FFT 2020.05.31 19:02 Frissítve: 2020.05.31 19:14

FFT: amikor Sebes kirúgatta a Népsport főszerkesztőjét

A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Veszprémi Linda ezúttal felidézi Feleki László ellehetetlenítését, és bizonyítja: mindig a sajtó a hibás.

 

Az Aranycsapat 1954-es, berni vb-döntős vereségének magától értetődően sok vesztese volt. A játékosok közül a bűnbakként elkönyvelt Zakariás József soha többé nem viselhette a címeres mezt, Tóth Mihály is csak egyszer, három évvel később, és részben a vereség miatt lett kegyvesztett a hatalomnál az egyik gólnál hibázó klasszis kapus, Grosics Gyula is. A vereséggel súlyos tekintélybeli csorbát szenvedő pártvezérkar szemében – önmagán kívül persze – mindenki hibás volt. Naná, hogy a sajtó is! Mindenekelőtt annak két emblematikus alakja, Szepesi György rádióriporter és Feleki László, a Népsport főszerkesztője. Bűnük a korabeli narratíva szerint: nem jól készítették fel a közvéleményt, elhitették a néppel, hogy világbajnok lesz Magyarország, feleslegesen felszították a hangulatot. Szepesi megúszta azzal, hogy néhány hónapig nem kommentálhatott futballmérkőzéseket – Felekinek azonban kettétört a pályafutása.

A döntő után két nappal, 1954. július 6-án jelent meg a Népsport Miért vesztettünk a világbajnokság döntőjében? című szerkesztőségi vezércikke, amely egyébként egy teljesen korrekt elemzés, és amely hat pontba szedi össze a döntőben elkövetett hibákat. A sors iróniája, hogy a cikket nem is Feleki írta, hanem – igaz, egyeztetve vele – Pálfai János, de mivel nem volt aláírva, főszerkesztőként Feleki magára vállalta a felelősséget. A szerző kritizálja a felforgatott csatársor összetételét, szót ejt a fáradtságról, és valószínűsíti, hogy tudat alatt már megnyertnek gondolták a meccset a játékosok.

A csapatot és a szövetségi kapitányt illető kritikát azonban magára vette a párt is, októberben pedig menesztették Feleki Lászlót a Népsport éléről…

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2020.07.15 00:13:30

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR, ZOMBORI ANDRÁS

„Sikeresnek és boldognak érzem magam, még úgy is, hogy az utóbbi két évem úgy telt, ahogy.”

2020.07.05 22:45:50

Magyar válogatott SZ. M.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2020.07.05 21:37:32

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Egyre rutinosabban várhatják a tétmeccseket.

2020.06.29 21:20:32

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha sikerül, a csapat is jól jár, ha nem, az edző megjárhatja: az öltözői tekintély már csak olyan, hogy az irodákig is elérhet, ami nem sok jóval kecsegtet viszály esetén.