Borbola Bence 2017.01.03 08:51 Frissítve: 2017.01.03 09:58

Erwin Koeman: Igazán jó akkor lehetne újra a magyar futball, ha...

A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Erwin Koeman élvezi a közös munkát az Evertonnál testvérével, Ronalddal, ám közben továbbra is figyeli a magyar labdarúgást. Örült nemzeti csapatunk sikereinek, büszkén figyelte az Európa-bajnokság csoportmeccseit, de közben figyelmeztet is: erős és nemzetközi szinten eredményes egyesületek nélkül nehéz lesz még előrébb lépni.

Erwin Koeman nem láthatta honfitársait az Eb-n, így a magyarokért szorított (Fotó: NS-archív/Szabó Miklós)

 

A MÚLT EGY SZELETE
 Erwin Koeman Várhidi Pétert váltotta a magyar válogatott kispadján, először 2008. május 24-én, a görögök elleni felkészülési mérkőzésen irányította a mieinket. Dzsudzsák Balázs, Juhász Roland és Vadócz Krisztián góljával 3–2-re győzött csapata, míg az első tétmeccsen, a dánok elleni hazai vb-selejtezőn 0–0-s döntetlenre futotta az erőből. Többen kritizálták, amiért defenzív alapokra helyezte a gárda játékát, pedig inkább csak a szervezett futballt igyekezett meghonosítani. Az amúgy erős csoportban tizenhat pontot gyűjtött a nemzeti együttes, Dánia, Portugália és Svédország mögött, Albániát és Máltát megelőzve zárt a negyedik helyen, két ponttal elmaradva a svédektől, hárommal a portugáloktól. Az MLSZ és a kapitány útjai 2010 júliusában váltak el. Az 55 éves tréner a Southampton után jelenleg az Evertonnál dolgozik öccse, Ronald segítőjeként. Játékosként 31-szer szerepelt a holland válogatottban, 1988-ban Európa-bajnoki címet szerzett. A PSV-vel ugyancsak labdarúgóként kétszer holland bajnok volt, a belga Mechelennel pedig bajnoki címig és KEK-győzelemig jutott.

– Annak idején kritizáltuk, hogy keveset láttuk a lelátón magyar bajnokikon. Így most kíváncsi vagyok arra, vajon tudja-e, melyik csapat vezeti az NB I-es tabellát?
– Azt hittem, ennél nehezebbet kérdez: a Videoton – mondta a Nemzeti Sportnak Erwin Koeman. – Az interneten követem a magyar bajnokság eseményeit, figyelem az eredmények, így a tabella alakulását is. Amúgy annak idején Magyarországon is naprakész voltam, az újságok cikkeiből nyilván túl sokat nem értettem, de azt az írást, ami érdekelt, lefordíttattam. A Nemzeti Sport internetes felületére manapság is naponta ránézek, kíváncsi vagyok, mik a hírek a magyar futballban, szóval kijelenthetem, képben voltam és vagyok is a magyar focival kapcsolatban. Jót tehet a színvonalnak, hogy ezúttal nem egy csapatról szól a bajnokság, két-három együttes is harcban van az aranyéremért.

– Az Európa-bajnokságon is figyelte a válogatottunkat?
– Persze! Szurkoltam a magyaroknak. Mi, hollandok ugyebár nagy meglepetésre és bánatunkra nem jutottunk ki a kontinenstornára, így egyértelmű volt számomra, hogy a korábbi csapatomnak drukkolok. Az utolsó két csoportmérkőzés idején a családommal Görögországban nyaraltunk, visszajáró vendégek vagyunk az egyik kicsiny szigeten, és a meccsek estéjén a kedvenc kiülős helyemen kikértem a kedvenc pizzámat, mellé egy pohár bort, majd élvezettel néztem az Izland és a Portugália elleni csatát.

– És mi tetszett leginkább a válogatott futballjában?
– A bátorság. Magam is azt tartom, futballozni csakis kellő önbizalommal lehet. Látszott, hogy a fiúk mentálisan rendben vannak, nem félnek senkitől, semmitől – és nagyon jó volt ezzel szembesülni! Az is előfordulhatott volna, hogy kishitűen lépnek pályára, mondván, hosszú-hosszú évtizedek óta nem járt Európa-bajnokságon a magyar válogatott, ehhez képest sokak szimpátiáját elnyerte a gárda. Le a kalappal, büszke voltam a srácokra.

– Mit gondol, mi változott azóta, hogy ön volt a kapitány, mi kellett ahhoz, hogy sikeresebb legyen a nemzeti csapat?
– Hallottam, hogy több pénz áramlik a sportágba, és ami még ennél is fontosabb, hogy nagy fejlesztések zajlanak, ez jó. Főleg úgy, hogy nem csupán a válogatottra szánnak több pénzt, hanem a kluboknak is jut. Láttam képeket az épülő stadionokról, az új arénák elengedhetetlen részei a fejlődésnek, de...

– De?
– Hosszú távon ez is kevés. Igazán jó akkor lehetne újra a magyar futball, ha erős, mármint nemzetközi szinten is erős klubcsapataik lennének. Minimum kettő...

A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN ERWIN KOEMAN ELÁRULJA, HOGYAN VISZONYUL AZ ANGLIAI IDŐJÁRÁSHOZ, DE ELMONDJA AZT IS, HOGYAN TELNEK A MUNKANAPJAI ÉS MILYEN MUNKABEOSZTÁS SZERINT DOLGOZIK A TESTVÉRÉVEL. TOVÁBBÁ MEGTUDHATJÁK, HOGY TORGHELLE SÁNDOR MIRE EMLÉKSZIK ERWIN KOEMAN KAPITÁNYKODÁSÁNAK IDEJÉBŐL.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.19 23:07:25

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az első tétmeccsig érvényben van az »ártatlanság vélelme«, nem illik kritikát megfogalmazni.

2018.04.11 09:43:37

Magyar válogatott NAGY ZSOLT

A hazai és nemzetközi mérések tapasztalatait konferencia keretében beszélték meg a szakértők.

2018.04.06 23:21:17

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Georges Leekens még nem találta meg a csapatát.

2018.04.05 23:47:15

Magyar válogatott SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. Vitathatatlan, hogy a lebonyolítás még sokadik nekifutásra is zavarosabb, mint egy emelt szintű érettségi tétel matematikából.

2018.04.04 23:19:35

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. Csupán a gondolkodásunkon kellene csavarni egyet, és végre felfogni az agyunkkal, lélekben megbékélni azzal, hogy a mi csapatunk már nem a Fradi vagy az Újpest, hanem a Komlói Bányász. Klubot, mint tudjuk, kényszervallatás hatására sem cserél az ember, de mi most kénytelenek vagyunk. Máskülönben megbolondulunk.