N. T. 2011.08.10 19:00 Frissítve: 2015.03.13 01:57

Gólzáporos győzelemmel üzentünk a svédeknek

A magyar labdarúgó-válogatott az Izland elleni összecsapással készült a szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőkre. Nos, jelentjük: a főpróba jól sikerült, az Egervári-csapat fölényes, négygólos győzelemmel üzent a svédeknek. 

Koman Vladimir góljával szereztünk vezetést Izland ellen (Fotó: Szabó Miklós)

ELŐZMÉNYEK

A svédek ellen a védelem két alapembere, Juhász Roland és Vanczák Vilmos sem szerepelhet majd eltiltás miatt, így ők ma nem is kezdtek Izland ellen, előbbi csak a kispadon kapott helyet, míg utóbbi nem játszott.

Szabics Imre és Németh Krisztián sérülés miatt hagyta ki a mai meccset, ahogy Gera Zoltán is. Egervári Sándor szövetségi kapitánynak többek közt az ő pótlásukat, helyettesítésüket is meg kellett oldania, de a problémák ellenére természetesen győzelmet várt. A kapitány szerda délelőtt kihirdette a kezdőcsapatot, amelyben helyet kapott Korcsmár Zsolt és Varga József is – utóbbi jobbhátvédként. Korcsmárnak ez az első meccse a felnőtt válogatottban.


Illusztris nézők a lelátón

19 óra után nem sokkal előbb az izlandi, majd a magyar csapat tagja is kijöttek melegíteni. A VIP-páholyban feltűnt Leo Beenhakker, az Újpest szakmai igazgatója az újonnan kinevezett vezetőedző, Zoran Szpisljak társaságában volt, aki Supka Attilával folytatott rövid eszmecserét. Filipovics Vladan játékosügynök a Videoton vezetőedzőjével, Paulo Sousával együtt jelent meg a nézőtéren. 

Lipcsei 58-szor szerepelt a válogatottban

A találkozó előtt az MLSZ nevében Vági Márton és Berzi Sándor köszöntötte Lipcsei Pétert, akit hivatalosan is elbúcsúztattak a válogatottól. Hajnal Tamás csapatkapitány egy 58-as számú mezt adott át a Ferencváros ikonjának.

„Óriási megtiszteltetés, hogy megkaptam a lehetőséget arra, hogy hivatalosan is elbúcsúztassanak a válogatottól. A szövetségben szeretnének hagyományt csinálni abból, hogy egy-egy válogatott meccs előtt köszöntenek egy korábbi játékost. Ezúttal rám esett a választás. Először kicsit furcsa volt, mert 2005-ben voltam utoljára válogatott, de örülök neki" – nyilatkozta Lipcsei Péter az NSO-nak.

„A svéd együttes jobb csapat az izlandinál, de mindenképpen hasznos lesz a találkozó, mert gyakorolhatjuk a skandináv stílus elleni játékot. Azt várom, hogy a fiatal magyar válogatott megnyeri ezt a mérkőzést, véleményem szerint kettő nulla lesz nekünk" – tippelt a Ferencváros ikonja. 

Varga József harcol a labdáért

A MÉRKŐZÉS

AZ ONLINE TUDÓSÍTÁST ITT OLVASHATJÁK!

„Szeptember 2.: Svédcsavarral az Eb-re" – hirdette a B-közép transzparense a himnuszok alatt. Az őszi selejtezők még azért arrébb vannak, bár az esetleges győzelem megfelelő alap lehetne a tétmeccsek előtt.

A magyar csapat kezdte a mérkőzést. Varga József a jobbhátvéd posztján kapott szerepet Lázár Pál hiányában. Hajnalé volt az első veszélyes lövés rögtön a meccs elején, de bal oldali szabadrúgása után a labda elkerülte a bal felsőt.

A mieink aktívan kezdtek, ami a labdabirtokláson túl helyzetekben is megmutatkozott. A 7. percben könnyen megszerezhettük volna a vezetést, Koman Vladimir nagyszerű ütemben ugratta ki Rudolf Gergelyt, aki azonban nem tudta átemelni a labdát a kifutó Magnússon kapus fölött. 

Koman rendre megjátszható volt a középpályán, és próbálta okos passzokkal megjátszani az elöl levőket, elsősorban a sokat mozgó Rudolfot. Az izlandiaknál Birkir Bjarnason lapos lövése jelentette az első komolyabb veszélyt negyed óra elteltével. 

Varga sokat futott fel a jobb oldalon, és próbálta segíteni a támadásokat, amiből azonban az ellenfél többször is veszélyes ellentámadásokat tudott indítani, főleg Gudmundsson révén. A félidő közepére visszaesett az iram, amiben mi is „partnerek" voltunk. 

A fiúk mintha ezt meghallották volna, előbb Rudolf tört be a tizenhatos bal oldalánál, de középre adása Hajnal mögé érkezett. A 32. percben aztán megszereztük a vezetést: Koman vitte fel a labdát, majd miután nem támadták, 20 méterről kilőtte a jobb alsó sarkót. 1–0

A szünet előtt többször is meghűlhetett a vér a magyar szurkolókban, előbb Laczkó adott haza röviden, majd Vargának kellett mentenie az izlandi kiugratás után a középhátvéd posztjára behúzódva. Az addig nem sokat mutató Dzsudzsák Balázs könnyen megduplázhatta volna az előnyt, amikor a 41. percben hosszú indítás után megpróbálta átemelni Magnússont, de a vendégek kapusa mellel (!) hárított.

Ami késik, nem múlik: a 45. percben Lipták passzolt Komanhoz a középpályára, ő Hajnalhoz pörgetett, aki Rudolfot ugratta ki, a csatár pedig előbb elhúzta Magnússon előtt a labdát, majd az üres kapuba passzolt. 2–0

Ezzel véget is ért a félidő. A szünetben két helyen változtatott Egervári Sándor: Lipták helyén Juhász Roland folytatta, míg Vadócz helyett Priskin Tamás lépett pályára.

Koman az első gól előtti pillanatokban

 

Juhász első labdaérintéséből majdnem gólpasszt adott az izlandiaknak, de végül sikerült menteni az ellenfél elől. Priskin első megmozdulása már jobban sikerült, jól húzta meg a jobb oldalon, éles középre adásáról kevéssel maradt le Hajnal az izlandi kapu torkában.

Az 54. percben Rudolf vette célba a rövid felső sarkot egy bal oldali kis szöglet után, de Magnússon a helyén volt. Öt perccel később azonban már ő is tehetetlen volt, amikor Dzsudzsák Balázs a finnek elleni góljához kísértetiesen hasonló módon talált be. Hajnal passza után a tizenhatos bal sarkától egy állítás után kilőtte a hosszú alsó sarkot, a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba. 3–0

Ezzel már nem jöhet be Lipcsei Péter jóslata, aki „csak" 2–0-s győzelmet jósolt. Ám valószínűleg ő sem bánja igazán a dolgot. 

A túloldalon Bogdán mutatott be egy nagy védést Gudjohnsen közeli lövésénél. Ez volt az izlandiak klasszisának első igazán veszélyes megoldása. A magyar csapat sem állt le a háromgólos előny birtokában, előbb Koman pörgetett fölé Dzsudzsák passzából, majd az Anzsi Mahacskala játékosa vette célba jobbról a rövid sarkot, de a kapufát találta el. 

Amikor már mindenki megfagyott volna a nézőtéren, egy újabb magyar gól forrósította fel a hangulatot: a 88. percben egy bal oldali szöglet után többen is elvétették középen a labdát, Elek Ákos azonban nagy erővel a kapuba bombázott. 4–0

Kisvártatva véget ért a mérkőzés, a magyar válogatott fölényesen, látványos gólokat szerezve győzött Izland ellen.

 AZ IZLANDI KAPITÁNY SZERINT NAGYOBB IS LEHETETT VOLNA A KÜLÖNBSÉG
Ólafur Jóhannesson, az izlandi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a magyar válogatott akár nagyobb különbséggel is megnyerhette volna a két csapat mai, 4–0-s magyar győzelemmel véget ért felkészülési mérkőzését.

„Nem tudom, hogy mit mondjak... Az első félidőben jobban játszottunk, de nagyon rosszkor jött a második gól. A magyarok sokkal jobbak voltak, akár két-három góllal is nagyobb lehetett volna a különbség. Csak egy-két helyzetünk adódott, de azokat is kihagytuk" – ismerte el a mieink fölényét Ólafur Jóhannesson, az izlandi válogatott szövetségi kapitánya.
Hirdetés

„Tudtuk, hogy a magyar válogatott gyors és technikailag képzett játékosokból állt. Mi mostanában próbáljuk játszani a játékot, nem pedig beállni kilenc-tíz emberrel védekezni" – tette hozzá a kapitány.

 

MAGYARORSZÁG–IZLAND 4–0

 

 

 

(A Sport Televízió felvétele)

EGERVÁRI: TÖBB JÁTÉKOS IS BIZTATÓAN JÁTSZOTT

 

 

 

 

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–IZLAND 4–0 (online tudósítás)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 10 000 néző. Vezette: Wolfgang Stark (német)
MAGYARORSZÁG: Bogdán – Varga J., Lipták (Juhász R., a szünetben), Korcsmár, Laczkó (Halmosi, 85.) – Vadócz (Priskin, a szünetben), Elek Á. – Koman, Hajnal (Koltai, 76.), Dzsudzsák (Czvitkovics, 86.) – Rudolf. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
A kispadon: Csernyánszki, Király, Fehér Z.
IZLAND: Magnússon – Saevarsson (Adalsteinsson, 74.), I. Sigurdsson (Valgardsson, 52.), Hreidarsson (Helgason, 68.), Gudmundsson – Bjarnason, Gunnarsson (Fjóluson, 66.), E. G. Jónsson, Gíslason – Gudjohnsen (Smárason, 85), Helguson (Finnbogason, a szünetben). Szövetségi kapitány: Ólafur Jóhannesson
A kispadon: Björnsson, Vilhjalmsson
Gólszerző: Koman (32.), Rudolf (45.), Dzsudzsák (59.), Elek Á. (88.)

 

A lefújás után a játékosok megköszönték a biztatást
2019.09.21 15:16:46

Magyar válogatott MTI/NSO

Ifj. Kocsis Sándor: Gratulálok a művésznek, sikerült megragadnia, milyen is volt ő, mindenkinek köszönöm!

2019.09.20 23:26:19

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Kocsis Sándor, aki tündökölt, előbb csapatát, aztán hazáját, majd életét veszítette el – s lelke békéjét nem találta soha. Legyen e békesség övé mindörökre, magyar földön – Puskás Ferenc mellett – pihenve immár!

2019.09.13 21:33:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A drukker ilyen, ilyennek is kell lennie – a végletek emberének. Olyannak, amilyennek a legendás osztrák futballvezér, Hugo Meisl látta egykori honfitársainkat: a magyarok vagy temetnek vagy lakodalmat ülnek.

2019.09.11 20:54:38

Magyar válogatott VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA-szabályozás sem tudja felülírni az érzelmeket.