Gulácsi a negyeddöntőbe védte a mieinket

Vágólapra másolva!
2009.10.06. 20:00
null
A végén a magyar válogatott ünnepelhetett (Fotó: Reuters)
Címkék
A magyar U20-as válogatott Csehország ellen vívta első mérkőzését az Egyiptomban zajló világbajnokság kieséses szakaszában. A nyolcaddöntőben a mieink szereztek vezetést Kiss Máté bombagóljával, de a csehek egyenlítettek. A rendes játékidőben nem született több gól, ám a ráadásban a csehek jutottak előnyhöz, de Koman Vladimir szabadrúgásból egyenlített. A tizenegyesrúgások során Gulácsi Péter három alkalommal is védett, és ezzel bejuttatta a magyar csapatot a negyeddöntőbe, ahol az olaszokkal találkozunk.
EGERVÁRI: ÉLVEZZÜK KI A SIKERT
„Talán érthető, ha egy ilyen mérkőzés után az érzelmek dominálnak, ezért kérem, mindenki értse meg, ha most csak annyit mondok: Magyarország neve a világ legjobb nyolc csapata között szerepel. A szakmai értékelést a későbbiekre hagynám, most örüljünk, élvezzük ki a sikert” – mondta az mlsz.hu-nak Egervári Sándor szövetségi edző.

Egervári Sándor szokásához híven már jóval a mérkőzés előtt kihirdette a magyar válogatott kezdőcsapatát. A sérülések miatt a mieinknél a Győr szélsője, Dudás Ádám lett a jobbhátvéd.

A magyar csapat a Gulácsi Péter – Dudás Ádám, Szekeres Adrián, Szabó János, Présinger Ádám – Gosztonyi András, Kiss Máté, Simon Ádám, Koman Vladimir – Németh Krisztián, Futács Márkó összeállításban lépett pályára.

A csehek valamivel aktívabban kezdték a találkozót: két szögletet is kiharcoltak, de nagyobb veszélyt nem sikerült teremteniük a sarokrúgásokból. A mieink részéről Dudás Ádám indította messziről Németh Krisztiánt az első percekben, aki nem sokkal maradt le a labdáról az ellenfél tizenhatosán belül.

A 11. percben aztán a magyar csapat előtt adódott az első komolyabb helyzet: Koman Vladimir buktatása után a tizenhatos előteréből végezhetett el szabadrúgást Présinger Ádám, akinek lapos lövése a jobb kapufát is érintve hagyta el a játékteret.

KISTELEKI: MAXIMÁLIS ELISMERÉS
„A magyar labdarúgás elmúlt évtizedeinek legnagyobb sikerét könyvelhetjük el az egyiptomi világbajnokságon immár negyeddöntős csapatunk fantasztikus eredményével, ezért mindenkit, aki részese ennek a rendkívüli eredménynek, maximális elismerés illet!” – szólt Kisteleki dicsérete az mlsz.hu oldalon.

A 15. percben megszereztük a vezetést: Kiss Máté 30 méterről vállalkozott lövésre, és a remekült eltalált labda a kapu jobb felső sarkában kötött ki. A cseh kapusnak nem sok esélye volt kivédeni a gyönyörű lövést, 1-0.

Sajnos csak bő tíz percig tartott a magyar válogatott öröme, a csehek hamar egyenlítettek. Tomás Fabian futott el a bal szélen, majd középre ívelte a labdát, ahol ketten is felugrottak fejelni a cseh támadók közül, és Jan Vosahlik Gulácsi Péter kapujába csúsztatott, 1-1.

Az egyenlítő gól kissé megbénította Egervári Sándor csapatát, és a csehek vették át a kezdeményezést. Az ellenfél több alkalommal is eljutott Gulácsi kapujáig, míg a mieink nem tudtak komoly helyzetet kialakítani. Gosztonyi András azért veszélyeztetett egyszer szabadrúgásból, de a szünet előtt nem született több gól.


 

A mieink nagyszerűen kezdték a második félidőt, és majdnem visszavették a vezetést. Szabadrúgást követően Gosztonyi került nagy helyzetbe, és szépen ívelte át a labdát a kapus fölött, de a csehek gólszerzője, Vosahlik kifejelte a labdát a gólvonalról.

A folytatásban ismét átvették az irányítást a csehek, és több veszélyes támadást vezettek, főleg a bal oldalon. Az 56. percben Fabian ívelte be a labdát, és Vosahlik fejelt nem sokkal Gulácsi kapuja mellé.

A 72. percben azonban a magyar válogatott került nagy helyzetbe: Simon András passzolt Németh Krisztiánhoz, aki becsapva a cseh védőket a bal kapufa mellé gurított.

A rendes játékidő hajrájában a mieink vették át az irányítást, de viszonylag kiegyenlített volt a játék. Gólt már egyik csapat sem tudott szerezni, így következhet a harminc perces hosszabbítás.

A ráadás a lehető legrosszabbul kezdődött a mieink számára. Martin Zeman adott be a bal oldalról, és Vosahlik fejelte középre a labdát a hosszú oldalon. Az érkező Michael Rabusic könnyedén lőtt Gulácsi kapujába közelről, mivel őrzője, Szabó János elcsúszott, és nem tudta megelőzni, 1–2.

Néhány perccel később azonban szabadrúgáshoz jutottak a mieink, és Koman Vladimir állt a labda mögé. A középpályás nagyszerűen tekert a kapu jobb oldalába jó húsz méterről, és ezzel visszahozta a magyar csapat reményeit, 2–2.


 

Nagy köszönetet mondhatunk a csereként beálló Radim Rezniknek. A cseh játékos teljesen üresen vehette át a labdát a mieink tizenhatosán belül a hosszabbítás második félidejében, de szerencsére csúnyán a kapu mellé gurított.

Nem sokkal később ismét egy cseh játékos alakított ki nagy helyzetet: Ondrej Mazuch a saját kapuját „vette célba" Présinger felívelése után, de a labda a kapu fölé szállt.

Az utolsó percekre kissé elfáradt Egervári csapata, és a csehek több helyzetet is kialakítottak, de szerencsére nem tudták bevenni Gulácsi kapuját, aki testi épségét sem kímélve mentett a végén.

Jöhettek a tizenegyesek, melyek során Gulácsi nagyszerű védéseivel megnyertük a találkozót. A Liverpool kapusa három alkalommal védte a csehek életerős próbálkozásait, ezzel kijavítva Szabó János és Németh Krisztián gyengén sikerült, kihagyott tizenegyesét. A magyar csapatból Présinger, Koman, Gosztonyi és Balajti talált be.


 

Egervári Sándor csapata a negyeddöntőben az olaszokkal csap össze október 9-én, pénteken 20 órakor.

U20-AS VB, EGYIPTOM
NYOLCADDÖNTŐ
Magyarország–Csehország 2–2 – 11-esekkel 4–3 (Kiss M. 15., Koman 99., ill. Vosahlik 26., Rabusic 92.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik