle rituáléja, amelyet minden alkalommal elvégez? (Gyömrei Ágota)
– Ez hadititok! Van rituálém, igen, de senkinek sem árulom el. Szinte mindenkinek van ilyen rituáléja, amiből bátorságot és reményt merít, hogy sikert érjen el.

– Mivel buzdítaná a jövő generációt arra, hogy játsszák a futballt? (Gyömrei Ágota)
– Használjatok ki minden lehetőséget, hogy a hónotok alá vegyétek a labdát, és mindenhol futballozzatok! Ne engedjétek, hogy a szüleitek eltiltsanak a futballtól. Legyetek mindig következetesek, kövessétek a céljaitokat, higgyetek magatokban, és akkor megnyílhat az út előttetek a magyar élvonalba – és akár még feljebb is.

Storck a lehető legtöbb kérdésre igyekezett válaszolni
Storck a lehető legtöbb kérdésre igyekezett válaszolni

– Edzősködésének korai szakaszában, gondolt arra, hogy egyszer majd Európa-bajnokságon résztvevő válogatott szövetségi kapitánya lesz? Hány embert von be a kapitány és a stáb a csoportellenfelek játékosainak feltérképezésébe? (Lehótszky Milán)
– Természetesen nekem is egy álmom vált valóra. Az igazság az, hogy nem gondoltam ilyenre. Két elemzőnk van, de nemcsak ők foglalkoznak az ellenfelek feltérképezésével, hanem minden edző, aki a stáb tagja. A két pályaedző, a kapusedző, mindenki segít felkészülni az ellenfelekből. Ezeket az információkat aztán összegyűjtjük és egyben nyújtjuk át a játékosoknak. E-mailben kapják meg ezeket az információkat, hogy mindenki egyénileg is felkészülhessen az ellenfelekre. Amikor eljönnek az edzőtáborba a Horvátország elleni mérkőzés előtt, már mindannyian felkészülten érkezhetnek.

– Van-e a futball mellett más kedvenc sportja? (Tóth Zoltán)
– A teniszt – játszom is –, vonzódom a motorsportokhoz, magam is nagy motoros vagyok. Sajnos most kevés időm van, hogy a Hungaroringen cikázzak.

– Nagyon imponálnak a merész taktikai húzásai, mindig is nagy taktikus volt pályafutása során? Ha megenged még egy kérdést, vállalná-e tovább a megkezdett munkát a válogatott élén, függetlenül attól, hogyan szerepel a válogatott az Európa-bajnokságon? (Nagy Tibor)
– A taktika csak az egyik oldal, a másik a döntéshozatal – az életben rendre döntéseket hozni. Egy taktikai húzás valóban merész lehet, de ehhez meg kell győződni arról, hogy ez sikeres lehet. Az életem is arról szól, hogy a fordulópontokon döntéseket kellett hoznom. Ez nemcsak rajtam múlik, de természetesen örülnék, ha folytathatnám. Még nem értem a munkám végére, az Európa-bajnokságon túl is szeretnék sikeresen szerepelni a csapattal, amely fejlődik. A vb-selejtezőkön erős, kemény ellenfelek várnak ránk. Ugyanolyan nehéz, ha nem nehezebb lesz kiharcolni a kvalifikációt, hiszen csak az első jut ki közvetlenül és a második játszik pótselejtezőt. Portugália és Svájc előttünk áll a világranglistán, tudjuk, milyen nehéz ellenfelek.

– A világ legismertebb fogadóirodájánál jelenleg Magyarország Eb-győzelmére fizetnek a legtöbbet – a tét 500-szorosát – a résztvevők közül. A Leicester is megnyerheti idén az angol bajnokságot a tét 5000-szereséért, úgyhogy ön mennyit tenne a magyar csapatra? (Szöllősy Judit)
– Realista vagyok, nem fogadok. De csak egy érdekes példát szeretnék hozni a Premier League-ből. Ha valaki öt fontot tett a Leicesterre, most huszonötezret kaszál. Ennyit a fogadásról, illetve a kiscsapatok esélyeiről. Ebből látható, hogy a futballban minden lehetséges – ezt a görög válogatott is megmutatta már Európa-bajnokságon.

– Mi az, amit a legkevésbé tud megszokni a magyarokban, illetve mi az, amivel szinte azonnal azonosulni tudott, esetleg tiszteletet váltott ki Önben? (A fociban és azon túl, a mindennapi életben is értendő.) (K. Németh Enikő)
– A pesszimizmus! Hogy mi lesz akkor, ha…? Az első gondolat mindig negatív. Nem szabad! Ha tesznek valamit, legyenek arról meggyőződve, hogy az a jó, az a helyes. Nem szabad rögtön az elején negatívan hozzáállni a dolgokhoz. Ami nagyon jó, hogy rendkívül nyitottak és barátságosak az emberek, rengeteg jókívánságuk van, ha találkoznak velem. És ha a játékosaimra gondolok: tanulni akarnak, pozitívan állnak a dolgokhoz, nagyon nyitottak az újdonságokra.

– Milyen gondolatok lesznek a fejében abban a pillanatban, amikor a válogatott útnak indítja majd a labdát Bordeaux-ban, több mint 10 ezer magyar szurkoló buzdítása mellett a stadionban? (Kászon Tamás)
– Nagy örömöt fogok érezni, hogy végre elkezdődik! Természetesen boldog leszek, hogy ekkora szurkolótábor kísér el bennünket a stadionba, hogy támogasson minket. Mindent megteszünk, hogy a hazánkat méltó módon képviseljük. A cél az, hogy minden magyar büszke lehessen a 90 perc után a csapatára. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikeres és eredményes futballt játsszunk. Köszönöm a kérdéseket, találkozunk a meccseken!

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI AZ EB-IG
Március 26., Budapest: MAGYARORSZÁG–Horvátország
Május 20.: a helyszínt és az ellenfelet még nem jelentette be a szövetség
Június 4., Gelsenkirchen: Németország–MAGYARORSZÁG

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Liverpool), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Király Gábor (Haladás)
Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton), Lang Ádám (Videoton), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (DVSC-Teva), Pintér Ádám (Ferencváros)
Középpályások: Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen), Nagy Ádám (Ferencváros), Stieber Zoltán (Nürnberg)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin), Németh Krisztián (Al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Szalai Ádám (Hannover)

A HORVÁT VÁLOGATOTT IZRAEL ÉS MAGYARORSZÁG ELLENI KERETE
Kapusok:
Danijel Subasic (AS Monaco), Lovre Kalinic (Hajduk Split), Ivan Vargic (HNK Rijeka)
Védők: Darijo Srna (Sahtar Doneck), Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Dejan Lovren (Liverpool), Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb), Sime Vrsaljko (Sassuolo)
Középpályások: Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Ivan Perisic (Internazionale), Mateo Kovacic (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozovic (Internazionale), Alen Halilovic (Sporting Gijón), Domagoj Antolic (Dinamo Zagreb)
Támadók: Mario Mandzukic (Juventus), Nikola Kalinic (Fiorentina), Marko Pjaca (Dinamo Zagreb)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik