Hollandia feltörölte a pályát a magyar csapattal

Vágólapra másolva!
2010.06.05. 13:52
null
A vége megint ugyanaz: letörten levonuló magyar játékosok (Fotó: Szabó Miklós)
Visszaköszönt az 1994-es hollandiai 1–7: a magyar labdarúgó-válogatott ugyan Dzsudzsák Balázs góljával még vezetett az amszterdami ArenA-ban az oranje ellen, de Robin van Persie még az első félidőben egyenlített, a második játékrészben pedig a házigazdák feltörölték a pályát a mieinkkel – a vége Hollandia–Magyarország 6–1. Kérdés, hogy lesznek-e az újabb kilátástalan játéknak személyi következményei, egyvalamit azonban érdemes tisztázni: közel sem biztos, hogy mással, másokkal jobb lesz... Ennyi különbség könnyen lehet, hogy valóban reális a két együttes között.

A mérkőzés előtt Hollandia valaha volt egyik legnagyobb kapuslegendáját búcsúztatták: Edwin van der Sar százharminc fellépésével válogatottsági csúcstartó, nála több (hat) világversenyen (Eb: 1996, 2000, 2004, 2008; vb: 1998, 2006) egyetlen holland sem szerepelt.

Van der Sart óriási ovációban részesítette az ArenA népe (ha valaki, a Manchester United világklasszis kapusa megérdemelte), a házigazdák narancs-feketében, a magyarok tiszta fehérben léptek pályára.

A hollandok (nem ért senkit meglepetés...) erősen kezdtek, az első három percben három szögletet is rúghattak. A magyar válogatott viszont első kontrájából gólt, méghozzá gyönyörű gólt lőtt: Torghelle Sándor nagyon szépen indította Dzsudzsák Balázst, a PSV szélsője jobbról befelé húzott Van Bronckhorst mellett, majd remekül tekert a kapu hosszú oldalába (0–1). Ez volt Dzsudzsák második gólja 26. válogatottságán.

DZSUDZSÁK GÓLJA

A 10. percben Wesley Sneijder az Interben megszokott magabiztossággal futott neki egy jó 30 méteres szabadrúgásnak, de a labda elszállt. Válaszul Torghelle készített elő Huszti Szabolcsnak, a Zenit-játékos lövésébe viszont beleléptek a védők. A nagyon aktív Torghelle fél perc múlva elvetődve lőtt kapura, a kísérlet nem volt veszélyes.

A 14. percben aztán kétszer is fellélegezhettünk: előbb Fülöp tolta oldalra Dirk Kuyt lövését, majd Juhász bakija után visszakerült a labda a hollandokhoz, akik helyzetig játszottak, csak épp a jobb oldali beadásról maradt le mindenki. Az első húsz percet újabb holland lehetőség zárta le egy veszélyes Kuyt-beadással.

A 21. percig sikerült tartani az előnyt, Huszti elől labdát szerzett Kuyt, visszagurított az üresen álló Robin van Persie elé, aki higgadtan a jobb alsóba lőtt (1–1). Husztinak alighanem erőszakosabbnak kellett volna lennie...

A 25. percben Fülöp Márton borzasztó ütemben jött ki Sneijder szögletére, a játékvezető viszont szabálytalannak látta Dirk Kuytöt, akiről a hálóba került a labda - köszöntük a döntést... A 31. percben aztán Van Persie-nek köszönhettük,a remekül játszó Kuyt tökéletesen adott középre, az érkező Arsenal-csatár viszont tiszta helyzetből nem találta el a kaput fejesével. Mindenesetre annyit megállapíthattunk, hogy a bal oldali védekezésünkkel baj van, méghozzá nem is kicsi.

Az utolsó negyedórára nagyon ellaposodott a játék, a végén a hollandok nem erőltették az akciókat, a mieink szintén nem akartak (tudtak) rohamra indulni – 1–1-es állással vonultak le a csapatok a gyepről.

A szünetben Bert van Marwijk behozta Arjen Robbent, aki sérülése után pénteken már teljes intenzitással edzett. Robben Kuyt helyére érkezett, a balhátvédünknek nem lett könnyebb ettől a dolga...

Az 51. percben óriási helyzet maradt ki a magyar kapu előtt: Sneijder került ziccerbe Bodnár hibája után, Fülöp viszont remek mozdulattal mentett, majd a magyar védők takarítottak. Egy perccel később Fülöpnek Robben ballábas löketét kellett szögletre tolnia, Sneijder beadása ezúttal nem jelentett veszélyt.

A nyomást az 56. percig bírta a magyar csapat, ekkor Van Persie balra tette ki a labdát a felfutó Van Bronckhorstnak, a veterán balhátvéd beadását pedig az üresen érkező Sneijder továbbította Fülöp kapujába (2–1).

JUHÁSZ A CSAPAT NEVÉBEN SZÉGYELLI MAGÁT

Juhász Roland, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya teljesen letörten nyilatkozott az amszterdami kiütéses vereség után a Sport1-nek.

„Az első félidő rendben volt, a második félidő 15. percéig sem volt nagy baj. Nem tudom, mi történt, a széleken teljesen megbontottak minket. Szégyellem magam a csapat nevében. Szétestünk, mint a németek ellen, most is félúton voltunk... Tudtuk, hogy jók labdabirtoklásban, de nem szabad így szétesni" – mondta a középhátvéd.

A gól után újoncot avatott a magyar csapat, Torghelle Sándor helyére Elek Ákos, a Videoton játékosa érkezett. A 60. percet szabadrúgásgóllal akarták megünnepelni a hollandok, Sneijder középre tartó lövését viszont Fülöp magabiztosan fogta.

Ami ekkor nem jött össze, összejött a 64.-ben, hasonló körülmények között, mint a második gólnál. Megint Van Bronckhorst adta be a labdát, a védők lemaradtak, Fülöp lassan ért át, a jobb oldalon érkező Robben pedig a kapuba passzolt (3–1).

Van Persie helyére Klaas-Jan Huntelaar jött be Huszti helyére Lázok János, a meccs képe pedig egyre nyomasztóbb lett: a magyar csapat nyomozta a labdát, a hollandok pedig egyre-másra harcoltak ki veszélyes szögből szabadrúgásokat. Szerencsére sem Sneijder, sem társai irányzéka nem működött valami jól...

ROBBEN NEM TUD ELUTAZNI A CSAPATTAL, VIZSGÁLJÁK

A magyar labdarúgó-válogatott elleni 6–1-es győztes meccsen elszenvedett sérülése miatt Arjen Robben nem tud elutazni a holland együttessel együtt Dél-Afrikába. A szélsőre további vizsgálatok várnak.


„Nem néz ki túl jól a sérülése..." – mondta sajtótájékoztatóján Bert van Marwijk, a holland szövetségi kapitány.


Robbent kórházba vitték MRI-vizsgálatra, majd vasárnap további vizsgálatok várnak rá.

A 71. percben aztán Mark van Bommel is jelezte: attól, hogy nem kell magyar akciókat megszűrnie, tud még hasznosat cselekedni az oranje szempontjából – egy visszagurított labdát hatalmas erővel, laposan küldött a jobb alsó sarokba (4–1).

A 74. percben a frissen beállt Eljero Elia rálépett a gázpedálra, a bal szélen felgyorsult, halomra döntötte a teljesen tehetetlen magyar védőket, köténybe ellőtte a labdát Juhásznak, Fülöp pedig mehetett kiszedni a labdát a hosszúból (5–1). Az 1994-es 1–7 nem tűnt teljesen távolinak ekkor...

Sőt, a 79. percben még közelebbinek: a ghánaiak ellen megjátszott szögletkombinációt húzták elő a hollandok, a hosszúra ívelt labdát Robben nem kapásból lőtte el, hanem tolt egyet rajta, majd szépen a jobb sarokba tekert. 6–1...

A közönség sima játszadozást várt, majd ijedten hördült fel: a 86. percben Robben sérült meg egy teljesen ártalmatlan szituációban, a Bayern klasszisa mondhatni addig trükközött, amíg bicegni kezdett... Robben aztán be is ment az öltözőbe, a vége csendes focizgatássá szelídült. Ezt már nem bántuk, az eredményt bánhattuk: újabb súlyos vereséget könyvelt el a magyar válogatott, ezúttal leendő Eb-csoportellenfelével szemben.

Kérdés, hogy a játéknak és az eredmény(ek)nek lesznek-e személyi következményei, de alighanem ha más a kapitány, akkor is ez a különbség a két csapat között. Azt meg meglátjuk, hogy ez volt-e Erwin Koeman utolsó találkozója a magyar válogatott kispadján. A meccs előtt feltett kérdés nyitva van: volt-e értelme "vágóhídra terelni" a válogatottat?

KOEMAN: NEM ADOM FEL A HARCOT!
"Ötvenöt percen keresztül méltó ellenfelei voltunk a holland válogatottnak, addig a csapatom azt tette, amit előre elterveztünk – nyilatkozta a mérkőzés után Erwin Koeman. – Utána azonban magasabb tempót kezdett diktálni a hazai együttes, mi pedig fáradtan már nem tudtuk felvenni ezt az iramot. A hollandok győzelme megérdemelt, sajnálom, hogy ilyen nagy különbségű vereség lett a vége. Nem adom fel a harcot, a játékosaimtól azzal köszöntem el, hogy pihenjék ki magukat, találkozunk a következő megmérettetés előtt."
ROBBEN SÉRÜLÉSE
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 6–1: A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG6–1 (1–1)
Amszterdam, ArenA, 60 ezer néző. V: Meyer (Bornhorst, Willenborg – mindhárom német)
Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga (Ooijer, 61.), Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel (Afellay, 79.), De Jong – Kuyt (Robben, a szünetben), Sneijder (Elia, 73.), Van der Vaart (De Zeeuw, 79.) – Van Persie (Huntelaar, 68.)
Magyarország: Fülöp – Bodnár (Laczkó, 80.), Horváth G. (Vadócz, 79.), Juhász, Vanczák – Szélesi – Dzsudzsák, Huszti (Lázok, 68.), Bodor – Priskin – Torghelle (Elek Á., 58.)
Gólszerző: Van Persie (21.), Sneijder (56.), Robben (64.), Van Bommel (71.), Elia (74.), Robben (79.), ill. Dzsudzsák (6.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik