Nemzetisport.hu 2012.06.14 15:04 Frissítve: 2015.03.30 03:15

Labdarúgás: harmincéves a legendás 10-1-es magyar győzelem

Egy nap híján harminc évvel ezelőtt, 1982. június 15-én a magyar labdarúgó-válogatott 10–1-re győzött El Salvador ellen a spanyolországi világbajnokság csoportküzdelmeinek első fordulójában, ezzel az első – és egyelőre utolsó – csapat a vb-k történetében, amely kétszámjegyű gólt szerzett.

 

Mészöly Kálmán tanítványai a csapatkapitány Nyilasi Tibor fejes góljával már a negyedik percben megszerezték a vezetést, majd a szünet előtt Pölöskei Gábor és Fazekas László is betalált. A fordulást követően előbb Tóth József, majd ismét Fazekas volt eredményes, ezután a rivális Luis Ramírez révén szépített.

A szövetségi kapitány nem sokkal később pályára küldte Kiss Lászlót, aki a világbajnokságok történetének leggyorsabb mesterhármasát jegyezte, ugyanis a 69., a 72. és a 76. percben is kapuba talált, ráadásul első és második találata között Szentes Lázár is gólt szerzett. A hajrában Nyilasi második góljával állította be a történelmi végeredményt, amely – holtversenyben – a vb-k történetének legnagyobb arányú győzelme. Korábban két csapatnak sikerült kilencgólos különbséggel diadalmaskodnia, 1954-ben az Aranycsapat a dél-koreaiakat, 1974-ben pedig a jugoszlávok a zairei csapatot győzték le 9–0-ra.

„Nem sokat tudtunk róluk, én egy felkészülési mérkőzésüket láttam a világbajnokság előtt, és már akkor azt mondtam, hogy legyőzésük nem okozhat gondot” – mondta az MTI érdeklődésére Mészöly Kálmán. – Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, aztán pedig egyszerűen felőröltük őket.”

A parádés kezdés ellenére a magyar válogatott nem jutott tovább csoportjából, ugyanis a második mérkőzésen 4–1-es vereséget szenvedett a Diego Maradona vezette címvédő argentinoktól, majd 1–1-es döntetlent játszott a belgákkal.

„Sajnos a második mérkőzésen én is elkövettem egy nagy hibát, ugyanis a védekezőbb felállással döntetlenre akartunk játszani az argentinok ellen, hogy tartalékoljunk a belgák elleni összecsapásra. Nem azzal az elánnal futballoztunk, ahogyan a tíz egy után kellett volna, bátrabb játékra lett volna szükség” – emlékezett vissza a szakember.

„A belgák elleni mérkőzésen az angol játékvezető hatalmas hibát követett el, amikor még egy nullára vezettünk, büntetőt kellett volna ítélnie a javunkra, a belga kapust pedig ki kellett volna állítania. Az egyenlítő góljuknál nálunk hatan is hibáztak, sajnos azt kell mondjam, a jobbik csapat nem jutott tovább. Nagyon sajnálom, mert nagyszerű társaság volt” – tette hozzá az akkori szövetségi kapitány.
Az El Salvador elleni összecsapás egyik főszereplője Kiss László, aki jelenleg a női válogatott szakvezetője, így emlékszik vissza a találkozóra.

„Felkészülésemet sérülés nehezítette, így megbeszéltük a kapitánnyal, hogy ezen a mérkőzésen csak csereként számít rám. Nemrég egy baráti társasággal visszanéztem a mérkőzést, és én rögtön, amint pályára léptem, góllal kezdtem, amit les miatt nem adtak meg. Érdekes, de erre nem is emlékeztem. Olyan mérkőzés volt, amelyen szinte százszázalékos volt a helyzetkihasználásunk, ami nagyon ritka. Nem volt ez annyira rossz csapat, amit jól mutat az is, hogy az argentinok és a belgák szintén szenvedtek ellenük.”

 EMLÉKEZTETŐ
Magyarország–El Salvador 10–1 (3–0)
Elche, Nuevo Estadio, 1982. június 15., 23 ezer néző. V: Ebrahim El Doj (bahreini)
Magyarország: Mészáros Ferenc – Martos Győző, Bálint László, Garaba Imre, Tóth József – Müller Sándor (Szentes Lázár, 69.), Nyilasi Tibor, Sallai Sándor – Fazekas László, Törőcsik András (Kiss László, 56.), Pölöskei Gábor
G: Nyilasi (4., 83.), Pölöskei (11.), Fazekas (23., 54.), Tóth J. (50.), Kiss L. (69., 72., 76.), Szentes (70.), illetve Luis Ramírez (64.)
2019.12.08 04:13:39

Magyar válogatott S. TÓTH JÁNOS, PUSZTAI VIOLA (Monte-Carlo)

Amancio Amaro élete legszebb négy évének tartja, amikor együtt játszott a Real Madridban a magyar futball-legendával.

2019.12.07 23:45:26

Magyar válogatott S. TÓTH JÁNOS, PUSZTAI VIOLA (Monte-Carlo)

A Világ Sportlegendái-díj ünnepélyes átadásán az Aranycsapat és a Real egykori sztárját posztumusz díjjal tüntették ki.

2019.12.06 23:25:50

Magyar válogatott S. TÓTH JÁNOS, PUSZTAI VIOLA (Monte-Carlo)

Fotók. Videó! Posztumusz díjjal jutalmazzák Puskás Ferencet, az F1-es világbajnok is megnézte a legendás labdarúgó karrierjének emlékeiből rendezett kiállítást.

2019.12.03 21:29:53

Magyar válogatott S. T. J.

A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk.

2019.12.03 20:49:08

Magyar válogatott THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Felvetődik a kérdés: nem kellene-e egy korszerű követelményrendszert bevezetni, s ezen keresztül ellenőrizni az utánpótlásban folyó munka hatékonyságát?