FFT: miért nem készült film a mexikói vb-csapatunkról?

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2021.09.23. 10:24
A FourFourTwo magazin Döglött akták sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Ezúttal annak járt utána Veszprémi Linda: mennyit értek a Kádár-korszakban a reklámjogok?

Az 1986-os mexikói világbajnokságra kijutó és az azt megelőző selejtezősorozatban roppant népszerűvé váló magyar futballválogatottról a kvalifikáció biztossá válása után nem sokkal, 1985 őszén naptár készült – amely egyébként ma is sok futballszurkolónak megvan, őrzik a máig utolsó, vb-szereplő válogatottunk emlékére.

„1985 őszén, Mexikóból hazajövet (a körülmények felderítése céljából járt ott akkor a magyar küldöttség – a szerk.), a fiam egy – arcképemmel díszített – naptárral jelent meg – idézi fel Gyöngyvirágtól lemondásig című önéletrajzi könyvében Mezey György, az akkori szövetségi kapitány. – A sarkon vásárolta, kettő-ötvenért. Megrökönyödtem. Velem erről nem beszéltek, engedélyt nem adtam rá, mégis árulják. Érdeklődtem, kiadásra várt a válogatott fotója, több játékos arcképe különböző piperecikkeken díszelgett, magamé pedig még egy borotvahabén is. Nem akartunk magunkból üzletet csinálni, igaz, meg sem kérdeztek bennünket. Felháborodtunk valamennyien. Felesleges reklámnak és olcsó népszerűség-hajhászásnak tartottuk az egészet, amelyre még sem személyünkkel, sem eredményeinkkel nem igazán szolgáltunk rá. Ügyvédem által bejelentettem: amennyiben a hozzájárulásom nélkül arcképemet bármilyen fajta reklámcélra felhasználják, bíróságra megyek. Egy szövetségi kapitány a vb előtt bíróságra… Szép kis felkészülés!”

Ám a mexikói felkészülés során nem csupán a naptárral és a piperecikkekre jogdíjfizetés nélkül elhelyezett képekkel bőszítették fel a válogatott vezetőit, ennél jóval nagyobb vihart kavart egy tervezett filmforgatás. Az MLSZ ugyanis a válogatott tudta nélkül áldását adta arra a kezdeményezésre, amelynek keretében, egy nagyszabású produkció részeként filmet kívántak forgatni a Mezey-csapatról, követve az együttes életének minden rezdülését, együtt utazva a csapattal még Mexikóba is. A filmalkotás rendezője Koltay Gábor volt.

Ám a film végül nem készült el. De vajon miért?

A kacifántos történet elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik