HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.11.13 19:52 Frissítve: 2018.11.13 20:07

Kiállítás: Puskás, Kubala, Kocsis, Czibor – magyar zsenik Barcelonában

A magyar labdarúgás aranykorának, az Aranycsapatnak, valamint Puskás Ferenc, Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán spanyolországi sportsikereinek emléket állító nagyszabású kiállítást nyitottak meg ünnepélyesen a Katalán Testnevelési Egyetemen (INEFC) Barcelonában.

HIRDETÉS
Kubala László szobrának megkoszorúzása (Fotó: Lukács Ádám)

AZ ESEMÉNYRŐL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT IDE VAGY A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG.

A december 15-ig látható tárlat a Puskás Intézet, az FC Barcelona, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a barcelonai magyar főkonzulátus, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének Nagy Béla-programja támogatásával jött létre.

A mintegy 200 meghívott – köztük az olimpiai bajnok Dunai II Antal és az űrhajós Farkas Bertalan – jelenlétében megtartott ünnepségen a beszédek között filmfelvételek idézték meg a négy játékos és az Aranycsapat nagy pillanatait.

„Megtiszteltetés az INEFC és a katalán kormány számára, hogy ebben az intézményben adhat otthont a kiállításnak” – mondta köszöntőjében Gerard Figueras, a katalán autonóm kormány sportért felelős főtitkára.

„Meggyőződésem, hogy a magyar embereknek a vérükben, a génjeikben van futball szeretete, és ez a rajongás jelentős mértékben köszönhető Puskás Ferencnek, Kubala Lászlónak, Kocsis Sándornak és Czibor Zoltánnak” – fogalmazott Menczer Tamás, a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Felidézte, hogy hárman közülük az FC Barcelona zsenijei voltak, míg Puskás a Real Madridé, aki a két spanyol csapat örökös rivalizálása ellenére Kubala búcsúmeccsén mégis gránátvörös-kék Barca-mezben lépett pályára.

„Ez egy olyan nagyszerű pillanat, amire csak a sport képes, mert ezek az emberek ugyan versenyeztek egymással, de barátok is voltak, szerették egymást” – hangsúlyozta.

„Puskásnak ma már szobra áll Madridban, Kubalának pedig Barcelonában. A két pesti kölyökből a világ talán két legnagyobb hatású és legnépszerűbb futballklubjának korszakos hőse lett” – mondta Szöllősi György, a magyar futballhagyományok nagykövete, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, aki szólt arról is, hogy a két legendás játékost közismert segítőkészsége, nagyszívűsége miatt is rajongás és tisztelet övezte.

A magyar labdarúgás aranykorát bemutató tárlat ötlete és részben megvalósítása Kovács Barnabás barcelonai főkonzul érdeme, aki a két évvel korábban a Kubala90 emlékévet és kiállítást is szervezte.

A tárlat anyagát a Puskás Intézet állította össze, a több száz darabból álló gyűjtemény összesen húsz vitrint tölt meg a barcelonai kiállítótérben. Az érmek, kupák, trófeák, korabeli újságcikkek, fényképek, relikviák között különlegességnek számít például Kubala László menekültútlevele, Puskás Ferenc futballcipője, amelyet az 1952-es olimpiai döntőben viselt, és az itt megnyert aranyérem Kocsis Sándortól.

A megnyitóra az FC Barcelona is kölcsönadta a Kubala-érában megnyert eredeti trófeákat, és beszédet mondott az eseményen a világhírű klub veteránszekciójának elnöke, Ramón Alfonseda is.

A kiállítás előtt Menczer Tamás államtitkár, Szöllősi György nagykövet, Kovács Barnabás főkonzul, Iglói Nagy István sportdiplomáciai főosztályvezető, valamint az FC Barcelona és az MSÚSZ elnökségének képviselői megkoszorúzták Kubala László szobrát a Camp Nou előtt. Hiszen a legendás stadion, Európa legnagyobbja éppen a magyar labdarúgó népszerűsége miatt épült fel…

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.12 13:31:20

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Tizedik alkalommal hívta össze az egykori remek futballistákat Jakab János.

2018.12.11 23:31:12

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2018.12.10 18:48:17

Magyar válogatott HEGYI TAMÁS

A Magyar Labdarúgó-szövetség legendás székházának története – 2. rész.

2018.12.07 23:54:51

Magyar válogatott THURY GÁBOR

„Akkoriban ezt csak úgy lehetett volna tető alá hozni, ha disszidálok. Azt meg nem akartam.”

2018.12.07 23:12:01

Magyar válogatott nemzetisport.hu

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS