Hivalkodás helyett – ezért készülhet az Eb-re a ma 40 éves Király

Vágólapra másolva!
2016.04.01. 11:39
null
Minden rendben – Király 40 évesen is a válogatott vezére (Fotó: MTI)
Király Gábor pénteken ünnepli a 40. születésnapját. A 101-szeres válogatott kapus számára azonban nem a múlt az igazán érdekes, hanem a jelen. Míg kortársai közül a legtöbben már rég visszavonultak, ő az Európa-bajnokságra készül. Hogy mi a titka? Erről is beszélt a Nemzeti Sportnak adott interjújában, melynek részletét olvashatja itt.

– A családja Németországban élt évekig, aztán Angliában két különböző helyen, Londonban és egy Bury nevű kisvárosban, majd Münchenbe költöztek, tavaly pedig visszatértek Szombathelyre. Hol szerettek a legjobban élni?
– Nyilván Szombathely a világ legszebb városa nekem, de a komolyabb válaszom az, hogy mindenhol megtaláltuk azt, ami a mi kis családunkat boldoggá tette – mondta Király Gábor a Nemzeti Sportnak.

– Többször is vendégeskedtem önöknél, és bár a Bundesliga ünnepelt sztárja, a Premier League egyik legjobb kapusa volt, mindenhol a visszafogottság, a szó jó értelmében vett egyszerűség jellemezte a hétköznapjaikat.
– És ez baj?

– Dehogy, csak miközben a csapattársai többszintes villában éltek, és luxusautókkal közlekedtek, önnek, önöknek elég volt a családi egyterű és az átlagos lakás.
– Igen, mert mi nem vágytunk a hivalkodó életstílusra, igyekeztünk integrálódni az ott élők mindennapi valóságába, nekünk ez a fajta életvitel éppen megfelelt.

– Mi kellett ahhoz, hogy negyvenévesen még mindig az első osztályban szerepeljen, és az Eb-re készüljön?
– Talán az alkalmazkodókészség. Képes voltam mindenből, a jóból és a rosszból is tanulni, építkezni. Néha kivédesz mindent, még úgy is, hogy te magad sem érted, miként csináltad, máskor gól lesz abból a lövésből, amelyet máskor százból százszor megfognál, és egyikre sincs magyarázat. Megtanultam, hogy fel kell készülni mindenre: 1997-ben úgy mentem ki Berlinbe, hogy meglehet, fél év múlva újra itthon leszek. Másként alakult, később úgy kalkuláltam, huszonhét évesen ismét a Haladásban védek majd, és harmincéves koromban abbahagyom – végül ebből tizennyolc külföldi szezon kerekedett. Mindennap úgy dolgoztam, hogy bármikor jöhet egy sérülés, egyszer talán majd abba kell hagyni a játékot, és ha így lesz, az se érjen felkészületlenül – nagyjából így jutottam el idáig.

LÉTEZIK-E OLYAN, HOGY A LEGHÜLYÉBB ÚJSÁGÍRÓI KÉRDÉS? UNJA-E MÁR A MACKÓNADRÁGOS FAGGATÁSOKAT? HOGY LÁTJA FIA ESÉLYEIT A KAPUBAN? A TELJES INTERJÚT KERESSE A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik