Felelősséggel – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.07.05. 22:47

Amikor kiderült, hogy a koronavírus-járvány miatt jövőre halasztják a labdarúgó Európa-bajnokságot, kerestük a jót a rosszban: a márciusról októberre (és novemberre) tolódó pótselejtezőre teljesen felépülhet Willi Orbán, aki még 2019 októberében szenvedett térdsérülést. Nos, az RB Leipzig középső védője mindössze 43 percet játszott az idén, ám ami nagyobb baj: a válogatottal kapcsolatos összeállításunkból kiderül, Orbán, Kádár Tamás és Baráth Botond pályán töltött ideje együttesen tesz ki szűk egy félidőnyi játékpercet. Baráth egyetlen tétmeccset sem játszott 2020-ban a Sporting KC-ben, Kádár legkorábban július 18-án edzhet kínai együttesével, tehát finoman fogalmazva sincs meccsrutinjuk.

Nem irigylem Marco Rossit, s ez nem valamiféle „kincstári pesszimizmus”. A szövetségi kapitány különösen nehéz helyzetben van, nincs nagy merítési lehetősége, ráadásul nemcsak a különböző bajnokságok tekintetében sűrű a program, hiszen az ősszel egymást érik a Nemzetek Ligája-mérkőzések a 2022-es vb-ért, illetve az Eb-részvételért. Az viszont némi derűlátásra adhat okot, hogy az október 8-i, Bulgária elleni pótselejtezőnek (és siker esetén az Izland–Románia találkozó győztesével esedékes november 12-i mérkőzésnek is) még a 2022-es vb-re kvalifikáló mérkőzések két-két játéknapja előtt vághatunk neki.

Miből lehet mégis építkezni? Abból mindenképpen, hogy a magyar futball talán két legtehetségesebb játékosa, a Salzburg erőssége, Szoboszlai Dominik és a Freiburgban rendszeresen pályára lépő Sallai Roland jó formában van. Mondhatni, az idő nekik dolgozik, egyre rutinosabban várhatják a tétmeccseket, ugyanakkor feltételezhető, hogy a tapasztaltabb labdarúgók sem veszítenek tudásukból. Nagy kérdés, hogy a Rossinál vagy korábban a válogatottban bemutatkozó, illetve bemutatkozásra várók közül ki az, aki vezéregyéniséggé léphet elő. Gyurcsó Ádám 18 válogatottságával már rutinosnak számít, ellentétben a kétszer játszó Sigér Dáviddal. Nagy Dominik ugyancsak tapasztalt, az egyszeres válogatott Gazdag Dánielt pedig még a Honvédból jól ismeri a kapitány, akárcsak Bobál Gergelyt. A mezőkövesdi Cseri Tamás 32 évesen nem feltétlenül a jövő embere, de szemlélete s mutatott teljesítménye is válogatott szintű.

Szóval nem reménytelen a helyzet, sőt ha az említettek a keretben helyet kapva felelősséggel élnek a lehetőséggel, optimisták lehetünk.

S ez nem csupán kincstári optimizmus.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik