SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2019.05.16 23:55 Frissítve: 2019.05.17 00:36

Fókuszpontok – Szeli Mátyás jegyzete

 

 
Ezúttal nekünk kedveztek a 11-esek, az U17-es válogatottunk utazhat a vb-re!

Ha az ember nem a helyszínen van, talán át sem érzi, mekkora sikert aratott az U17-es válogatott a világbajnoki szereplés kiharcolásával. Volt, hogy nagy nyomás nehezedett korosztályos csapatunkra (például a portugál meccs elején), máskor az addig egyáltalán nem veszélyeztető ellenfél (Izland) egyenlített. Három mérkőzésen is hátrányba került, mégsem szenvedett vereséget egyszer sem a Preisinger Sándor vezette együttes. Egyik helyzet sem törte meg a fiatalokat, mindegyikből jól jöttek ki, igaz, a spanyolok elleni tizenegyespárbajban alulmaradtak. Gondoljunk csak bele, mikor maradt veretlen bármelyik korosztályban magyar csapat egymást követő öt tétmérkőzésen – erősebbnek tartott ellenfelekkel szemben.

Ehhez képes mintha olykor máshol lennének a fókuszpontok.

A torna során sokan hajtogatták, hogy jó-jó, de ki lesz válogatott, ki játszik majd nagy klubban? Kétségkívül lényeges kérdés, hogy ezekből a srácokból milyen futballista lesz, azt is lehet állítani, hogy az utánpótlásnak nem (meccs)eredményközpontúnak kell lennie, ám a torna során az számít, hogyan teljesítünk.

Mások kissé álszent módon azt tartják kiemelésre érdemesnek az Eb-ről, hogy a szurkolók káromkodtak a spanyolok elleni mérkőzésen. Néhányan csakugyan trágárkodtak, csak ez a tévében inkább hallatszott, mint a helyszínen, mert ők álltak a legközelebb az egyik zajmikrofonhoz, mi több, az ellenfél drukkerei között is volt olyan, aki káromkodott. Ez az otthoni élcelődő írásokból kimaradt. Egyébként is, tényleg erre kell összpontosítani?

Nem arra, hogy a csapat nemzetközi tornán, változó stílusú és erősségű ellenfelekkel csaphatott össze? Ez sem mindennapos, nagyon értékes tapasztalatokkal gazdagítja a játékosokat. Az is kiderült, hogy a mieink egyéni kvalitásaik mellett taktikailag fegyelmezettek és mentálisan nagyon-nagyon erősek. Lehet azt mondani, hogy utánpótlásszinten nem az eredmény az elsődleges, de ezek mind olyan összetevők és élmények, amelyeket a pályafutásuk során kamatoztathatnak futballistáink, fejlődhetnek, erősödhetnek a segítségükkel.

Megindító volt látni, ahogy a spanyolok elleni tizenegyespárbaj elveszítését több fiú megkönnyezte, és ugyanilyen megkapó volt nézni az örömkönnyeket a belgák elleni meccs után. Látszott, mennyit jelent a srácoknak a vb-szereplés lehetősége. Ez azért sikerülhetett, mert a szakmai stábbal együtt nagyon keményen megdolgoztak érte. És sohasem vesztették szem elől a lényeget.

2019.06.17 11:26:05

Magyar válogatott CSILLAG PÉTER

Hetvenötezer tisztelője búcsúztatta a közönségkedvencet a Santiago Bernabéu Stadionban.

2019.06.16 23:20:52

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha valakinek, Marco Rossinak sikerülhet ezt elérnie. Nem utolsósorban azért, mert a földön jár. Feltehetően a válogatottal kapcsolatban is, ám nekem fontosabb, ahogy magáról beszél.

2019.06.15 23:47:42

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Hogy ezzel hatalmas terhet rakok a csapatra? Dehogy, felejtsük el ezt a szokásos klisét. Hatalmas teher van a csapaton, aki ezt magától nem észleli, azt nem én fogom most képbe helyezni.

2019.06.14 07:49:08

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

A hatszoros válogatott védő megosztotta lapunkkal, mi volt a Wales elleni győzelem titka.

2019.06.13 22:17:18

Magyar válogatott nemzetisport.hu