Erwin Koeman úgy érzi, kést döftek a hátába

Vágólapra másolva!
2009.11.09. 08:03
Címkék
Erwin Koeman kifakadt. Labdarúgó-válogatottunk szövetségi kapitánya úgy érzi, az utóbbi időben több bírálat érte, mint amennyire rászolgált. A helyzet azért nem keseríti el annyira, hogy visszavonulót fújjon, sőt a Nemzeti Sportnak adott interjúban kiemelte, a kritikák csak erősebbé teszik.
Erwin Koeman úgy érzi, hátba támadták, de nem hátrál meg (Fotó: Németh Ferenc - archív)
Erwin Koeman úgy érzi, hátba támadták, de nem hátrál meg (Fotó: Németh Ferenc - archív)

Az idehaza elveszített, szeptemberi világbajnoki selejtezőkig sokan ajnározták, azóta viszont egyre többen bírálják. Zavarja?
– Furcsállom – felelte Erwin Koeman. – Tizenhat ponttal zártuk a sorozatot, és bár nem jutottunk tovább, szerintem nem érheti kritika a teljesítményünket.

Mégis kap hideget-meleget.
– Már korábban is elmondtam, ha valaki jó szándékkal bírál, azt elfogadom. Ez most sincs másként. Az ellenben bánt, hogy olyanok is megszólaltak ebben az ügyben, akiknek nem kellett volna. Gondolok itt elsősorban Orbán Viktorra. Orbán úr minden bizonnyal kiváló politikus, éppen ezért azzal kellene foglalkoznia, amihez ért. Noha nekem is van véleményem a politikáról, a nyilvánosság előtt nem hirdetem. Amivel kapcsolatban nekem mondandóm van, az a labdarúgás. Én a futballnak vagyok a szerelmese, éjt nappallá téve azon dolgozom, hogy a magyar válogatott előrelépjen – sajnálom, ha ez egyeseknek nem tetszik.

Sokaknak szemet szúrt, hogy október végéig nem mutatott különösebb érdeklődést a magyar bajnokik iránt, ám miután szembesült a kritikákkal, hirtelenjében öt mérkőzésen is ott volt.
– Azt ugye sem ön, sem más nem gondolja komolyan, hogy ezt megelőzően nem voltam képben az NB I történéseit illetően?! Elárulom, a dániai győzelmünket követően már jeleztem a kollégáimnak, hogy a Belgium elleni találkozóig hátralevő időben több élvonalbeli találkozóra is szeretnék kimenni, most persze úgy tűnik, a személyemet ért bírálatok miatt keltem útra. Maradjunk annyiban, nem akkor jövök Magyarországra, amikor azt tanácsolják nekem, hanem akkor, amikor úgy érzem, hogy jönnöm kell.

Mégiscsak zavarja a légkör...
– Higgye el, hogy nem. De elmondom, mi zavar. Mezey György nyilatkozata. Tőle nem ezt vártam. Már csak azért sem, mert volt szövetségi kapitányként tudhatná, hogy nem szerencsés, ha valakit egy szakmabeli bírál. Az, hogy szakmailag nem értek egyet vele, egy dolog, az meg egy másik, hogy a kollegialitás fogalmával illene tisztában lennie. Azt, hogy Orbán Viktor hangzatos nyilatkozatot tett, valamilyen szinten megértem, hiszen ő nem csak a tettek, a szavak embere is, azonban Mezey Györgyben csalódtam.

Feltehetőleg nem hallotta még, hogy Magyarország tízmillió szövetségi kapitány hazája.
– Azzal semmi bajom, ha a szurkolók kinyilvánítják a véleményüket, hiszen ez csak azt bizonyítja, hogy lázban tartja őket a foci, a gond ott kezdődik, amikor a politika beleavatkozik a futballba. Amikor erről odahaza meséltem az ismerőseimnek, leesett az álluk.

Ne mondja, hogy Hollandiában nem központi téma a futball!
– De, az, csakhogy ott a politikusok legfeljebb baráti körben beszélnek róla. Hogy nyilvánosan tegyék az állásfoglalásukat, az teljeséggel ki van zárva. Nem csak nálunk, Nyugat-Európa más országaiban is. Néha az az érzésem, hogy már meg is vannak a jelöltek Kisteleki István, illetve az én helyemre... Ismétlem, lehet bírálni, ami jogos, abból igyekszem tanulni, ám azt nem szeretem, ha hátulról támadnak. Márpedig most kést döftek a hátamba!

Nem jutott eszébe, hogy jobb lenne felbontani a szerződését? Nyilván találna magának munkát.
– Nem, nem és nem! Szó sem lehet róla, hogy feladjam. Az a szakmámmal jár, hogy inkább szidnak, mint dicsérnek, de mivel tizenhat éves korom óta élek a profi futball világában, ehhez már volt időm hozzászokni. Különben sem tartozom azok közé, akik egykönnyen meghátrálnak. Sőt, az elmúlt hetek történései csak erősebbé tettek. Szeretek a magyar válogatottal dolgozni, elindultunk egy úton, és én azon akarok továbbmenni. Hiszem, hogy kijuthatunk a kétezertizenkettes Európa-bajnokságra. Amíg békén hagynak, mindent megteszek ezért.

Szombaton vívják a belgák elleni barátságos mérkőzést, de már kedden útra kelnek. Miért ilyen korán?
– Mert a légiósoknak egyszerűbb, ha nem repkednek jobbra-balra, hanem egyből odajönnek. Legalább több időnk lesz. Ráadásul anyagilag jobban jár a szövetség, ha a külföldön szereplők Belgiumban csatlakoznak hozzánk.

Tét nélküli meccs lesz?
– Számunkra nem. Többek között azért sem, mert akadnak a keretben olyanok, akiket korábban nem volt alkalmam hosszabban megfigyelni, ők most bizonyíthatnak. Úgy tekintek erre a meccsre, mint az Európa-bajnoki selejtezősorozatra való felkészülés első állomására.

LEHET, HOGY GERA ZOLTÁNNAK VAN VISSZAÚT A VÁLOGATOTTBA? ERWIN KOEMAN VÉLEMÉNYÉT, ÉS A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A HÉTFŐI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik